Vágólapra másolva!
A belgrádi vízilabda-Európa-bajnokság elődöntőjében egy végig szoros, rendkívül izgalmas és kőkemény meccs végére Montenegró fizikailag teljesen felőrölte a magyar csapatot, és 8-5-re megnyerte a mérkőzést. A harmadik helyért a görögökkel játszunk majd, de akár nyerünk, akár nem, az olimpiai kvóta továbbra sincs meg. 

Vízilabda-Eb, férfiak, elődöntő
Játékvezető: Alessandro Severo (ITA), Radosław Koryzna (POL)
Kombank Aréna, Belgrád

Magyarország-Montenegró 5-8 (2-2, 1-2, 1-1, 1-3) - élő közvetítés

Gól: N. Janovic (2), M. Janovic (2), Darko Brguljan (2), Drasko Brguljan, Ivovic
Magyar gólszerzők: Varga Dénes (2), Manhercz (2), Hosnyánszky
Ötméteresek:1/1, illetve 0/0
Gólok emberelőnyből: 9/3, illetve 7/4

A mérkőzés előtt Benedek Tibor szövetségi kapitány biztos volt benne, hogy megnyerjük az elődöntőt, és sokáig élt is a remény, de az utolsó negyedben nem adott esélyt az ellenfelünk.

Pedig Benedek Tibor biztosra vette Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Még a negyedik negyedben is biztos voltam a sikerben, jól ment a védekezésünk, de amikor kihagytuk a kettős emberelőnyünket, és ők lefordulásból gólt lőttek, ott változott meg a meccs.

Fáj, hogy elvesztettük az olimpiai kvótát, holnap viszont már a döntőt fogjuk sajnálni. El vagyunk keseredve, bár eddig szép utat jártunk be, és egy fél negyeden múlt a döntő. Már csak a közönségünk miatt is neki kell menni a bronzéremnek" - értékelte a meccset Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Már a bemutatásnál érezni lehetett a nagy feszültséget, a jelentős többségben lévő montenegrói drukkerek hangos füttyszóval fogadták a magyarokat.

Az első negyed a kapusokról szólt

Az első percek a kapusokról szóltak, a horvátok ellen parádézó Nagy Viktor, valamint az olaszokkal szemben remek teljesítmény nyújtó Milos Scepanovic remekül védett. A vezetést végül a negyed felénél a magyarok szerezték meg: a találkozó első emberelőnyét Varga Dénes váltotta gólra. A túloldalon is jött a fór, amit ugyan kivédekezett a magyar csapat, de nem sokkal később Nikola Janovic - aki az olaszoknak négy gólt lőtt - akcióból nagy lövéssel egyenlített. A következő támadásból Kis Gábor harcolt ki büntetőt, Varga Dénes pedig kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult (1-2). A montenegróiak kettős emberelőnyből egyenlítettek egy perccel a játékrész vége előtt (2-2).

Scepanovic remekül védett, és sokszor naggyá is tettük Forrás: AFP


Manhercz tartotta meccsben a csapatot

A második felvonás elején két emberelőnyt is kihagyott a magyar csapat, a montenegróiak bíztak a védekezésükben és Nikola Janovicban, aki egy újabb villanással juttatta előnyhöz csapatát. A magyarok gyorsan egyenlítettek, az újonc Manhercz Krisztián húzta vissza a rövid felsőbe a labdát emberelőnyben (3-3). A montenegróiak több támadásukat nem tudták eredményesen befejezni, de amikor igazi helyzetbe kerültek, azt jó százalékkal használták ki. Így tett Darko Brguljan is, aki az első igazi lövőhelyzetéből kilőtte a bal felső sarkot (4-3).

A nagyszünet után akcióból csak a kapufát találták el mindkét oldalon a játékosok, majd jött az első emberelőny, a montenegróiak pedig Drasko Brguljan találatával megduplázták előnyüket. Nem maradt el a válasz a másik kapunál: Manhercz szinte lemásolta első találatát (4-5). A magyarok kettős előnyben adogathattak az egyenlítésért, de Hosnyánszky Norbert bombája a kapufán csattant. Bő egy perccel a negyed vége előtt ötmétereshez jutottak a montenegróiak, ám akárcsak a horvátok elleni negyeddöntőben, Nagy Viktor ezúttal is hárított.

Manhercz Krisztián legalább mert vállalkozni támadásban - nem sok társa akadt Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki


Az utolsó negyed elhozta az összeomlást

A zárónegyed egy távoli Hosnyánszky-góllal indult, majd Nagy Viktor védései és kihagyott montenegrói előny következett. A montenegróiak fáradtak, egy esetben csak négyen úsztak fel a támadással, de éppen ekkor hatalmas védelmi hibából szerezték meg újra a vezetést. Ez újra tartást adott nekik, és amikor két és fél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak, Nikola Vukcevic volt eredményes befejező.

Volt még esély visszajönni, de emberfórban kapura sem tudtunk lőni, ez a jelenet jól jellemezte az egész meccset.

Vámos kezéből esett ki a labda, de senki más sem vállalta fel a lövés felelősségét. A fordulásból újabb gólt kaptunk, Ivovic adta meg a kegyelemdöfést.

Montenegró megette a magyar csapatot

A magyar válogatott támadásban nem sok kreativitást mutatott, a húzóemberek pedig gyenge meccset játszottak. El kell ismerni, az ellenfél megérdemelten nyert, tulajdonképpen szinte végig nekünk kellett kapaszkodni, bedarálták a magyar csapatot, amely támadásban ötlettelen volt, és hiányzott az átütő erő az eksztázisban játszó, kőkemény ellenféllel szemben. A mieink közül csak Manhercz és a szenzációs Nagy Viktor dicsérhető.

"Sem a kvóta, sem a döntő nem jött össze, de ezen túl kell lépni, és el kell hozni a bronzot. Szerettünk volna a szerbek ellen egy telt házas meccset játszani, sajnos nem sikerült. Döntő helyzetekben hibáztunk támadásban,

- mondta a magyar csapat egyik legjobbja, a mindössze 18 éves Manhercz Krisztián, és ezzel jól foglalta össze a meccset.

Nagy Viktoron nem múlt semmi, szenzációsan védett Forrás: MTI/Kovács Anikó

Pocsék lesz a bronzért játszani

"Tudtuk, hogy egy nagyon motivált és harcos ellenféllel kell szembenéznünk. Borzasztó ideges vagyok, csalódott, mi a döntőért jöttünk. Bennünk volt a győzelem, de támadásban keveset mutattunk, a végén pedig a legrosszabbkor görcsölt be a lábam is.

- értékelte a meccset Nagy Viktor.

A végére nem maradt remény Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese - amely szombaton 16.15-től a görögökkel játszik a bronzéremért a Kombank Arénában - áprilisban harcolhatja ki az olimpiai részvételt a Triesztben sorra kerülő, 12 csapatos tornán, amelyen további négy csapat szerez riói indulási jogot.