Minden idők legerősebb hokitornája jön

Hokitorna Szocsiban, jégkorong
Canadian forward Sidney Crosby (87) and Canadian defence Scott Niedermayer (27)jubilates as their team wins gold against the USA in the Men's Gold Medal Hockey match at the Canada Hockey Place during the XXI Winter Olympic Games in Vancouver, Canada on February 28, 2010. Canada beat the USA 3-2 to win gold. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Világsztárok tömkelege lép pályára szeptember 17. és október 1. között Torontóban a jégkorong világkupában, ugyanakkor a csehek 44 éves legendás csatára, Jaromir Jagr még kivár a döntéssel.

A nyolc csapatnak szerdáig kellett megneveznie 16-16 játékost, a 23 fős kereteket június elsején kell véglegesíteni. Ezek alapján elmondható, hogy minden idők legerősebb hokitornáját rendezik meg. A szeptemberi időpont miatt

minden érdekelt válogatott a legütőképesebb keretével állhat fel,

hiszen az észak-amerikai profiliga (NHL) szezonja még nem kezdődik el, és más nemzetközi eseményt sem tartanak akkor.

Az NHL világsztárok közül mindenki ott lesz Torontóban, aki egészséges: így például a kanadai Sidney Crosby, Jonathan Toews és Shea Weber, az amerikai Patrick Kane, a svéd Henrik Lundqvist és az orosz Alekszandr Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin.

Sidney Crosby is ott lesz Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az olimpiai, világbajnoki és vk-címvédő kanadaiaknál a 16-os keretben 12-en ott voltak a szocsi ötkarikás játékokon és 11-en a tavalyi vb-n, nyolcan már Stanley Kupát is nyertek. Az 1996-ban vk-első amerikaiaknál ugyancsak egy tucat hokis lépett jégre Szocsiban.

Jagr még nem döntötte el

Az oroszoknál egyelőre csak NHL-es játékos található a keretben, a hazai központú KHL-ből nem válogattak be senkit. A cseheknél a 44 éves Jagr ugyan tavaly lemondta a válogatottságot, ám Josef Jandac szövetségi kapitány adott neki időt, hogy eldöntse: szeretne-e játszani Torontóban.

Az Európa-válogatottban dán, szlovák, svájci, német, szlovén, osztrák és norvég hokis kapott helyet. A vk-n az A csoportban a kanadai, a cseh, az amerikai és az Európa-válogatott, a B-ben pedig az orosz, a finn, a svéd és az U23-asokból álló kanadai-amerikai vegyescsapat szerepel. A kvartettekből az első két helyezett jut az elődöntőbe, a finálé az egyik csapat második sikeréig tart. A vk-t utoljára 2004-ben rendezték meg.