Feljönne az érzelmi mélypontról a kéziválogatott

Nagy László, Mikler Roland, Schuch Timuzsin és Bánhidi Bence, kézilabda
Wroclaw, 2016. január 22. Nagy László, Mikler Roland, Schuch Timuzsin és Bánhidi Bence (b-j) a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, a Németország - Magyarország mérkőzés végén Lengyelországban, Wroclawban 2016. január 22-én. A magyar válogatott tíz góllal, 29-19-re kikapott. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetben van a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon megcélzott olimpiai selejtezős szereplést illetően, de a spanyolok elleni esetleges győzelem sokat segítene a további számolgatásban.

„A várnál sokkal rosszabbul szerepeltünk, azért, mert rosszul készítettem fel a csapatot. Kezdő edzőként hibáztam abban, hogy teljesen másfajta felkészülést csináltam, mint kellett volna” - idézte Talant Dujshebaevet a spanyol AS sportnapilap.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, hibázott abban is, hogy nem ismerte fel a klub és a válogatott munka közötti különbséget. ”Többet játszottunk és utaztunk, mint edzettünk, és ez nagy hiba volt” – mondta.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

A magyar válogatott a Montenegró elleni győztes Eb-nyitány óta három vereséget szenvedett.

„Az oroszok elleni vereséggel érzelmileg nagyon mélyre süllyedtünk, és a dánok, majd a németek ellen nem tudtunk kellőképpen harcolni. Remélem, a Spanyolország elleni mérkőzést megelőző három nap szünet segített javítani a hangulaton” - magyarázta Dujshebaev, szerint a sok tehetséges fiatal előtt szép jövő áll.

"A célunk az, hogy a közeljövőben versenyképes csapatunk legyen, ehhez a fiatal, tehetséges, de tapasztalatlan srácok mentalitását is meg kell változtatni” – tette hozzá.

Így juthatunk Rióba

A pillanatnyi állás szerint a magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára kiadó két helyért. Ebből a hatosból a veretlen norvégok kényelmes helyzetben vannak, eddig hat pontot szereztek, így vagy olimpiai selejtezőn vehetnek részt vagy pedig egyenes ágon kijutnak Rióba. Utóbbihoz az kell, hogy aranyérmesek legyenek, illetve a franciákkal vívják a döntőt.

Az oroszoknak három pontjuk van, ebből két pontot a magyarok ellen szereztek. A svédek jelenleg egy ponttal állnak. A többieknek nincs pontjuk, ám a fehéroroszok és a macedónok még játszanak egymással, így legalább egyikőjüknek biztosan lesz pontja.

Nagy Lászlóék nagyon csalódottak voltak a németek elleni vereség után Forrás: MTI/Kovács Anikó

Amennyiben a magyarokat ebből a hat válogatottból ketten előzik meg - a norvég már biztos -, abban az esetben akkor marad esély az olimpiai selejtezőre, ha valamelyikük megnyeri az Eb-t vagy a világbajnok franciákkal döntőzik.

A magyaroknak alap, hogy a wroclawi csoportban a svédeket meg kell előzniük, azaz le kell őket győzni. Az oroszokat már csak akkor lehet megelőzni, ha a spanyolok ellen sikerülne legalább a pontszerzés.

Nem pozitív a statisztikánk

A magyarok a spanyolokkal eddig 34-szer találkoztak, 12-szer győztek, ötször játszottak döntetlent, 17-szer pedig a spanyolok nyertek. Világversenyen legutóbb a 2012-es szerbiai Eb-n szereztek pontot a magyarok, míg a 2008-as Eb-n született az eddigi utolsó magyar győzelem ellenük.

A svédekkel 38-szor mérkőztek a magyarok, 17-szer nyertek, háromszor volt döntetlen és 18-szor a skandinávok nyertek. Tétmérkőzésen a 2009-es horvátországi vb-n sikerült ellenük legutóbb győzni.

Amennyiben az érintett hat együttesből három csapat is Talant Dujshebaev szövetségi kapitány gárdája előtt zár, akkor minden remény elszáll, és az olimpiák történetében először fordul elő - leszámítva az 1984-es Los Angeles-i bojkottot -, hogy nem lesz ott a játékokon sem a férfi, sem a női magyar válogatott.

A magyarok középdöntős csoportjának további programja:
kedd:
Spanyolország - Magyarország 18.15
Dánia - Svédország 20.30

szerda:
Svédország - Magyarország 16.00
Dánia - Németország 18.15
Spanyolország - Oroszország 20.30

Az állás:
1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (88-70)
2. Németország 6/4 (115-106)
3. Spanyolország 4/3
4. Oroszország 3/4
5. Svédország 1/3
6. Magyarország 0/3

Pontot mentettek a norvégok

A norvég válogatott döntetlent játszott a macedón csapattal az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének hétfői mérkőzésén.

Eredmények, 1. csoport (Krakkó), 2. forduló:
Macedónia - Norvégia 31-31 (17-13)
Lengyelország - Fehéroroszország 32-27 (19-13)