Szilágyi Viktor Bundesliga-edző lehet

Szilágyi Viktor, kézilabda
Austria's centre back Viktor Szilagyi (C) vies with Iceland's left back Arnor Atlason (L) and pivot Bjarki Mar Gunnarsson during the men's EHF Euro 2014 Handball Championship Group 1 match of the main round Austria vs Iceland on January 18, 2014 at the Boxen Arena in Herning, Denmark. Iceland won 27-33. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két szezonban is a kiesés elkerüléséért harcolt a Bergischer HC férfi kézilabdacsapata, de olyan nehéz helyzetben még sohasem volt, mint a 2015-16-os bajnokságban. Elképzelhető, hogy a Bundesliga-csapatot az Achilles-sérüléséből lábadozó irányító, Szilágyi Viktor mentheti meg, aki játékosedző lehet a szezon végéig.

16 forduló elteltével az együttes mindössze két győzelemmel és egy döntetlennel a Bundesliga 16. helyén szerénykedik, csupán a nyeretlen TuS N-Lübbeckét és a szintén ötpontos Eisenachot előzi meg. Nem véletlen, hiszen éppen ezt a két együttest győzte le, a legutóbbi kilenc bajnoki közül nyolcat elbukott, csupán a Stuttgart ellen ért el 21-21-es döntetlent.

A múlt szombati, gummersbachi vereség után a hírek szerint már Sebastian Hinze edző is ultimátumot kapott: amennyiben a hét végén veszít hazai pályán a TBV Lemgo ellen is, úgy nem maradhat a posztján.

Szilágyi Viktor novemberben szenvedett súlyos sérülést Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Timeoutmag szakportál úgy tudja, ebben az esetben

Szilágyi Viktor, a csapat magyar születésű osztrák válogatott játékosa ülhet le a kispadra.

A 37 éves irányító november közepén szenvedett Achilles-ín szakadást, ebben a szezonban már nem léphet pályára, azonban tapasztalata miatt alkalmas lehet arra, hogy edzőként kivezesse a csapatot a gödörből.

A megoldás több ok miatt is kézenfekvő lenne: Szilágyi egyébként sem játszhatna, ellenben ismeri a csapatot, és kinevezésével a bérköltség sem nőne olyan mértékben, mintha új edzőt igazolna a klub.

A csapat a gyenge bajnoki szereplés ellenére bravúr előtt áll, amennyiben szerdán legyőzi a másodosztályú GWD Mindent, úgy története során először Final Fourba jut a Német Kupában.

Játékosként mindent megnyert

Szilágyi 1978. szeptember 16-án, Budapesten született, édesapja, Szilágyi István 231-szer szerepelt a magyar válogatottban, háromszor a világválogatottban, megjárt két olimpiát, ám azzal, hogy Ausztriában fejezte be az aktív kézilabdázást, meghatározta fia pályafutását is.

Szilágyi, az osztrák válogatott erőssége Forrás: AFP/Fayez Nureldine

"Valahogy úgy éreztem, hogy bár a szívemben mindig magyar leszek, de ha itt kezdtem el kézilabdázni, itt jártam iskolába és ideköt az életem, akkor már az osztrák válogatottban akarok játszani. Ifi és juniorszinten is osztrák színekben játszottam, később téma volt ugyan, hogy mi lenne, ha váltanék, de végül elvetettem a gondolatot" - nyilatkozta Szilágyi Viktor négy éve az Origónak.

Szilágyi Viktor 196-szoros osztrák válogatottként - az Union St. Pölten és az ATSV Innsbruck után - megjárta már a legjobb Bundesliga-csapatokat, a Bayer Dormagen és a TUSEM Essen érintésével játszott a Kielben, a Gummersbachban és a Flensburgban, onnan igazolt 2012-ben a Bergischer HC együtteséhez.

Nyert Bajnokok Ligáját, EHF-kupát és KEK-et, háromszor volt német bajnok, kétszer német kupagyőztes.