Az olimpiáért hajtanak a női pólósok

Bíró Attila, vízilabda
Budapest, 2015. október 27. Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (k) a női vízilabda világliga A csoportjának 1. fordulójában vívott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. október 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egy héttel a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság rajtja előtt, január 3. és 5. között hazai rendezésű nemzetközi tornán szerepel a magyar női vízilabda-válogatott. A kapitány kihirdette az Eb-re készülő keretét is. 

Az első Univer Kupáért kiírt viadalnak - tudatta a hazai sportági szövetség - Miskolc ad otthont. A jelenlegi szövetségi elnök, Kemény Dénes nevét viselő uszodában Bíró Attila szövetségi kapitány együttese a magyar ligaválogatott mellett az olasz, és egyik belgrádi csoportellenfelével, a görög válogatottal találkozik.

Az Univer-kupa programja

Az 1. Univer Kupa programja:
január 3., vasárnap:
Magyarország-Magyar ligaválogatott 15.15 ó
Olaszország-Görögország 16.45
január 4., hétfő:
Magyarország-Görögország 15.15
Magyar ligaválogatott-Olaszország 16.45
január 5., kedd:
Magyarország-Olaszország 16.15
Magyar ligaválogatott-Görögország 17.45

A január 3-i nyitónapon egymással játszik a két magyar együttes, s a görögökkel vívandó hétfői csatát követően a keddi zárónapon száll vízbe a nagyválogatott az itáliaiak legjobbjaival.

Keret hirdetett az Eb-re a kapitány

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 13 fős keretét a január 10-én kezdődő belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra.

- idézte a szakvezetőt a szövetség honlapja. "A remekül sikerült kínai edzőtábor adta meg ennek a döntésnek a legfőbb hátterét, persze az azóta megtartott edzéseken látottak is számítottak."

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bíró Attila kifejtette, leginkább kapusposzton vacillált sokat, hiszen mind a három keretben lévő játékosa meggyőző teljesítményt nyújtott - közülük végül Bolonyai Flóra maradt ki. Az Eb-győztes kvótát szerez a riói olimpiára.

A női pótselejtezőt - ahonnan további négy csapat juthat ki az ötkarikás játékokra - márciusban Hollandiában rendezik meg.

Annak a tornának a sorsolását január 23-án, Belgrádban az Eb alatt tartják meg, Európából öt nemzet szerepelhet a goudai rendezvényen.

A magyar válogatott Eb-kerete:
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Az Eb-program

A magyar női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:
Január 10., 15.15: Hollandia-Magyarország
Január 12., 15.15: Görögország-Magyarország
Január 14., 12.30: Magyarország-Törökország
Január 16., 11.00: Portugália-Magyarország
Január 18., 15.15: Magyarország-Oroszország

A torna csoportjai:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország