Társoldalunk:

9 gólos előnyről bukta el a BL-döntőt a Veszprém

2016.05.29. 21:05

Az MVM Veszprém 13 perccel a vége előtt 9 góllal vezetett, de teljesen elkészült az erejével, és a Kielce alig tíz perc alatt ledolgozta a hátrányát. A Bajnokok Ligáját végül hetesek döntötték el, ebben pedig a magyar csapat alulmaradt. 

Bajnokok Ligája, döntő - Élő közvetítés
KS Vive Tauron Kielce-MVM Veszprém 36-35 (17-13, 29-29, 35-35) Hétméteresek: 4-3
Köln, Lanxess Aréna, vezette: Oscar Lopez, Angel Ramirez (spanyolok)

KS Vive Tauron Kielce: Szmal, Sego, Markowski (kapusok) Aguinagalde 4, Bielecki 6/2, Chrapkowski, Cupic, Jachlewski, Jurecki 6, Kus, Lijewski 5, Markowski 1, Paczkowski, Reichmann 7/1, Strlek 3, Tkaczyk, Zorman 4
Vezetőedző: Talant Dujshebaev

MVM Veszprém: Alilovic, Mikler (kapusok) Gulyás, Ilic 6/1, Iváncsik 1, Lékai 3, Marguc 1, Nagy László 5, Nilsson 6, Palmarsson 5, Chema Rodriguez, Schuch, Sliskovic 1, Sulic, Terzic, Ugalde 7
Vezetőedző: Javier Sabaté

Hétméteresek: 6/3 ill. - 2/1
Kiállítások: 10 perc ill. 10 perc

Mindkét csapatnak története legnagyobb sikerét jelentette volna a BL-győzelem, a Veszprém 2002-ben és tavaly is volt már finalista, de ott nem tudott győzni, míg a Kielce először került be a legrangosabb sorozat döntőjébe. A kapuban az elődöntő egyik hőse, Mikler Roland kezdett, más személyi változás nem történt a szombati, Kiel elleni összecsapáshoz képest. A lelátón nyomasztó volt a veszprémi hangfölény.

Momir Ilic remekül játszott, aztán ő is elfáradtForrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

Remek védekezéssel nyitott a magyar csapat, és a korábbi BL-győztes Andreas Nilsson (2013), Aron Palmarsson (2010, 2012) és Momir Ilic (2010, 2012) vezérletével, valamint Mikler védéseivel elhúzott 4-1-re. Az ellenfél a 6. perc végén dobta első gólját, azt is emberelőnyben, miután Schuch Timuzsint kiállították. Később Mirsad Terzic is kiült, Krzysztof Lijewski találataival pedig közelebb zárkózott a lengyel bajnok.

Bármihez nyúltunk, arannyá vált

Palmarsson helyett Lékai Máté, aki az elődöntőben pihentetett, ment be irányítónak, és amikor 5-3 után 8-4-re módosult az állás, a Kielce kapust cserélt: Slawomir Szmalt Marin Sego váltotta. Ez sem segített, a brillírozó magyar csapat folyamatosan növelte az előnyét, és remekül játszva nullázta le ellenfelét.

A folytatásban Mikler kivédte a kétszeres BL-győztes Tobias Reichmann hétméteresét, ettől és Lékai újabb góljától még hangosabb lett a lelátó. A 23. percben Renato Sulic combsérülést szenvedett, nem tudta folytatni a játékot. Javuló védekezéssel és beállósjátékkal felzárkózott a Kielce, így Palmarsson visszaállt. A szünet előtti hajrában aztán újra a Veszprém percei következtek, és megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenni.

Nagy László kétszer 60 percet volt a pályán a Final4-banForrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

A második félidőt egy-egy kapufa vezette be, majd Nilsson találatával már 18-13-ra vezetett a magyar bajnok. Nagyot és Kust kiállították, Gaspar Marguc pedig ziccert rontott. Egy darabig maradt a négy-ötgólos különbség, majd azonos létszámnál tovább nőtt a veszprémi előny. Ez azért volt biztató, mert a Final Four történetében eddig még egyetlen csapat sem tudott fordítani hatgólos vagy annál nagyobb hátrányból.

