Társoldalunk:

Ki nem találná, hol épül a legnagyobb kézicsarnok

2016.04.28. 13:43

Nemzetközi mérkőzésre alkalmas, hatezer fős sportcsarnok épülhet Tatabányán állami beruházásban - erről döntött a város képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A város korábbi polgármestere szerint felesleges ekkora csarnok, hiszen a mostani, 1100 fős létesítményt sem nagyon tudja megtölteni a város kézicsapata. 

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett arra, hogy korábban egy 3000 fős sportlétesítmény építését tervezték, de a a Modern városok program keretén belül megállapodás született a kormánnyal, amelyben  a tatabányaiak dönthették el, hogy egy 3000 vagy egy nemzetközi szabványok szerinti 6000 fős csarnok fenntartását vállalják.

A sport- és kulturális szervezetek, valamint a kézilabdacsapat támogatóival és a pártok vezetőivel való egyeztetés során mindenki a nagyobb létesítmény megépítése mellett állt ki. A nemzetközi szabványoknak megfelelő csarnok építését közel 3000 tatabányai lakos aláírásával is támogatta - hangsúlyozta a polgármester.

Nem lett volna elég egy 3000-es?

A város korábbi fideszes polgármestere, Bencsik János Facebookon próbálta meggyőzni a jelenlegi döntéshozókat, hogy nincs szükség 6000-es csarnokra, hiszen a jelenlegi, 1100-as létesítményt is csak nagyon ritkán tudja megtölteni a jelenleg a 3. helyen álló Grundfos Tatabánya.

A rangadókon megtelik a Grundfos-Tatabánya csarnokaForrás: MTI

Bencsik azzal érvelt, hogy mivel nincs megfelelő mértékű fizetőképes kereslet, a csarnok fenntartása pedig irreálisan sokba kerülne (az előzetes számítások alapján 138 millió forint évente) ahhoz képest, hogy mennyien járnak meccsre. Példaként a Gyémántfürdőt hozta, ami már ki sem nyit a hét első két napján, annyira nem látogatják hét közben. "Éppen ezért mondom azt, hogy  elégedjünk meg azzal, ha most háromszorosára növeljük a sportcsarnok befogadóképességét"  - érvelt a 444.hu-n Bencsik.

A város öt év alatt szeretné elérni, hogy a rangadókon, nemzetközi mérkőzéseken 90 százalékos legyen a kihasználtság, ami ambiciózus terv, hiszen ezzel a Győrt és a Veszprémet megelőzve a legnépszerűbb kézilabdaklub lenne Magyarországon a Tatabánya. A két BL-győzelemre hajtó kézicsapat közül egyiknek sincs 6000-es csarnoka, a veszprémibe 5200-an, a győribe 5500-an férnek be.