Vágólapra másolva!
Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, a Magyar Rádió korábbi elnökét választották meg elnöknek a Magyar Jégkorong Szövetség hétfői tisztújító küldöttgyűlésén.

Az 55 éves, közgazdász és újságíró végzettségű vezető egyedüli jelölt volt a posztra. A küldöttektől 95 igen és 32 nem szavazatot kapott, egy pedig érvénytelen volt.

Még profibb szövetségre van szükség

Such György bemutatkozó beszédében azt hangsúlyozta, hogy mivel jégkorongos múltja nincs, szakmai kérdésekbe nem akar beleszólni, azokat a szakemberekre bízza. Szeretné ugyanakkor még professzionálisabbá tenni a szövetség működését, elsősorban a menedzsment és az átláthatóság területén, a marketingszemléletben, az innovációtámogatásban és a sportágfejlesztésben. Hozzátette: minderre azért van szükség, mert a tao-pénzek bevezetésével összehasonlíthatatlanul több pénz érkezik a sportágba, mint korábban. A jövőt illetően azt mondta, nemcsak a tao-s, hanem az egyéb forrásokat is szeretné megnövelni.

Such György lett a jégkorongszövetség új elnöke Fotó: Szabó Pál


Az MJSZ szakmai alelnökének ismét Kolbenheyer Zsuzsannát szavazta meg a tagság, őt egy kivételével mindenki, azaz 127 küldött támogatta. Mindkettejük megbízatása négy évre szól.

Az új elnök Orbán Viktor legközvetlenebb bizalmasaként kezdte, de amikor megjósolta a Fidesz bukását, mennie kellett. Hosszú harc után a Fidesz támogatásával bevette és teljesen átalakította a Magyar Rádiót, de újra félreállt, mert az elsöprő győzelemre készülő Fidesznek nem kellett az önjáró rádióelnök, de később a Fidesz hívására, Kövér László mellett tér vissza a politika közelébe. Nyers modorát sokan nem szeretik, és szigorú elvei miatt sok a súrlódása a politikusokkal is. Mégis mindenkivel jóban van, és nem először ő a magyar politika legkisebb közös többszöröse.


Az elnöki posztot tavaly nyár óta átmenetileg betöltő, előtte 13 évig szakmai alelnök Kovács Csaba bejelentette, hogy a jövőben az elnökségi tagságot sem vállalja. Hasonló tartalmú írásos nyilatkozatot tett a sportág vezetésében hosszú ideje dolgozó, eddig szintén elnökségi tag Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója is.

Nem ment simán a választás

A küldöttgyűlés a vártnál jobban elhúzódott, mert Such György még a megválasztása előtt jelezte: akkor vállalja el az elnöki posztot, ha előtte az elnökség minden tagja lemond, és teljes tisztújításra kerül sor a szövetségben. Ez viszont végül nem valósult meg, mivel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára írásban nem erősítette meg a legutóbbi elnökségi ülésen tett szóbeli ígéretét arról, hogy ő is lemond az elnökségi tagságáról. Az államtitkárt az elmúlt napokban többen is keresték ez ügyben a szövetségből, de senkinek sem sikerült elérnie. Felvetődött az is, hogy a tagság hívja vissza Soltész Miklóst az elnökségből, de mivel erre Kovács Csaba leköszönő elnök szerint nincs jogalap, ezt a megoldást végül elvetették, Such György pedig végül ilyen feltételek mellett is elvállalta az MJSZ vezetését.

Kovács Csaba távozik a szövetség éléről Forrás: Fotó: Mudra László/Fotó: Mudra László


Soltész Miklós tehát továbbra is tagja maradt az MJSZ elnökségének, amelybe a MOL Liga csapatainak három delegáltjaként a Fehérvár AV19 részéről Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét, az UTE képviselőjeként Zsigmond Barnát, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, valamint Pap Gábort, a FTC sportigazgatóságának elnökét választották be.

Az elnökség négy évre állt össze

Ugyancsak bekerült az elnökségbe az új elnök kezdeményezésére a támogatók részéről Misovicz Tibor gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár; Dalnoki Balázs, a Porsche Hungária Skoda-márkaigazgatója, valamint Szterényi Sándor ügyvéd. Az elnökég valamennyi új tagjának megbízatása négy évre szól.

A küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolókat, többek között a 2015-ös évről készített szakmai és pénzügyi jelentést. Utóbbi szerint az MJSZ tavaly 1,1 milliárd forint bevételt könyvelt el, és 546 ezer forint nyereséggel zárt.