Társoldalunk:

Nemzeti hősként köszöntötték a BL-győztes kéziseket

2016.05.09. 14:28

Nemzeti hősként köszöntötték hétfőn délben a bukaresti Henri Coanda repülőtéren a női kézilabda Bajnokok Ligája-trófeát Budapesten elhódító CSM Bucuresti játékosait.

A döntőben a Győri Audi ETO-t legyőző csapatot Razvan Sava, Bukarest főpolgármestere fogadta a repülőtéren. A klubot 2007-ben a román főváros önkormányzata hozta létre. A vasárnap esti finálét közvetítő Digi Sport televízió értékelése szerint a Budapesten elért BL-győzelem hasonlóan nagy eredmény a román sport számára, mint a Steaua Bucuresti labdarúgócsapata által éppen 30 évvel ezelőtt elért Bajnokcsapatok Európa Kupája-diadal (BEK).

Bogdan Vasiliu, a CSM klubelnöke reményét fejezte ki, hogy nem kell újabb 30 évet várni egy román klub hasonló sikerére. 

Első nekifutásra BL-sikerForrás: AFP/Kisbenedek Attila

A bukaresti sportlapok kommentárjaikban hangsúlyozzák, hogy a CSM az esélyesebbnek tartott Győrrel szemben győzött, és a bukaresti együttes egyetlen díjat sem hagyott ott Budapesten.

Isabelle Gulldén, a bukarestiek játékosa 108 góllal a BL gólkirálya lett, és Jelena Grubisicet, a CSM kapusát választották a budapesti torna legjobb játékosának. Gulldén a ProSport portálnak elmondta, hét hónappal ezelőtt kinevették volna azt, aki BL-győzelmet jósol a bukaresti csapatnak, de az együttes a budapesti tornán elhitte, hogy nyerhet, és ez vezette el a tényleges győzelemhez. 

A román klub sikerét mind Klaus Iohannis államfő, mind pedig Dacian Ciolos miniszterelnök köszöntötte az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében. A miniszterelnök a szervezettségnek és a csapatmunkának tulajdonította a győzelmet, mely értékelése szerint "lecke volt a hazafiságból". Pontosította, hogy azért indokolt hazafiságról beszélni, mert a CSM a csapatban játszó idegenlégiósok ellenére "román projekt". 

A CSM játékosai - akik hosszabbítás után, hétméteresekkel nyerték 29-26-ra a döntőt - hétfőn délután egy ünnepi gálán mutatják be a szurkolóknak a Budapesten elnyert kupát.