Gyilkos selejtezők várnak a női kéziválogatottakra

Jenny Alm (Svédország), Monika Kobylinska (Lengyelország), kézilabda
Sweden's Jenny Alm (L) vies with Poland's Monika Kobylinska during the 2015 Women's Handball World Championship group B match between Poland and Sweden at the Arena Naestved on December 6, 2015 in Naestved, Denmark. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A három olimpiai selejtezőcsoport közül kettő bomba erős lesz, így legalább két komoly erőt képviselő női kézilabda-válogatott nem lehet ott a riói olimpián.

Norvégia világbajnoki aranyérmével eldőlt, hogy az északiak vb-aranyérmesként kvalifikálták magukat a riói játékokra, így Európát az Eb-második Spanyolország képviselheti majd az olimpián.

A jövő évi női kézilabdatornán ugyancsak ott lesz a házigazda Brazília mellett Argentína (a kontinensbajnok jogán a Pán-Amerikai Játékok második helyezettje), Dél-Korea (az ázsiai olimpiai selejtező győztese), illetve Angola (az afrikai olimpiai selejtező győztese).

Az olimpiai selejtezőcsoportok csoportbeosztása (2016. március 17-20.):
1. csoport: Hollandia (vb-2.), Franciaország (vb-7.), Japán (Ázsiai olimpiai selejtező 2.), Tunézia (afrikai olimpiai selejtező 2.)
2. csoport: Románia (vb-3.), Dánia (vb-6.), Uruguay (Pán-Amerikai Játékok 3.), Montenegró (Eb-4.)
3. csoport: Lengyelország (vb-4.), Oroszország (vb-5.), Svédország (Eb-3.), Mexikó (Pán-Amerikai Játékok 4.)

A svéd Jenny Alm és a lengyel Monika Kobylinska a vb után az olimpiai selejtezőn is találkozhat egymással Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ez azt jelenti, hogy az 1. csoportból a hollandok és a franciák szinte biztosan olimpiai résztvevők lesznek, a 2. csoportban azonban a román, dán, montenegrói, illetve a 3. csoportban a lengyel, orosz, svéd trió tagjai közül ketten lecsúsznak a részvételről.

A magyar szövetség már jelezte a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek, hogy első számú tartalékként bármelyik, az olimpiai selejtezőkre részvételi jogot szerző válogatott visszalépése esetén készen áll az indulásra. Amennyiben a Pán-Amerikai Játékok 3. és 4. helyezettje, Uruguay és Mexikó valamelyike visszalépne, úgy az Eb-6. magyar együttes reménykedhetne a selejtezőben - igaz, akkor pont a már így is bomba erős két négyes valamelyikébe kaphatna besorolást. Már amennyiben valóban egy újabb európai csapatot választana az IHF.