Társoldalunk:

Mocsai: Súlyos kritika lenne két olimpiáról hiányozni

2015.12.17. 22:04

Mocsai Lajos szerint a motivációval volt gond a női világbajnokságon leszereplő válogatottnál, de nem a külföldi kapitány a megoldás, hanem a légiósok számának limitálása. Az edzőképzés megreformálásával lesznek majd megfelelő magyar edzők is, mondta az egykori kapitány a DigiSport Reggeli Start című műsorában. 

"A lengyelek elleni nyolcaddöntőben kiderült, mennyire törékeny a magyar játékosállomány, elsősorban motivációs szempontból. Tudati értékzavar van, nem lehet félelemből játszani, hiányzik a folyamatos belső lelkierő és késztetés - ez sajnos tipikus magyar jelenség. Ugyanakkor a vébén nem volt olyan kapcsolat a szövetségi kapitány és csapata között, ami felszabadította volna az energiákat" - mondta Mocsai Szombathy Pálnak a DigiSport Reggeli Start című műsorában.

"Persze a sérüléshullám is hozzájárult, Tomoriékkal meglehetett volna. Abban pedig igazat adok Németh Andrásnak, hogy több folyamatos közös munka kell a válogatottal. András is elmondta, nem érezte jól magát a szerepkörben. Ő motivált ember, de az osztrák jólétből jött, és alighanem abból indult ki a vezetési stílusban is.” - vélekedett a korábbi sikerkapitány.

Elfogyott a magyar kézilabda előnye

Mocsai hozzátette: „Magyarország átmeneti helyzetben van kézilabdában. A korábbi előnyünk elfogyott, a válogatottat innentől klubként kell kezelni, folyamatos edzőmunkát állítva vissza. A fő cél tudati változások elérése a játékosgarnitúrában. A kevés számú igazi hazai klasszis kézis jelentősen túlértékeli a saját szerepét és elvárásait. A vébére visszatérve: nem annyira rotációs bajokat láttam, meg lehet 7-8 játékossal is nyerni egy nagy tornát, a motiváció ennél sokkal fontosabb, terhelhető játékosállomány kell, akiknek hátat fordítva is 100 százalék feletti volt a teljesítésük. Olyanok kellenek, akik nem tudnak veszíteni.”

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke, és Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, a Testnevelési Egyetem rektoraForrás: MTI/Kovács Anikó

„Nem értek egyet azzal, hogy külföldi edzők jelentik a megoldást a magyar válogatottnál. Más a probléma: személyiségfejlesztésre lesz szükség, ami nem elsősorban szakmai kérdés. A magyar népesség maximum 10 százaléka alkalmas kemény téthelyzetekben jól teljesíteni és felelősséget vállalni - jól képzett edzőinket is meg kell erre tanítani újabb képzésekben, felépítve új szövetségi kapitányokat. Nyilván megkérdezik a véleményemet az utódlásról, nagyon szurkolok a magyar edző választásának, de nem elképzelhetetlen, hogy átmenetileg külföldi mester érkezik. Vannak alkalmas fiatal magyar trénerek is.” - szögezte le a TE rektora.

„Nagyon súlyos kritika lenne a sportágnak egymás után két olimpiáról is hiányozni. Az elmúlt évek tendenciája, a külföldi játékosok és edzők beáramlása a magyar kézilabdába azonban nagy nehézségeket okozott a válogatott építése szempontjából, hiszen meghatározó klubjaink többségében túlsúlyban vannak a külföldiek."

Mocsai LajosFotó: Szabó Gábor - Origo

"Vannak tehetségeink, de újra kell kezdeni utánpótlásban az építkezést. A tendencia megállítása érdekében teszünk rövidesen egy javaslatot a kézilabdában is a légiósok korlátozására, nem is pozitív ösztönzőkkel - a horvátok például egyszerűen maximálják a külföldiek arányát, a spanyolok is 50%-ban húzzák meg a határt. Ők például beengedték a külföldi tudást, de utána bezárták a kapukat a külföldi trénerek előtt, kitermelve egy új edzőgenerációt.” - jelezte Mocsai Lajos.