Lassú volt a vébén csúnyán elbukó pólóválogatott

Benedek Tibor, vízilabda
Kazany, 2015. július 31. Benedek Tibor szövetségi kapitány a Magyarország - Argentína férfi vízilabda csoportmérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. július 31-én. A csoportelsőséget már korábban megszerző magyar válogatott 21-4-re győzött és bejutott a negyeddöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az egész világbajnokság legfontosabb következtetése, hogy nem vagyunk elég gyorsak - nyilatkozta a szövetség honlapjának Benedek Tibor, a kazanyi vb-re címvédőként érkezett, de onnan csak hatodikként távozó férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakvezető úgy látja, hogy növelni kell a sebességet az egyik kaputól a másikig jutásban, és megítélése szerint az oroszországi vb-n hiányzott a csapatból a mindent elsöprő lendület. Benedek elmondta, hogy hétfőn hosszasan egyeztetett elődjével, a jelenleg a szövetség elnöki posztját betöltő Kemény Dénessel. A honlap felvetésére, hogy érezte-e a bizalmat, a kapitány így válaszolt:

" Hozzáfűzte, hogy szakmai kérdésekről keveset beszéltek. "A legfontosabb most tényleg az volt, hogy kiderüljön, ő és az elnökség bizalma megvan-e. Utóbbi majd persze csak az elnökségi ülés után lesz világos."

Érzi, az övé a felelősség

A lehetséges következményeket illetően Benedek azt mondta, hogy a felelősség az övé, és okosan kell a hogyan továbbról döntenie. "Nem szeretnék kapkodni a következő lépéssel" - fogalmazott. Benedek kitért rá, hogy a válogatott játékosai alapvetően két klubból kerültek ki, s ennek vannak előnyei, de hátrányai is.

Ez most nem sikerült jól Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Bíztam abban, hogy az ott kialakuló játékkapcsolatok a válogatottat is segítik. Ezek a játékkapcsolatok viszont sajnos nem látszódtak a válogatottban - jelentette ki, egyszersmind leszögezve: - Nem hinném, hogy a világbajnokságon fizikális problémáink lettek volna."

Az olaszokkal a négy közé jutásért vívott és elbukott meccsről ezt mondta: "Nem tudtunk megújulni, nem tudtunk akciógólt lőni. Amin sokat dolgoztunk, hogy az emberelőnyünk jól működjön, az sokáig jól működött,

de az utolsó kettőt, a legfontosabbakat kihagytuk"

Voltak nagyon gyenge teljesítmények

A kapitány az interjúban hangsúlyozta: nem szeretne különösebben senkit kiemelni a világbajnokságon mutatott teljesítménye miatt.

"Az biztos, hogy voltak nagyon gyenge egyéni teljesítmények, valószínű mindenki saját maga is érzi, hogy ez így volt. Hiányoztak bravúrok, azok az apróságok, villanások, amik egy kiélezett helyzetben dönthettek volna a javunkra, mondjuk az olasz meccsen. Kiemelhetnék egy-egy játékost, hogy igen, ők bezzeg jól játszottak, de ez nem ilyen egyértelmű."

- fogalmazott.

Rosszat is kért az olaszok ellen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ami a folytatást illeti, ősszel világliga-selejtezők jönnek, januárban Európa-bajnokság következik. Benedek szerint sokat és máshogy kell dolgozni. "Még intenzívebbnek kell lennie a klubok és a válogatott kapcsolatának, ez a legfontosabb. Ha nincs együttműködés, akkor túl kevés lesz az idő ahhoz, hogy ebből a helyzetből kilábaljunk...

Ha ez a hatodik hely nem volt elég nagy pofon mindenkinek, akkor nincs értelme folytatnia senkinek ezt a játékot. Senkinek nem lebeghet más a szeme előtt, mint az, hogy többet kell tenni a mindennapokban azért, hogy eredmény legyen."

A kérdésre, hogy látszik-e a kiút, a szövetségi kapitány így felelt: "Látszik, de az biztos, hogy most tényleg nagyon sokat kell dolgozni. Látom azokat a problémákat, amikről nem szívesen beszélnék, megvan a lehetőség, hogy ezek elmúljanak. Sok munka kell hozzá."