Már az Eb-végjátékára készül a vízilabda-kapitány

Keszthelyi Rita (b, Magyarország) és Roberta Bianconi (j, Olaszország), vízilabda
Miskolc, 2016. január 5. Keszthelyi Rita (b) és Roberta Bianconi (j) az I. Univer Kupa Magyarország - Olaszország női vízilabda mérkőzésen a Kemény Dénes uszodában, Miskolcon 2016. január 5-én. Magyarország - Olaszország 11-8, ezzel a magyar csapat a tornagyőztes. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Vasárnap női mérkőzésekkel, benne a magyar-holland összecsapással kezdődik Belgrádban az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság, amelynek első helye ér mindkét nemnél riói ötkarikás részvételt ér. A szerb fővárosba pénteken útra kelő női együttes szövetségi kapitánya, Bíró Attila optimistán várja a kontinensviadalt.

"Az Eb előtt ugyan viszonylag kevés olyan meccset tudtunk játszani, amelyek a csapat fejlődését nagyban segíthették volna, így is bizakodásra adhat okot, hogy folyamatosan javuló formát mutattak a lányok" - mondta a szakvezető, kiemelve, hogy az elmúlt hétvégi, miskolci nemzetközi tornán biztosan győzték le Keszthelyi Ritáék a legutóbbi vb-bronzérmes olaszokat és a görögöket.

Az Európa-bajnokság A csoportjában Hollandia, Görögország, Törökország, Portugália és Oroszország lesz az ellenfél. A válogatott megnyeri csoportját, akkor január 20-án a másik hatos negyedikjével találkozik az egyenes kieséses szakaszban, míg másodikként a B csoport harmadikjával csapna össze a négy közé jutásért.

Keszthelyi Rita és Roberta Bianconi csatája a labdáért a magyar-olasz mérkőzésen Forrás: MTI/Vajda János

A nyitómérkőzést a vb-ezüstérmes hollandokkal játssza a válogatott vasárnap, majd az igazán erős riválisok közül a vb- és Eb-6. görögök 12-én következnek, az orosz együttessel pedig 18-án küzd meg.

"Megpróbáltunk mindent belesűríteni a rövid felkészülési időszakba. Az egyhetes kínai edzőtáborunk nagyon hasznos volt, akárcsak a két Világliga-selejtező” - mondta a szövetségi kapitány, aki szerint a felkészülés jól sikerült. Hozzátette, hogy a múlt hétvégi Univer-kupa nagyon sokat segített, de van még fejlődési lehetőség elsősorban védekezésben és az emberelőnyös játékban.

Tania Di Mario (Olaszország) és Takács Orsolya Forrás: MTI/Vajda János

"Mondom ezt úgy is, hogy

mentálisan erősödött a csapat és a védekezés is jobb lett.

A belgrádi Európa-bajnokságon is arra számítok, hogy mérkőzésről mérkőzésre még inkább összeállunk, napról napra előbbre lépünk, s a végjátékban is ott tudunk lenni." - tette hozzá.

Bíró Attila elmondta, a fő terv most a riói olimpiai kvóta megszerzése, ami annyit tesz, hogy meg kell nyerni az Eb-t, mivel csak a belgrádi aranyérem garantálja a részvételt a nyári ötkarikás játékokra. Ha mégsem jönne most össze az első hely, a kvóta megszerzésére még lesz lehetőség a márciusi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az Eb 2-5. helyezettje indulhat.

Az Eb csoportbeosztása:
A csoport: Hollandia, Magyarország, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

A magyar női válogatott csoportmérkőzései

január 10., vasárnap, 15.15: Hollandia - Magyarország
január 12., kedd, 15.15: Görögország - Magyarország
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország - Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália - Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország - Oroszország