Vágólapra másolva!
Három jutalomjáték és négy kőkemény meccs vár a magyar jégkorong-válogatottra az oroszországi világbajnokságon. Kanada, Finnország és az Egyesült Államok ellen a helytállás a cél, a másik négy rivális ellen viszont nagyon jó napot kifogva nem vagyunk esélytelenek a pontszerzésre. Egyik legjobbunk, a sérült Hári János nélkül, négy junior korúval, valamint öt honosítottal készülünk arra, hogy játsszunk hét nagyon jó meccset.

Normál esetben is elképesztően nehéz dolga lett volna a magyar jégkorong-válogatottnak az oroszországi elitvébén, de kapott még egy csavart a történet azzal, hogy a jövő évi torna két házigazdája, Németország és Franciaország egyaránt a mi csoportunkba került. Ők ugyanis védettséget élveznek a 2017-es vb-rendezés miatt, ami azt jelenti, hogy nem eshetnek ki.

A hazaiakat kéne lenyomni

Ez pedig azzal jár, hogy ha matekozás nélkül szeretnénk abszolválni a feljutásnál is sokkal komolyabb fegyverténynek számító bennmaradást, akkor mindkét válogatottat meg kell előznünk. A nemzetközi szövetség világranglistáján a magyar válogatott a 19. helyen áll, ellenfeleink közül a német és a francia csapat a 13., illetve a 12., a szlovák pedig a 8. helyet foglalja el.

De akár az utolsó előtti hely is bennmaradást érhet.

A csoport hetedik helye akkor elég, ha több pontot szerez a magyar csapat, mint a másik, a meccseit Moszkvában játszó nyolcas csoport utolsó előtti helyezettje.

Első ránézésre úgy tűnik, a francia-német páros mellett a szlovákok tartoznak a potenciálisan levadászható ellenfelek közé – szurkolói berkekben legalábbis

meglepően optimisták

a nyitómeccsünket megelőző várakozások.

Bartalis sérülés miatt kimaradt a krakkói feljutásból, de most ismét kerettag Forrás: MTI


Amikor utoljára járt a legmagasabb osztályban a magyar válogatott, a 2009-es svájci vébén, akkor szintén a szlovákokkal kezdtünk. Akkor úgy tűnt, Ladislav Nagy már 1 perc után vezetést szerzett, aztán a videózás után kiderült, hogy a korong Szuper Levente alatt pihent.

Fél perccel később aztán Stefan Ruzicka révén már érvényes gólt szereztek a szlovákok, de a második harmadban Holéczy Roger egyenlített. Hiába mentek el 3-1-re a szlovákok, Peterdi Imre és Sille Tamás góljával újra feljöttünk. A végén 13 másodpercet kellett volna még kihúzni, hogy összejöjjön a hatalmas szenzáció, de Lubos Bartecko kegyetlen volt, kikaptunk 4-3-ra.

Több szlovák NHL-sztár nem vállalta

Hogy értsük a mostani erőviszonyokat: négy NHL-játékos van a szlovákok vb-keretében, de jönnek a KHL-ből és a svéd bajnokságból is sokan. A nagy sztárok közül Zdeno Chara, Marián Hossa és Tomas Tatar azonban nem vállalta a részvételt. A szlovákok 2012-ben döntőt játszottak a vébén, de az elmúlt két évben nem jutottak tovább a csoportból, és a 2012-es vb-ezüst előtt is zsinórban négy olyan évük volt, amikor a 16 csapatos mezőny hátsó felében végeztek.

Ennek megfelelően a magyar szurkolók optimizmusát nem tükrözik a fogadóirodák ajánlatai.

A magyar győzelemmel 10-szeres pénzt lehet keresni,

sőt már a döntetlennel is 8-szorost. Na, de mi ez ahhoz képest, hogy a Leicester angol futballbajnoki címét 5000:1-hez adták a szezon előtt.

