Társoldalunk:

Minden idők legerősebb hokitornája jön

2016.03.03. 09:44

Világsztárok tömkelege lép pályára szeptember 17. és október 1. között Torontóban a jégkorong világkupában, ugyanakkor a csehek 44 éves legendás csatára, Jaromir Jagr még kivár a döntéssel.

A nyolc csapatnak szerdáig kellett megneveznie 16-16 játékost, a 23 fős kereteket június elsején kell véglegesíteni. Ezek alapján elmondható, hogy minden idők legerősebb hokitornáját rendezik meg. A szeptemberi időpont miatt minden érdekelt válogatott a legütőképesebb keretével állhat fel, hiszen az észak-amerikai profiliga (NHL) szezonja még nem kezdődik el, és más nemzetközi eseményt sem tartanak akkor.

Az NHL világsztárok közül mindenki ott lesz Torontóban, aki egészséges: így például a kanadai Sidney Crosby, Jonathan Toews és Shea Weber, az amerikai Patrick Kane, a svéd Henrik Lundqvist és az orosz Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin.

Sidney Crosby is ott leszForrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az olimpiai, világbajnoki és vk-címvédő kanadaiaknál a 16-os keretben 12-en ott voltak a szocsi ötkarikás játékokon és 11-en a tavalyi vb-n, nyolcan már Stanley Kupát is nyertek. Az 1996-ban vk-első amerikaiaknál ugyancsak egy tucat hokis lépett jégre Szocsiban.

Jagr még nem döntötte el 

Az oroszoknál egyelőre csak NHL-es játékos található a keretben, a hazai központú KHL-ből nem válogattak be senkit. A cseheknél a 44 éves Jagr ugyan tavaly lemondta a válogatottságot, ám Josef Jandac szövetségi kapitány adott neki időt, hogy eldöntse: szeretne-e játszani Torontóban.

Az Európa-válogatottban dán, szlovák, svájci, német, szlovén, osztrák és norvég hokis kapott helyet. A vk-n az A csoportban a kanadai, a cseh, az amerikai és az Európa-válogatott, a B-ben pedig az orosz, a finn, a svéd és az U23-asokból álló kanadai-amerikai vegyescsapat szerepel. A kvartettekből az első két helyezett jut az elődöntőbe, a finálé az egyik csapat második sikeréig tart. A vk-t utoljára 2004-ben rendezték meg.