Társoldalunk:

Nevetséges büntetéssel úszták meg a bundázó kézisztárok

2015.06.26. 08:46

Megszületett az ítélet a bundázó francia kézilabdasztárok ügyében. Az ügyész kimondta, csapatként követtek el sportcsalást, így pénzbüntetéssel és felfüggesztett börtönbüntetésekkel megúszták a francia bajnokit manipuláló Montpellier-i játékosok, köztük a világ legjobbjával, Nikola Karabaticcsal. 

Patrick Desjardins államügyész szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy csalás történt, és visszautasította a vádlottak legnagyobb sztárjának, Nikola Karabaticnak a védekezését, miszerint a háta mögött fogadtak a manipulált meccsre a nevében, nem is tudott róla.

A bundaügy
2012 májusában a már bajnok Montpellier a bajnokság utolsó előtti fordulójában 38-31-re kikapott a kiesés elől menekülő Cesson-Sévignétől. A futballban is használt csalásjelző rendszer riasztotta a hatóságokat, hogy szokatlanul nagy összeggel, 88 ezer euróval fogadták meg a meccs szünetében a hazaiak győzelmét, és rövid nyomozás után kiderült, hogy a Montpellier játékosai, illetve közeli hozzátartozóik tették meg a téteket. A Francia Szerencsejáték Vállalatot mintegy 300,000 eurós kár érte.

„A tények: összesen 15 bukmékernél 102,300 euró értékben tettek fel fogadásokat a mérkőzésre, méghozzá az érintett játékosok tudtával és hozzájárulásával. Semmi nem történt senkinek a háta mögött” – szögezte le az ügyész vádbeszédjében

A Karabatic-testvérekForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

.

„Ez tulajdonképpen egy bűnszervezet keretén belül elkövetett csalás minősített esete. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy nem lehet senkit megnevezni a bűnszövetkezet vezetőjeként, az egész csapatot vádoljuk csalással” – tette hozzá Desjardins, majd hozzátette, a büntetést is ennek szellemében osztották el az érintett játékosok között.

Az ítélet

Bár a bundázás bebizonyosodott, a várakozásoknak megfelelően enyhe ítéletekkel megúszták a játékosok. Luka és Nikola Karabatic 30, illetve 20 ezer eurót fizet, és mindketten három hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Mladen Bojinovic hathónapos felfüggesztett büntetése mellé 60,000 eurós büntetést kapott, Egyaránt három hónapot és 20 ezer eurót kapott Dragan Gajic, Issam Tej és Samuel Honrubia, Mickel Robin 10 ezret, Primoz Prost 15 ezret fizet. 

Karabaticék érkeznek a toulouse-i bíróságraForrás: Le Parisien

A befolyó pénzösszegekből kártalanítják a Francia Szerencsejáték vállalatot.