Társoldalunk:

Világklasszis beállóst honosít a kéziválogatott

2016.04.28. 17:45

Az MVM beállósa, Renato Sulic pénteken magyar állampolgár lesz, semmi akadálya, hogy szerepeljen a magyar válogatottban. Igazi klasszis, 36 évesen is nagy erősítés lehet.

Pénteken leteszi az állampolgársági esküt, így jogosulttá válik a magyar kézilabda-válogatottban való szereplésre Renato Sulic, az MVM Veszprém horvát beállósa. 

A hírt egy veszprémi újságíró, Donát Tamás osztotta meg a Facebookon. Hivatalosan sem a Magyar Kézilabda-szövetség, sem a klub nem erősítette meg az értesülést, de a Veszprém ügyeit ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásaink igen. 

Renato Sulic 2009 óta a Veszprém játékosa, bár már 2004-ben is leigazolta a magyar csapat, csak akkor egy autóbaleset miatt szinte az egész évet ki kellett hagynia. A szlovén Celjétől igazolt beállós mind védekezésben, mind támadásban kulcsembere Xavi Sabaté csapatának, és ha minden jól megy, ez hamarosan a válogatottban is így lesz. 

Renato SulicForrás: MTI/Kovács Tamás

Tehetsége és játéktudása alapján simán helye lenne a horvát válogatottban, de nehezen viselte, hogy Lino Cervar (majd Slavko Goluza) szövetségi kapitány nem első számú beállósként számított volna rá, ezért közölte, ő cserének nem megy. Elég régen nem játszott már szülőhazája színeiben ahhoz, hogy akár a nyár eleji, Szerbia ellen esedékes vb-selejtezőn pályára lépjen a magyar válogatottban.

36 évesen is nagy erősítés lehet

Sulic egészen kiváló beállós, ráadásul hiányposzton, hiszen a mostani keret beállósai közül Zubai Szabolcs túlságosan könnyű, míg Bánhidi Bence támadásban eredményes, de az előkészítő munkája egyelőre nem a legjobb. Sulic támadásban és védekezésben is topjátékosnak számít, viszont hajlamos elveszíteni a fejét, ráadásul néha pont a legrosszabb pillanatokban. 

Védőként nem ismer kegyelmetForrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

A magyar válogatott valamikor június 10. és 12. között játszik Szerbiában, a vb-selejtező visszavágója június 14. és 16. között lesz Magyarországon. Xavi Sabaté kapitány szerződése a párharc végéig szól.