Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-válogatott másodszor is legyőzte Szerbiát, így kettős győzelemmel jutott ki a 2017-es franciaországi világbajnokságra. A két meccs alapján megérdemelten lesz vb-résztvevő Xavi Sabaté csapata, a spanyol edzőnek a selejtezők végével lejárt a megbízatása a válogatott élén. 

Kézilabda, világbajnoki selejtező, visszavágó:
Magyarország-Szerbia 30-25 (17-12)
Továbbjutott a magyar válogatott 56-50-es összesítéssel

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott ki a 2015-ös világbajnokságra, miután napra pontosan két évvel a Szerbia elleni selejtező előtt kikapott Szlovéniától. A szerbek elleni idegenbeli meccsen egy félidőn át remekül kézilabdázott a magyar csapat, és úgy nézett ki, nem marad izgalom a veszprémi visszavágóra, de Xavi Sabaté kapitány csapata kis híján lekopírozta a Veszprém BL-döntős bukását, és nyolcgólos előnyről kis híján kikapott.

Lékai Máté óriásit játszott a szerbek ellen Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az egygólos idegenbeli győzelem (25-26) tulajdonképpen meccsnullnak számít, ezért a veszprémi visszavágót is komolyan kellett vennie a magyar csapatnak. Jól is kezdtek a mieink, Lékai Máté remeklésével, valamint Harsányi Gergő góljaival gyorsan magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és Mikler Roland védéseinek köszönhetően folyamatosan növelni is tudtuk az előnyt.

Megint jött a komoly hullámvölgy

A magyar csapat a szünetben megnyugtató, ötgólos előnnyel vezetett (17-12), de a szünet után pont ugyanaz történt, mint Szerbiában: néhány eladott labda, egy kiállítás és a koncentráció leülése miatt

a szerbek 8 perc alatt egy gólra jöttek fel

úgy, hogy a magyar csapat mindössze egy gólt tudott szerezni ennyi idő alatt. Újra nem bírtunk Petar Nenadiccsal, aki az idegenbeli meccsen tíz gólt lőtt Miklernek.

Mikler Roland 17 védést mutatott be Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lékai vezérletével aztán ugyanúgy összekapta magát a magyar csapat, mint Szerbiában, és nemsokára visszaállította a megnyugtató különbséget. Mikler óriási formában védett, lassan Nenadicon kívül az összes szerb játékost elbizonytalanította, akik kisvártatva fel is adták a küzdelmet, így az utolsó tíz percre már nem maradt sok izgalom.

A magyar csapat végül öt góllal nyert, így

hatgólos (56-50-es) összesítéssel harcolta ki a 2017-es franciaországi világbajnokságon való indulási jogot.

Addig még kell egy szövetségi kapitány is, hiszen Xavi Sabaté szerződése csak a selejtezők végéig szólt.