Társoldalunk:

A magyar kapusé a hokivébé legjobb teljesítménye

2016.05.12. 08:37

A franciák elleni, gyengébben sikerült meccs után szerda este ismét azt a magyar válogatottat láthattuk a jégen, amely annyi embert állított már maga mellé. Igaz, hogy kikaptunk a finnektől, de egyrészt tőlük a nálunk erősebbek is ki szoktak, másfelől viszont sikerült alaposan megnehezíteni a dolgukat, hiszen a 37. percig 0-0-ra állt a parti.

"Picit rendbe tettek minket az edzők, megértették velünk, hogy miért is vagyunk itt, nekünk pedig sikerült megtennünk, amit kértek tőlünk. A franciák ellen bátortalanabbak voltunk, túlságosan visszaálltunk, a finnek ellen viszont agresszívabban próbáltunk játszani, ezért volt jobb a játék képe. Van azért hiányérzetem, mert nem szeretek veszteni, de látjuk, hogy van még hova javulnunk, ezekre fogunk ráfeküdni a következő napokban" - értékelt Szirányi Bence, a csapat hátvédje.

Sofron István azt emelte ki, hogy tisztességesen helyt állt a válogatott, hiszen előzetesen nem sokan gondolták volna, hogy tíz perccel a vége előtt csak egy góllal vezetnek a finnek.

"Sokan a franciák elleni meccstől várták, hogy nyerhetünk, és azt hiszem, ezzel a mostani játékkal meg is lett volna az esélyünk a győzelemre. Betartottuk a taktikát, tisztán védekeztünk, és volt egy lenyűgöző kapusteljesítmény mögöttünk, vagyis minden klappolt. Sajnos a nagy nyomás miatt elfáradtunk, ezért is voltak a kiállítások a végén. Ameddig 0-0-ra álltunk, úgy éreztük, összejöhet a pontszerzés, de nem volt szerencsénk az első góljuknál, blokkolni akartam, de az ütőmön pattant meg a korong, és úgy akadt be. Utána mentünk előre az egyenlítésért, ki is nyíltunk, ebből kaptuk a második gólt, és onnan már nem tudtunk helyzeteket kialakítani. Azért legyünk őszinték, abszurd lenne egyelőre, ha egy finn válogatottat vernénk vagy pontot szereznénk ellene, nem azt mondom, hogy nincs benne, de egyelőre ez is jó lépcsőfok" - nyilatkozta a csatár.

Vay Ádám legnagyobb védését Jarno Koskiranta bántaForrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Nagy Krisztián a vérét adta a meccsen, és szokásához híven nagyot harcolt, ő is kiadott magából mindent, ahogy a társai is. "A franciák ellen csalódás után kissé kitisztítottuk a fejünket, mert nem a terveink szerint működtek a dolgok. A mostani meccs után viszont elmondhatjuk, hogy itt váltunk csapattá. Vannak azért még javításra szoruló részletek, sok volt például a kiállítás, ami ezen a szinten nem fér bele, és jobban meg kell becsülnünk a korongot" - mondta Nagy, aki előretekintett az amerikaiak elleni találkozóra is, amikor úgy fogalmazott, hogy a legfizikálisabb hokit játszó csapat vár ránk péntek délután.

Nem kérdés, ki volt a meccs hőse

A meccs hőse egyértelműen Vay Ádám volt, a 22 éves kapus az 51 finn lövésből 48-at megfogott, hatalmas érdeme volt abban, hogy a meccs felét gól nélkül hozták le. Vayról 10 éves korában azt mondta Kercsó Árpád, hogy ő lehet az első magyar, aki bemutatkozhat élesben az NHL-ben, pályafutása során szerepelt Szlovákiában, az orosz juniorbajnokságban játszó Patriot Budapestben, valamint Amerikában is, jelenleg pedig a Debrecen kapusa

Vay kedd este tudta meg, hogy ő kezd majd a finnek ellen, és azt mondta, egy ilyen eredmény után a játékosok büszkék lehetnek magukra. "A hátvédjeim és az összes csapattársam rengeteget segített. Nekem pedig az a munkám, hogy bármi áron megállítsam a korongot. Igyekszem minél gyorsabban reagálni a lövésekre, amiben közrejátszik a szerencse is. Ezek karrierem legjobb napjai, védhettem Kanada és Finnország ellen is, korábban ilyen tudású csapatok ellen nem játszottam. Az edzőtábor kezdetén nem gondoltam, hogy eljutok idáig, egyszerűen benn akartam ragadni a keretben" - szerénykedett Vay, akit Rich Chernomaz szavai alapján látunk még a tornán védeni.

Vay Ádám sokáig állta a saratForrás: AFP/Alexander Nemenov

A kapitány a franciák elleni vereség után morcos volt, most viszont dicsérte a fiait, akik jól vizsgáltak a teszten, és megmutatták a karakterüket. "Elszántak és önfeláldozóak voltak a játékosok, ez főleg védekezésben mutatkozott meg. Ez nehezebb meccs volt, mint a Kanada elleni, mert a finneké egy kompakt csapat, gyorsak, jól korcsolyáznak, és végig koncentrálnak. A kapusunk teljesítménye nagyon kellemes meglepetés, úgy ment fel a pályára, hogy nincs vesztenivalója, és pazar teljesítményt nyújtott. Atletikus felépítésű, és fiatal még, úgyhogy nagy jövő áll előtte. Kevesebb, mint egy éve került fel a radarra, az EBEL-ben védő Rajna Miklós és Hetényi Zoltán előtte volt a rangsorban, de a tesztmeccseken Vay bizonyított, társai pedig megkapták a vébén a lehetőséget, de nem jöttek azok az eredmények, amiket vártunk" - nyilatkozta Chernomaz, aki azt is hozzátette, büszke a játékosaira, mert csapatként dolgoztak.

A finnek kapitánya, Kari Jalonen szerint csapata kissé lassan rázódott bele, de a védekezést végig jól megoldotta, és az utolsó két harmadban már támadásban is magukra találtak. A szentpétervári csoport legjobb kapusteljesítményét láthattuk Vay Ádámtól, elképesztően jól védett, ő tette nehézzé a dolgunkat. De ki kell emelnem a saját kapusomat is, Juuse Saros első meccsén szerepelt a vébén, és bár nem találkozott sok lövéssel, magabiztos volt végig".

Vayra elfogytak a jelzők a második harmadraForrás: AFP/Alexander Nemenov

A finnek négy kör után 12 ponttal állnak, nekünk egyelőre nincs pontunk, pénteken az amerikaiak ellen próbálkozhatunk, de sokkal több esélyünk lehet szombaton a fehéroroszok vagy hétfőn a németek ellen, annak ellenére, hogy az amerikaiaknak csak három pontjuk van jelenleg.