Semmi nem utalt lengyel feltámadásra

A Kielce trénere a 39. percben, 23-16-nál időt kért. A Veszprém viszont nem fáradt, Xavi Sabaté jól cserélt, és ekkor nem volt üresjárat. A védelem változatlanul jól zárt, az indításgólokból pedig mindig megnyugtató maradt az előny. Szűk negyedórával a vége előtt 28-19 volt az állás. A világon semmi nem utalt rá, hogy innen még van visszaút a Kielcének.

A végén irtózatos csata dúlt a pályánForrás: AFP/Sascha Schuermann

Azonban egy emberelőnynél azonban újra lendületbe jött az addig vergődő a Kielce, amely az 51. percre 28-24-re zárkózott fel. Időt kért a Veszprém, ám most már megint egy elszánt ellenféllel és nem egy megtört csapattal kellett csatáznia. Szmal védéseivel tartást adott, a túloldalon pedig Miklert Mirko Alilovic váltotta, ám kicsit későn.

Elfogyott a Veszprém

Lendületbe jöttek a lengyelek, a magyar csapat 10 percen keresztül nem tudott gólt lőni. Ekkor már érezhető volt, hogy baj lesz, mert a Kiel elleni hosszabbításos meccs kezdte éreztetni a hatását. Terzicet kiállították, majd már az egyenlítésért harcolt a Kielce, amely Karol Bielecki büntetőjével össze is jött (28-28).

Nagy lövését Szmal a gólvonalon hárította, aztán újabb büntetőt kapott a Kielce. Bielecki kísérletét Alilovic kivédte. A 13 perces veszprémi gólcsendet Ilic törte meg, csak közben csapata kilenc gólt kapott. A Veszprém horvát kapusa Manuel Strlek hétméteresét is kivédte, így a győzelemért támadott a Veszprém. Az újabb gól nem jött össze, a lengyeleknek pedig maradt tíz másodpercük, hogy hosszabbításra mentsék az összecsapást. Időt kértek, majd az adódó lövőhelyzetet Lijewskire játszották ki, aki három másodperccel a vége előtt a jobb felső sarokba bombázott.

Aron Palmarsson óriásit játszott a meccsen, de a végére ő is elfáradtForrás: AFP/Sascha Schuermann

Jött a 2x5 perces hosszabbítás, amelynek elején az egész mérkőzésen először vezetett a Kielce. Ám Cristian Ugalde két találatával fordított a Veszprém. A lépéselőny megmaradt, ráadásul Michal Jureckit kiállították, Ilic pedig góllal büntetett. A fordulást követően a szerb sztár büntetőt rontott. Nagy üres kapus gólt dobott az emberhátrányban vészkapussal játszó riválisnak, amelyben azonban maradt még erő, és fordított az utolsó percbe érve. Kőkemény védekezés miatt azonban emberhátrányba került a Kielce, két másodperccel a vége előtt pedig Ugalde mentette büntetőpárbajra a csatát.

Az orosz rulettet a Kielce nyerte

A hétméteresek során Ivan Cupic hetesét kezdetnek kivédte Alilovic, de a szezonja legrosszabb meccsét játszó Marguc, és a hétmétereseket elég ritkán lövő Terzic hibázott, így a Kielce nyerte minden idők egyik legizgalmasabb döntőjét.

A Veszprém káprázatosan kézilabdázott 45 percig, de hirtelen teljesen elfogyott a csapat. Már az is csoda, hogy a hosszabbítást még bírták a játékosok, az orosz rulettben pedig egyszerűen nem volt szerencséje. A Veszprém jobb csapat a Kielcénél, ez világosan kiderült a fináléban, de a Kiel elleni hosszabbítás megbosszulta magát 24 órával később.