Napról napra fejlődik a férfi pólóválogatott

2016.03.22. 16:36

Kizárólag a jövő vasárnap kezdődő trieszti olimpiai kvalifikációs tornára koncentrál a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely az egyik kvóta várományosaként utazik a 12 csapatos olaszországi viadalra.

"Nagyon jól sikerült a németországi edzőtábor, ahol három nap alatt három mérkőzést tudtunk játszani. A kezdeti lépéseket megtettük, a csapat taktikailag nagyjából ott tart, ahol a januári, belgrádi Európa-bajnokság után abbahagyta" - nyilatkozta az MTI-nek a nemzeti csapat keddi sajtónyilvános edzését követően Benedek Tibor szövetségi kapitány.

A szakember hozzátette, összeszokottságban még előre kell lépnie a válogatottnak, de erre majd csak akkor lesz lehetőség, ha a jelenlegi 16 fős keret 13-asra szűkül.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Triesztben a magyar válogatott Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia és Szlovákia legjobbjaival szerepel egy csoportban, az első négy helyezett jut majd a negyeddöntőbe, amelynek győztesei kiharcolják a riói indulást.

"Csak erre fókuszálunk, három lehetőséget elszalasztottunk arra, hogy kijussunk az olimpiára, ezért most minden energiánkat ebbe kell fektetni" - mondta Benedek Tibor. A tréner megjegyezte, úgy látja, hogy a belgrádi kontinensviadal óta - ahol bronzérmet szerzett a válogatott - a játékosok egyénileg is sokat tettek azért, hogy javuljanak, ami véleménye szerint a csapat fejlődése szempontjából a legfontosabb.

Varga Dániel is dolgozott a hiányosságokon

Ezt megerősítette Varga Dániel, az együttes csapatkapitánya is: "Korábban sem edzettem keveset, de azóta néhány dologra még jobban odafigyelek, és egyéni képzéseken fejlesztem magamat" - mondta a Szolnok játékosa, aki csapattársain is látja a fejlődést. "Látszik, hogy mindenki dolgozott azokon a hiányosságokon, amelyek az Európa-bajnokságon egyéni szinten jelentkeztek."

Varga Dénes dobást gyakorolForrás: MTI/Kovács Tamás

A szövetségi kapitányhoz hasonlóan egyelőre Varga Dániel is csak Triesztre koncentrál: "Megmondom őszintén, most április 8. utánig nem is látok. Szeretném, ha megnyernénk mind az öt csoportmérkőzést, hogy utána a negyeddöntőben egy aránylag könnyebb ellenféllel találkozzunk."

Az olimpiai és világbajnok játékos hozzátette, ismeretlen helyzet számára, hogy egy ilyen selejtezőn kell kivívni az ötkarikás részvételt - és azt kívánja a jövő nemzedékeknek, hogy számukra is ismeretlen legyen -, ugyanakkor, ha már így alakult, most megpróbálja a pozitívumokat nézni.

"Például azt, hogy négy hetet tudunk együtt készülni, napról napra fejlődünk, a társaság egyre homogénebb.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Már most látszik, hogy jobban működnek azok a dolgok, amik Belgrádban nem mentek" - tette hozzá.

Varga Dániel megjegyezte, értesülései szerint azokban az országokban, amelyek már rendelkeznek ötkarikás indulási joggal, szintén kihasználják ezt a mostani időszakot a közös felkészülésre, de ezek a csapatok csak egy hetet tudnak együtt edzeni, ezzel szemben a magyarok négyet, "ami a kijutás esetén akár kamatozhat is".

A magyar válogatott jelenleg a Komjádi-uszodában készül. A csapat három napon keresztül a spanyol válogatottal együtt edz majd, és "kétkapuzik" is. A kapitány várhatóan ezután jelöli ki a 13-as trieszti keretet.

A magyar válogatott 16 fős kerete: 
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda), Lévai Márton (Debreceni VSE)
mezőnyjátékosok:
Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton (ZF-Eger), Bátori Bence, Decker Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Contitech-Szeged-Diapolo)

A trieszti torna csoportjai: 
A csoport: 
Magyarország, Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia, Szlovákia 
B csoport: 
Olaszország, Kazahsztán, Dél-afrikai Köztársaság, Spanyolország, Németország, Hollandia 

A trieszti torna magyar vonatkozású programja:
április 3., vasárnap: 
Franciaország-Magyarország

április 4., hétfő: 
Kanada-Magyarország

április 5., kedd: 
Magyarország-Románia

április 6., szerda: 
Oroszország-Magyarország

április 7., csütörtök: 
Magyarország-Szlovákia

április 8., péntek: 
negyeddöntő

április 9., szombat: 
elődöntő

április 10., vasárnap: 
helyosztók