Megvan a bronz, a pólósok szétszedték a görögöket

2016.01.23. 18:02

Bronzérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, miután végig fölényesen vezetve leiskolázta Görögországot, és bár kiengedett a végére, így is 13-10-re megnyerte a mérkőzést. 

Vízilabda-Eb, férfiak, bronzmeccs
Játékvezető:Matan Schwartz (ISR), Mark Koganov (AZE)
Kombank Aréna, Belgrád

Magyarország-Görögország 13-10 (4-2, 4-2, 2-1, 3-5) - élő közvetítés

Görög gólszerzők: Vlahopulosz (4), Geniduniasz, Murikisz (2), Funtulisz, Afrudakisz (2)
Magyar gólszerzők: Vámos (3), Decker (2), Hosnyánszky (2), Hárai (2), Manhercz (2), Bátori (2)
Gólok emberelőnyből: 13/8, illetve 12/5

A szív a fontos, nem a statisztika

A magyar válogatott tükörsima győzelmével megszerezte a harmadik helyet, ám az olimpiai kvalifikációért még meg kell küzdenie.

"Szerettünk volna döntőt játszani, ez volt az álmunk, emiatt nem vagyok teljesen elégedett, de örülök, hogy a csapat bebizonyította, hogy a világ élvonalába tartozik. Ez az Eb erőt adhat, be kell húznunk az olimpiai kvalifikációt, és 

hiszek benne, hogy töretlen fejlődéssel nagyon jók lehetünk az olimpián. 

Nagyon eredményesek voltunk emberhátrányban, emberelőnyben, de ez csak másodlagos, mert a legfontosabb dolgok ott vannak a szívekben, nem a statisztikákban" – értékelt röviden Benedek Tibor szövetségi kapitány a mecs után. 

Benedek Tibor örül, hogy eredményekkel is bizonyított a csapatForrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Jó kezdés, még jobb folytatás

A két csapat már a nyitófordulóban is találkozott, akkor egy fordulatos csoportmérkőzésen – többször is két góllal vezetett a Benedek-legénység – 8-8-as döntetlen született. 

Jól kezdett a magyar válogatott, az első támadásból Vámos Márton akcióból, a másodikból pedig Decker Ádám fórból volt eredményes. A görögök a kettő között egy szerencsésen megpattanó lövésből voltak eredményesek. Az újabb magyar létszámfölényt Hosnyánszky Norbert értékesítette (3-1), majd Manhercz Krisztián mutatta be az elődöntőben már alkalmazott, a rövid sarokra visszahúzott lövését (4-1). A görögök emberelőnyből szépítettek egy perccel a negyed vége előtt, s ugyan az utolsó másodpercekben hat az öt ellen támadhatott a magyar csapat, az eredmény nem változott.

A 18 éves Manhercz Krisztián fantasztikusan mutatkozott be élete első felnőtt világversenyénForrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

A centereinket nem lehetett tartani

A második felvonás elején újfent Deckerre játszottak ki egy emberelőnyt (5-2), a túloldalon a görögök is fórból voltak eredményesek. A magyarok hatalmas füttykoncertben támadhattak, Vámost azonban ez nem zavarta meg, akcióból bombázott a hálóba (6-3). Az ellentámadásból ő maga szerzett labdát, Varga Dániel indítása után pedig a megúszó Hárai Balázs növelte négyre a különbséget (7-3). A kapuban 

Nagy Viktor ezúttal is remekül védett, támadásban pedig újra Manhercz értékesítette a fórt (8-3). 

Egy perccel a játékrész vége előtt létszámfölényben csökkentette hátrányát a rivális.

A nagyszünet után rögtön előnybe kerültek a görögök, de Vámos ezúttal védekezésben nyújtott parádésat. Egy labdaszerzés után három magyar két görögre vihette a labdát, a befejező pedig Bátori Bence volt (9-4). A görögöknek továbbra is csak fórból volt esélyük, de a létszámfölény kínálta alkalmat a magyarok is jól használták ki, így nem csökkent a különbség (10-5). A negyed hajrájában mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek, 

érezni lehetett: ez a meccs eldőlt. 

 

Krisztosz Afrudakisz (balra) és Hosnyánszky Norbert küzd a labdáértForrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A végére leeresztett a csapat

A magyarok szempontjából az Eb utolsó negyede egy Bátori-góllal indult, majd a görögök két emberelőnyt értékesítve csökkentették négygólosra a különbséget (11-7). Hárai remek centermunkája után visszaállt a különbség, majd Hosnyánszky bombája után már féltucat gólnyi volt a két csapat között (13-7). Az utolsó két percre Bisztritsányi Dávid állt a kapuba, aki tehetetlennek bizonyult Hrisztosz Afrudakisz hatalmas lövésével szemben, majd egy magyar kézen megpattanó labda járt túl az eszén (13-9). A fiatal kapus néhány pillanat múlva újabb peches gólt kapott, ezúttal a kapufáról a fejére, onnan pedig a hálóba pattant a labda, ez volt magyar szempontból az Eb utolsó jelenete. 

Nagyon akartuk a bronzot 

Végig fejlődni tudtunk az Eb alatt, nagyon akartuk a meccset, kifizetődött a korábbi időszak munkája. 

Hittünk a munkánkban, a fejlődésünkben, és ha már nem jutottunk a döntőbe, a bronzot nem akartuk elengedni. Az elődöntőben nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot, most igen" – értékelt a centerünk, Kis Gábor.

Kis Gábor óriásit küzdött centerbenForrás: MTI/Földi Imre

"Nagyon boldog vagyok, nem volt könnyű meccs a fölényes vezetésünk ellenére, hasonló volt az előzőhöz, csak jobban lőttük a helyzeteinket. 

Nagyon akartuk ezt a bronzérmet, boldog vagyok. 

Fórban jók voltunk elöl és hátul is, büszke vagyok az éremre" – mondta Bátori Bence. 

Az olimpiát még ki kell harcolni

Mivel a magyar együttes elődöntőbeli vereségével lemaradt a szerb fővárosban megszerezhető egyetlen olimpiai kvótáról, így áprilisban a Triesztben sorra kerülő kvalifikációs tornán szerezheti meg a riói indulási jogot. A 12 csapatos viadalról – amelynek sorsolását 21 órától rendezik Belgrádban – négy válogatott jut ki az olimpiára.

A magyar férfiválogatott a 24. érmét szerezte meg az Európa-bajnokságok történetében, 12 győzelem és hat második hely után hatodik alkalommal lett bronzérmes.

Eredmények
férfiak: 
a 11. helyért:
Németország–Hollandia 9-7 (2-1, 3-4, 2-1, 2-1)
a 9. helyért:
Franciaország–Románia 12-6 (6-1, 2-1, 2-1, 2-3)
a 7. helyért:
Horvátország–Oroszország 13-5 (2-0, 3-3, 4-1, 4-1)
az 5. helyért:
Spanyolország–Olaszország 8-7 (2-1, 4-2, 1-3, 1-1)