Pólósaink már rég nem csak a szerbektől félnek

2016.01.11. 12:54

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó szerint a belgrádi póló-Eb-nek egyetlen kérdése van, hogy ki lesz a második a szerbek mögött. Úgy véli, a magyar pólóban alapvető változtatásokra van szükség.

"A házigazda szerbek meggyőző fölénnyel (12-6) nyerték a nyitómeccset az olimpiai bajnok horvátok ellen, méghozzá korszerű játékkal. Újfent bebizonyosodott, hogy a kamu vízilabdának vége.  Aki nem tud tisztességesen lőni, az nyugodtan abbahagyhatja a vízilabdázást" – nyilatkozta a Jochapress.hu-nak a mesteredző, aki korábban a női válogatottat 2001-ben Európa-bajnoki, majd 2005-ben világbajnoki címig vezette. 

Faragó Tamás kemény kritikát fogalmazott megForrás: MTI/EPA/Andre Pichette

Faragó szerint a férficsapat ezúttal kellemetlen helyzetben van, mert a Volvo-kupán az olaszok ellen gyengén játszott, a spanyoloktól pedig megalázó vereséget szenvedett. "Az olaszok és a spanyolok egyaránt más típusú, korszerűbb pólót mutattak be, míg a mieink még mindig leginkább ott tartanak, hogy igyekeznek a semmit előadni,  de azt nagyon jól. Persze, az igazság csak a meccsek végére derül ki. Egy régi mondás szerint »harc után okos a katona, hogy éppen hova kellett volna lőni!«. Oda jutottunk, hogy ma már nemcsak a szerbektől félnek a legjobbjaink, hanem a horvátoktól, az olaszoktól, a spanyoloktól, a görögöktől, a montenegróiaktól és az amerikaiaktól is.” 

Számos nagynevű pólóstól többet vár az Eb-n

A szakember úgy véli, a győri kupameccseken az átlag felett csak a kapus, Nagy Viktor teljesített, de az már önmagában szomorú tény, ha egy csapatban a kapus a legjobb. "A Varga testvérektől, Dánieltől és Dénestől, Hárai Balázstól és Hosnyánszky Norberttől egyértelműen többet várok az Eb-n. A center Kis Gábor visszatérését hatalmas érdeklődés előzi meg. Ő itthon tényleg jó játékos, most a nemzetközi élmezőnyben is megmutathatja, hogy ott mire is képes." 

Az Eb-n csak egy riói kvótát osztanak kiForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, ha most nem is, abban biztos, hogy a kvalifikációs tornán kiharcolja a válogatott a riói részvételt (Szerbiában egy kvótát lehet szerezni, de a szerbek, a horvátok és a görögök már kijutottak). 

A magyar póló jövőjét illetően Faragó nem optimista: "Ismételten rákényszerültünk, hogy belássuk: már régen nem mi határozzuk meg a póló fejlődésének irányát, ami nem jó. Ezért alapvető változtatásokra van szükség,  a felkészülésünk módszerei felülvizsgálatra szorulnak." 

A játékosként 1976-ban olimpiát nyert szaktekintély szerint az Eb-n csak egyetlen nyitott kérdés van: "Korábban is megmondtam – és ebben csak megerősített a vasárnap esti szerb–horvát találkozó –, hogy csak a második helyért harcolhatnak a résztvevők. A szerbek ugyanis egyértelműen kiemelkednek a többiek közül." 

Az esti magyar–görög meccsről online közvetítésben számol be az Origo 20.15-től, a sorsdöntő csoportmeccset a tv-ben az M4 Sporton követheti.