A Fehérvár francia védője végül nem utazik

A franciáknál szintén van NHL-játékos, a philadelphiai szélső, Pierre-Édouard Bellemare, és a kapuba is jut egy olyan klasszis, aki éveket töltött a legerősebb bajnokságban – Cristobal Huet

négy NHL-csapatban is megfordult.

Sérülés miatt elvesztették viszont a franciák a KHL-ben a CSZKA Moszkvával döntőt játszó Stéphane Da Costát és a Fehérvárral az EBEL-ben 24 meccsen 9 pontot szerző Antonin Manaviant. A franciák ellen egyébként – a szentpétervári ellenfelek közül egyedüliként – pozitív az örökmérlegünk, bár az utóbbi 11 találkozóból csak kétszer nyertünk ellenük.

Huet rutinja sokat érhet a franciáknak Forrás: AFP


A németekkel a vébé csoportkörének utolsó fordulójában játszunk, vagyis előfordulhat, hogy ott dől el a bennmaradás. A németek 2007 óta a legmagasabb osztályban szerepelnek. 2009-ben Svájcban velünk együtt kiestek volna, ha nem lett akkor is védettségük az egy évvel későbbi hazai rendezésű torna miatt – ahol egyébként remekelt a csapat, negyedikként zárt.

Azóta ugyan csak egyszer jutottak a nyolc közé, de veszélyben is csak egyszer, 2014-ben voltak, amikor végül 14. helyen zártak.

Úgyhogy ez is kemény menet lesz,

főleg, hogy rutinban náluk sincs hiány. A védő Christian Ehrhoff, például, majdnem 800 NHL-meccsen húzott korcsolyát, rajta kívül még három aktív NHL-es került be a keretbe. És ott van az idény nagy részében sérült, de a válogatottba három év szünet után ismét meghívott Marcel Goc, aki már otthon játszik, de van 636 meccse és 188 pontja az NHL-ből.

A fehéroroszok egy rakás KHL-essel jönnek

A világranglistán a 9. helyen álló, jelenleg a kanadai Dave Lewis által irányított fehéroroszok 2011 és 2013 között mindig a 14. helyen végeztek, aztán az elmúlt két évben kibérelték a 7. pozíciót. Igaz, az előkelő helyezés ellenére a tavalyi vébén beleszaladtak egy 0-9-be Kanada ellen, ez a csapat történetének legsúlyosabb veresége.

A keret a KHL-ben edződő játékosokra épül,

összesen 19-en szerepelnek az orosz ligában. A felkészülési meccsek során a beloruszok játszottak két csoportellenféllel is, a franciákat előbb szétlövéssel (2-1), majd másodjára nagyon elverték (8-1), a németek ellen viszont ötven százalékkal zártak (3-5, 4-3). A 2009-es vébén is játszottunk velük, akkor a hajrá 1-1-gyel indult, a vége 3-1 lett oda.

Akik ellen minden másodperc élmény lesz

Kanadával is játszottunk a legutóbbi A csoportos szereplés alkalmával, akkor ugyanúgy jártunk, mint a fehéroroszok tavaly: Martin St. Louis, Jason Spezza, Shea Weber és a többiek meg sem álltak kilenc gólig. Szélig Viktor mondta tavaly az Origónak, hogy a Kanada elleni meccs jó lecke volt arról, hogyan kell egy profi játékosnak profi módon hozzáállnia egy gyengébb ellenfélhez, mert a sztárok akkor sem lazsáltak, amikor pedig megtehették volna.

Könyörületre most sem számíthatunk,

bár a nevek alapján a mostani keretük vékonyabbnak tűnik a 2009-esnél. Azért az idényben az Anaheimben 82 találkozón 62 pontot összekaparó, Stanley-kupa-győztes és kétszeres olimpiai bajnok Corey Perry vagy a 77 meccsén 61 pontig jutó bostoni Brad Marchand biztos nem csak nekünk okoz majd meleg perceket. Ha nekik nem menne, a tavalyi vébé pontlistájának harmadik és ötödik helyezettje, Taylor Hall és Matt Duchene is készenlétben áll majd.

