Egy lépésre az olimpiától a pólóválogatott

2016.01.19. 21:36

A magyar férfivízilabda-válogatott 8-5-re legyőzte az olimpiai bajnok horvát csapatot a belgrádi Európa-bajnokság kedd esti negyeddöntőjében, így csütörtökön Montenegróval találkozik a fináléba jutásért, egyúttal az olimpiai kvótáért.

Eredmény, vízilabda-Eb, férfiak, negyeddöntő:
Magyarország - Horvátország 8-5 (2-1, 3-2, 1-1, 2-1) - az élő közvetítés
Belgrád
v.: Naumov, Buck (orosz, spanyol)
gól: Varga Dénes 3, Hárai 2, Hosnyánszky 2, Vámos 1, illetve Vukicevic 2, Petkovic 1, Loncar 1, Jokovic 1

A találkozó elején Nagy Viktor megbabonázta a horvát lövőket, akiknek az első három kísérletét hárította. Mindeközben támadásban előbb Hárai Balázs egy csodálatos csavarással szerzett vezetést, majd Hosnyánszky Norbert emberelőnyben fejezett be góllal egy begyakorolt figurát. A horvátok a nyitónegyedben hétszer találták el a kaput, de csak egyszer - fórból - tudtak túljárni Nagy Viktor eszén. 

Varga Dénes három góllal járult hozzá a győzelemhezForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A második felvonás újabb horvát előnnyel és egy elképesztően nagy góllal indult. A nagyszerű formában lévő Hárai a túloldalon újabb kiállítást harcolt ki, majd a Varga Dénestől kapott labdát ő maga húzta be a kapuba (3-2).

A horvátok tartották a lépést, Maro Jokovic óriási lövéssel egalizált. Ezt követően támadásban Kis Gábor birkózta ki a fórt, Varga Dénes pedig elegánsan pattintott a léc alá, de a horvát válasz ezúttal elmaradt, Varga Dániel kiváló emberhátrányos védekezése eredményeképpen.

Erdélyi Balázs és Sandro Sukno harca piros lappal végződöttForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Másfél perccel a félidő vége előtt emberelőnyben támadhatott a magyar csapat, amely kis híján kifutott az időből, de Hosnyánszky már gyakorlatilag a visszaúszás közben leadott bombája a kapus kezei között utat talált a hálóba, és visszaállította a kétgólos különbséget (5-3). Az utolsó percben aztán a horvátok előnyből zárkózhattak volna fel, de Nagy Viktor kétszer is óriásit védett, majd öt másodperccel a vége előtt ötméterest fogott. A Szolnok világbajnok kapusa a nagyszünetben 72,7 százalékos védési hatékonysággal állt.

A harmadik negyedben először nyerte meg a ráúszást a magyar csapat, és először támadhatott a háromgólos vezetésért, ráadásul emberelőnyben tehette mindezt, de még lövésig sem jutott el. A másik oldalon viszont a horvátok Ante Vukicevic távoli góljával csökkentették hátrányukat, majd egy technikai hiba miatt újabb lövés nélküli magyar emberelőnyt láthatott a közönség. Az akadozó magyar támadógépezetet végül Varga Dénes indította újra, akcióból lőtte ki a jobb felsőt (6-4). A szakasz végén a kettőből könnyen lehetett volna három is a kiválóan védekező magyar csapat előnye, ám Varga Dénes, majd Erdélyi Balázs lövése is a kapufán csattant.

Hosnyánszky Norbert (szemben) kétszer volt eredményesForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A zárófelvonás első támadásából Kis Gábor ötméterest harcolt ki, Varga Dénes pedig nem hibázott, így először vezetett hárommal a Benedek-csapat (7-4). A horvátoknak így rohanniuk kellett, két támadást is gyorsan elhibáztak, de emberelőnyből szépítettek. A hajrára maradt a kétgólos különbség, a horvátok pedig még a fejüket is elveszítették, Erdélyi Balázst Sandro Sukno ütötte meg csúnyán, amiért piros lapot kapott, a másik oldalon pedig Vámos Márton büntetett, és végleg eldöntötte az összecsapást (8-5).

A férfitornán egyetlen kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának. Mivel a görögök és a szerbek négy közé jutottak, eldőlt, hogy a magyar-montenegrói elődöntő győzteséé lesz a belgrádi kvóta.

A mérkőzésre csütörtökön 20.15-től kerül sor a Kombank Arénában.