Elnapolták a Lovagok a bajnokavatást

LeBron James és Kyrie Irving, Cleveland Cavaliers, NBA, kosárlabda
OAKLAND, CA - JUNE 13: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers celebrates with teammate Kyrie Irving #2 after defeating the Golden State Warriors in Game 5 of the 2016 NBA Finals with a score of 112 to 97 at ORACLE Arena on June 13, 2016 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Ezra Shaw/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Cleveland Cavaliers meglepetésre 112-97-re győzött a címvédő Golden State Warriors otthonában az NBA nagydöntőjének ötödik mérkőzésén, így 3-2-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:
Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 97-112 (32-29, 29-32, 23-32, 13-19)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-2 a Golden State javára.

A címvédő Warriors egyik legjobbja, Draymond Green nélkül volt kénytelen felállni az ötödik mérkőzésre, miután a kiváló csatárt egy meccsre eltiltotta a liga. A remekül védekező Green távolléte alapvetően határozta meg a meccset, a Golden State-nek ugyanis ezen az estén nem volt ellenszere a LeBron James, Kyrie Irving kettős lendületes játékára.

LeBron James és Kyrie Irving egyaránt 41-41 pontot szórt a győztes csapatban Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

Az életben maradásért küzdő Cavalierst a két sztár vette a hátára, James és Irving is 41 pontig jutott, azaz csapatuk 112 pontjából 82-t szereztek közösen. James e mellett még 16 lepattanót is szedett és hét gólpasszt adott.

A hazaiaknál ezúttal Klay Thompson volt a legjobb 37 ponttal, míg Stephen Curry 25-ig jutott, de Green elöl is hiányzott. Védekezésben pedig Steve Kerr vezetőedző nem tudta megoldani Green helyettesítését, James és Irving az egész meccsen könnyedén törhetett be a palánk alá, mert Andrew Bogut, Festus Ezeli, Anderson Varejao és James Michael McAdoo sem tudta őket feltartóztatni. A tréner dolgát ráadásul csak továbbnehezítette, hogy a harmadik negyed elején Bogut megsérült, így később már rá sem számíthatott.

A két csapat az első félidőben fej fej mellett haladt és döntetlennel ment el pihenni a nagyszünetre, a harmadik és negyedik negyedben azonban már a Cleveland akarata érvényesült.

A hatodik mérkőzés magyar idő szerint péntek hajnalban, Clevelandben lesz.