Nincs mit tenni, neki kell menni a dánoknak

Nagy László
Gdansk, 2016. január 18. Nagy László (b) a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Oroszország - Magyarország mérkőzés végén Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 18-án. A magyar válogatott 27-26-ra kikapott. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Oroszország ellen előzetesen győzelemmel kalkuláltunk az Európa-bajnokságon, a vereség után már bravúr kell a magyar kézilabda-válogatottól, ha el akarja érni legfőbb célját, az olimpiai selejtezőt. Nagy László bosszús a hétfői vereség miatt, de a csapatkapitány szerint elkaphatjuk a dánokat.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a magyar válogatott nem is Montenegró legyőzésével, hanem az oroszok elleni bosszantó vereséggel harcolta ki a középdöntős szereplést a kézilabda Eb-n. A két mérkőzésünk összesített gólkülönbsége ugyanis +4, így hiába lenne a csoportkör végén három kétpontos csapat (ehhez Montenegrónak le kéne győznie az oroszokat), a minitabellán biztosan lesz legalább egy csapat, amely rosszabb lesz a magyarnál.

Mennyi pontot viszünk?

A középdöntő tehát megvan, de fontos lenne minél több pontot magunkkal vinni. Mivel a továbbjutók elleni pontokat viszik magukkal a csapatok, akár

még az is előfordulhat, hogy a maximális négy ponttal kezdjük a középszakaszt,

ehhez le kéne győznünk szerdán Dániát, az oroszoknak pedig ki kellene kapniuk Montenegrótól.

Nagy László feszülten nyilatkozott a lefújás után Forrás: MTI/Kovács Anikó


Ugyanakkor a papírforma alapján az a lehetőség is fennáll, hogy 0 ponttal kezdjük a középdöntőt, és onnantól kezdve valószínűtlen bravúrra lenne szükségünk az olimpiai selejtező eléréséhez.

Baljós meccs az oroszok ellen

"Nem is lennék ideges, ha az oroszok megleptek volna valamivel vagy életük meccsét játszották volna, de tegnap saját magunkat vertük meg" – adott magyarázatot a mérkőzés utáni, szokatlanul feszült nyilatkozatára Nagy László az Origónak. "Tudtuk, mit nem szabad csinálni, erre az első félidőben hét lerohanásgólt kaptunk a saját technikai hibáink miatt. Ezt már nem is tudtuk megfordítani, hiába javult fel a játékunk.

Talant Dujshebaev magára vállalta a felelősséget, a meccs után azt mondta, mentálisan nem jól készítette fel a csapatot Oroszország ellen. Ugyanakkor a hétfői mérkőzés után joggal vetődik fel a kérdés:

valóban ez a legerősebb magyar válogatott?

Hiszen az oroszok ellen gyengék voltunk az irányító posztján, továbbá jó lett volna egy rutinos védő, aki megállítja az ötgólos Gorbokot – miközben Lékai Máté és Ilyés Ferenc itthonról nézte a meccset.

Mikler Roland és Nagy László érthetően lógatták az orrukat a lefújás után Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Nagyon tehetséges, fiatal csapattal jöttünk erre az Európa-bajnokságra, de a csapat átlagéletkora miatt a rutintalanságból adódó hibákra fel kell készülnünk – mondta a felvetésre Nagy László. – Hogy mire mentünk volna a rutinosabb játékosokkal, az most már teljesen mindegy, ezzel a csapattal kell mindent megtennünk, hogy elérjük a célunkat."

Ez most egy egészen más csapat

Ahogy korábban is írtuk, Talant Dusjhebaev filozófiája merőben eltér a magyar válogatottat irányító korábbi kapitányokétól. A korábbiaktól eltérő harcmodorával a magyar válogatott arra törekszik, hogy

minél magasabb tempójú mérkőzéseket játsszon.

"Az eredménytől függetlenül folyamatosan cserélünk, hogy mindig frissek tudjunk lenni. Kivéve akkor, ha látunk esélyt a lerohanásra: akkor rögtön támadunk, mert sok csapat mindig cserél védekezés és támadás között, és ezeket a cseréket próbáljuk megakadályozni. A dánok ellen is hasonló taktikával készülünk, nagyon fontos lesz, milyen felállású dán fal ellen vezetjük a támadásainkat” – mondta Nagy László.

Bánhidi Bence Montenegrót alaposan megszórta Forrás: MTI/Kovács Anikó


Arra a magyar válogatott csapatkapitánya sem tudott választ adni, mi várható a nemzetközileg rutintalan csapattól az éles helyzetekben, mert

azt meg kell élni, és a tapasztalatokból építkezni." Márpedig a dánok elleni ilyen lesz: ha 0 ponttal kezdjük a középszakaszt, az az olimpiai álmaink végét is jelentheti.

Egy remek ellenfél kidőlt

Az oroszok ellen mindenki győzelemmel kalkulált (a selejtezőben könnyedén vertük őket oda-vissza), így a nagyon hiányzó két pontot a dánok ellen kellene pótolni. Ez annak ellenére nagyon nehéz feladat lesz, hogy a dánok védekezésének alappillére, René Toft Hansen megsérült az Eb előtt.

Volt már nagy bravúrunk ellenük

A magyar válogatott legutóbb 2007. január 20-án, tehát pontosan kilenc éve tudta legyőzni a dánt, akkor a németországi vb kieli összecsapásán 30-29-es végeredmény született. Aki valamiért nem látta, mindenképpen nézze meg a meccs utolsó öt percét, ahol négygólos hátrányból fordított az extázisban kézilabdázó magyar csapat.


"Igazi sztárcsapat lesz az ellenfelünk, de nekünk nincs más választásunk, meg kell próbálnunk legyőzni

Akár még négy ponttal is kezdhetjük a középdöntőt, de én csak a mi meccsünkkel foglalkozom, nem figyelem, mi lesz a csoport másik meccsén” – mondta a csapatkapitány.

Kilenc éve győztük le utoljára a dánokat Forrás: MTI/Kovács Tamás


Nagy hozzátette, Montenegró győzelmére az oroszok ellen egyébként sem fogadna, mert a dánok ellen az egyik legjobbjuknak eltört a keze (Borozan nekünk hetet vágott az első meccsen).

Nem áll jól az olimpiai szénánk

Nagyon leegyszerűsítve, az olimpiai selejtező eléréséhez az kellene, hogy az Európa-bajnokságon maximum egy olyan válogatott előzzön meg minket, amely a világbajnokságról nem kvalifikált. Sajnos azonban ebből a szempontból sem a legjobb a helyzetünk.

A C csoportból – innen kapjuk középdöntős ellenfeleinket – lehet, hogy kiesik a már olimpiai selejtezős Szlovénia, így

egyből két ki-ki meccsünk is lehet a németek és a svédek ellen,

míg a másik ágon még veszélyesebb a helyzet, hiszen a hozzánk hasonlóan az olimpiáért hajtó norvégok és izlandiak is jól játszanak, és előfordulhat, hogy több riválisunk is több ponttal kezdi a középdöntőt, mint mi.

Talant Dujshebaev nehéz helyzetből várja az Eb folytatását Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Látjuk mi is a többi eredményt, de felesleges előre számolgatni. A norvégok nekem is meglepetést okoztak eddig, de még mindig alakulhatnak úgy az eredmények, hogy a saját kezünkben maradjon a sorsunk. Nekünk pedig csak ez számít, mert amíg van esély a célunk elérésére, teljes erőbedobással fogunk küzdeni” – mondta Nagy László.