Társoldalunk:

Heroikus küzdelemben jutott BL-döntőbe a Veszprém

2016.05.28. 20:33

Az MVM Veszprém bejutott a férfi kézilabda-Bajnokok Ligája döntőjébe, miután elképesztő küzdelemben, hosszabbításban legyőzte a német THW Kiel csapatát. A fináléban a lengyel Kielce lesz a magyar bajnok ellenfele. 

Férfi kézilabda-Bajnokok Ligája, elődöntő
THW Kiel-MVM Veszprém 28-31 (15-12, 25-25) - Élő közvetítésünk
Köln, Lanxess Aréna, vezette: Oyvind Togstad, Rune Kristiansen (NOR)

THW Kiel: Landin, Katsigiannis (kapusok) Anic, Brozovic, Canellas, Dahmke, Dissinger 2, Duvnjak 7, Ekberg 3, Ferreira Moraes, Jaanimaa, Klein 1, Mamelund, Sprenger, Vujin 8, Wiencek 5
Vezetőedző: Alfred Gislason

MVM Veszprém: Alilovic, Mikler (kapusok) Gulyás, Ilic 8/3, Iváncsik 2, Lékai, Marguc 6/1, Nagy László 3, Nilsson, Palmarsson 4, Chema Rodriguez 1, Schuch, Sliskovic 2, Sulic 1, Terzic, Ugalde 4
Vezetőedző: Javier Sabaté

Hétméteresek: 2/2 ill. 6/4
Kiállítások: 8 perc ill. 6 perc

Nem kezdett jól a Veszprém, az első félidőben csak egy 8-10 perces időszakban játszott tudásához méltón, így jobbára a Kiel vezetett. Sem a védekezés nem működött jól, sem a veszprémi kapustól, Mirko Alilovictól nem jött extra teljesítmény, és támadásban is sok volt a hiba, így csak a félidő közepén letudott jó időszaknak köszönhette a magyar bajnok, hogy nem került komoly hátrányba. 

Nagy László hatalmasat küzdött a meccsenForrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A háromgólos előnyről kezdődő második félidőben már sokkal jobban játszott a magyar csapat. Mikler Roland belemelegedett, Momir Ilic és Aron Palmarsson góljaival a Veszprém gyorsan ledolgozta a hátrányát, sőt egészen a hajráig vezetett is. 

Valahonnan erőt merített a Veszprém

Ekkor azonban elfogyott a lendület, a Kiel átvette a játék irányítását, Nicklas Landin pedig szórta a bravúrokat a német csapat kapujában. A kétségbeejtő helyzetben egyre távolabb került a magyar bajnoktól a BL-döntő, és másfél perccel a vége előtt kétgólosra hízott a Kiel előnye. 

Xavi Sabaté időt kért, és a Veszprém elképesztő lelkierővel visszakapaszkodott, előbb Nagy László, majd másodpercekkel a vége előtt Gasper Marguc szerzett gólt, így sikerült hosszabbításra menteni az elődöntőt. 

Vujin nyolc gólt lőtt egykori csapatánakForrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A ráadásban már nem volt kérdés, a kielieket teljesen összetörte, hogy a megnyertnek hitt mérkőzés hosszabbításba torkollt, így a magyar csapat a lélektani előnyt kihasználva megtörte ellenfelét. Ugalde, Nagy László és Palmarsson góljaira már nem is érkezett válasz, így a kétszer ötperces hosszabbítás végén az MVM Veszprém örülhetett. 

A magyar bajnoknak nem kedvezett, hogy a második elődöntőt játszotta, hiszen eleve pár órával kevesebbet tudott pihenni, ráadásul a hosszabbításban alaposan elfáradhatott a nem különösebben fiatal játékoskeret. A döntő azonban egy komoly műfaj, a lengyel Kielce története első fináléjára készülhet, a Veszprém azonban zsinórban másodszor jutott be a BL-szezon utolsó összecsapásába. 

Keményebb volt, mint gondoltuk

„Keményen meg kellett dolgoznunk a győzelemért, keményebben, mint gondoltuk volna. Gratulálok a játékosaimnak, olyan csapatot sikerült legyőznünk, amelyet kevés vetélytársa tud két vállra fektetni. Főleg az otthonában. Nehéz éjszaka vár rám, segítőtársaimmal elemezni fogjuk a Kielce mérkőzésének minden fontos mozzanatát, aztán holnap délelőtt a játékosokat is szeretnénk ismét jól felkészíteni” – nyilatkozta.

Xavier Sabate aTHW Kiel elleni márkőzésenForrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

„Nagyon büszke vagyok a rendes játékidő utolsó pillanatában lőtt gólomra, de nem én döntöttem el ezt a mérkőzést, hanem az egész csapat. Nem ijedtünk meg attól, hogy a Kiel háromgólos előnnyel fordult, mert erre is felkészültünk. Végig szoros volt a küzdelem, és akkor sem jöttünk zavarba, amikor a hosszabbításra kellett felkészülnünk Megérdemeltük a győzelmet, ezt senki sem vitathatja” – hangsúlyozta Gasper Marguc.