Perrynek csak a vb-arany hiányzik a gyűjteményéből Forrás: AFP


A finnek akár még Kanadát is elkaphatják, brutálisan erős keretet hoztak össze,. Ott lesz a 20 éves Florida-csatár, a 2013-ban másodikként draftolt Aleksandar Barkov, a szintén a Párducoknál játszó Jussi Jokinen és a Calgary kapusa, Niklas Backström. A finn bajnokcsapat csatára, a 18 évesen a liga legjobbjának választott Patrik Laine a vébé nagy felfedezettje lehet, ha megtartja azt a formáját, amit a bajnokságban produkált: az alapszakaszban 33, a rájátszásban 15 pontig jutott.

Jó lesz figyelni a 18 éves amerikai csatárra

Az amerikai válogatott a csoport sötét lova, tele fiatal játékosokkal, köztük olyanokkal, akik egyetemi csapatból érkeznek a vébére. Van egy európai légiósuk is, a Svájcban játszó, 18 éves Auston Matthews, aki a képességeit elnézve nem sokáig marad Európában. 36 meccsen 46 pontot termelt, és az U20-as vébén is alaposan kitett magáért (7 találkozó, 11 pont).

Egyöntetű vélemény, hogy a következő NHL-drafton vagy Matthews vagy Laine lesz az első választott. A mostani vb-keretben talán Nick Foligno a legnagyobb név, ő tavaly 73 pontig jutott a Columbusban, idén viszont megállt 37-nél.

Öten még Szapporóról is mesélhetnek a többieknek

Ezzel a hét riválissal kell megküzdenie a magyar válogatottnak, amely 14 helyen megegyezik a krakkói feljutást kiharcoló brigáddal. A legnagyobb hiányzónk a klubcsapatával a svéd élvonalba jutott Hári János lesz, akinek eltört a sajkacsontja, az ő kreativitása és vagánysága nagyon jól jött volna. A szapporói hősök közül öten készülhetnek a mostani vébére is, a két Vas testvér mellett Hetényi Zoltán, Benk András és Kovács Csaba másodszor vehet részt a legjobb csapatok tornáján.

Dudás első világeseményére készül a magyar csapattal Forrás: MTI


A magyar jégkorong fejlődését a legjobban az mutatja, hogy a vb-keretbe négy junior korú játékos is bekerült. Közülük Stipsicz Bence és Galló Vilmos már a hazai rendezésű olimpiai selejtezőn is szerepelt a csapatban, Erdély Csanád pedig ott volt Krakkóban is, így a védő Garát Zsombor számít az egyetlen igazi elsőbálozónak.

Öt honosított játékosunk van

A honosított játékosok, így Metcalfe Tyler, Sarauer Andrew és Banham Frank, tavaly meghatározó szerepet vállaltak a feljutásban. Metcalfe időközben gyermeke születése miatt hazament Kanadába, de jöttek a helyére újak: két miskolci védő, a magyar felmenőkkel is rendelkező Dudás Jesse, valamint Sagert Kalvin, illetve a Fehérvár hátvédje, Wehrs Kevin.

"Abban biztos vagyok, a játékosok

de akkor sem lesz csalódás, ha kiesünk" – mondta az elvárásokról Kovács Csaba, a magyar szövetség elnöke. Rich Chernomaz szövetségi kapitány pedig azt emelte ki, hogy a csapatnak nincs vesztenivalója, és a játékosokon azt látta, a felkészülés során egyre nagyobb önbizalommal tették a dolgukat.

Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy ez a csapat azzal vívta ki az egész ország szeretetét és elismerését, hogy időről időről tudott egy-egy bravúrt szállítani, ráadásul a világ legjobb szurkolótábora Szentpéterváron sem hagyja majd magukra őket. Mi mást is kívánhatnánk, mint hogy

legyen a magyar válogatott a hokivébé Leicester Cityje!

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Debrecen)
hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK Jegesmedvék), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC Budapest), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa, olasz)
csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, amerikai), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Magosi Bálint (Briancon, francia), Nagy Krisztián, (MAC Budapest), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt osztrák), Vas János (Slavia Praha, cseh)