Társoldalunk:

Nem talált legyőzőre a pólóválogatott Triesztben

2016.04.10. 18:43

A magyar férfi vízilabda-válogatott megnyerte a trieszti olimpiai selejtezőtornát, Benedek Tibor csapata látványos gólokkal 10-8-ra verte az olaszokat a vasárnapi döntőben. A tornáról a négy elődöntős, a magyar és az olasz mellett a spanyol és a francia együttes szerzett olimpiai kvótát.

Eredmény, vízilabda, férfi kvalifikációs torna, döntő: 
Magyarország - Olaszország 10-8 (2-3, 4-2, 3-1, 1-2) 
a magyar csapat gólszerzői: Varga Dénes 2, Hárai 2, Szivós 2, Erdélyi 1, Varga Dániel 1, Manhercz 1, Vámos 1 

Lendületesen kezdett a magyar csapat, előbb Varga Dénes, majd Erdélyi Balázs volt eredményes, aztán az olaszok is felvették a ritmust, és még az első szünet előtt fordítottak (2-3).

A második negyed is két magyar góllal kezdődött Varga Dániel és Hárai Balázs jóvoltából, de ezúttal a folytatás is jól sikerült, mert két hazai találat után Szivós Márton lőtt távolról a kapuba, majd Hárai juttatta ismét vezetéshez a csapatát (6-5).

Veretlenül lett első a válogatottForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik nyolc percben is jól játszott a magyar csapat, bátran vállalkoztak lövésre a játékosok, és többnyire jól is céloztak. Szivós második találatával és Manhercz Krisztián pontos befejezésével nőtt három találatra a különbség, majd egy olasz gólra Vámos Márton válaszolt (9-6).

A negyedik negyedet Varga Dénes akciógólja vezette fel (10-6), a négygólos hátrányt azonban az olaszok gyorsan kettőre csökkentették, a magyarok pedig két emberfórt kihagytak. A tornán egyedüliként veretlen magyar válogatott ebben az időszakban támadásban visszaesett, de a kapuban Nagy Viktor továbbra is magabiztos volt, így két gól megmaradt az előnyből (10-8). 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Örülök, hogy a fiúk ugyanolyan komolyan tudták venni ezt a mérkőzést, mint a kvóta megszerzése előtt" - nyilatkozta a finálét követően Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

Hozzátette, jót tett a csapatnak, hogy olyan mérkőzéssel zárta a viadalt, ahol vele papíron egyformán erős együttessel találkozott. "Büszke vagyok a fiúkra, mert kivívták a riói kvótát, mert megnyerték a mai mérkőzést, és mert nem a klubmérkőzéseikre gondoltak, hanem ide tudtak koncentrálni."

A szövetségi kapitány a torna tanulságaként hozzátette, nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a döntést. "Köszönöm a stábomnak, amely rengeteget dolgozott, hogy kint legyünk az olimpián. És örülök, mert van egy jó csapatom" - értékelt Benedek Tibor.

További eredmények, a 3. helyért:
Spanyolország - Franciaország 16-4 (4-1, 5-2, 4-0, 3-1)

az 5. helyért:
Hollandia - Kanada 9-8 (1-2, 2-2, 4-3, 2-1)

a 7. helyért: 
Románia - Németország 10-9 (3-2, 2-2, 3-1, 2-4)

Egy csoportban a szerbekkel

Brazíliában a férfiak mellett a belgrádi Eb-n aranyérmes női válogatott is ott lesz az olimpián. A férfiaknál 12, a nőknél 8 csapat vesz részt az ötkarikás játékokon, a csoportok sorsolását 19 órától tartják Triesztben. A vízilabda az egyetlen csapatsportág, amelyben a magyarok ott lesznek Rióban.


A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is egy csoportban játszik majd az aktuális világbajnokkal, a szerb, illetve az amerikai csapattal a riói olimpián - derült ki a vasárnapi, trieszti sorsoláson.