Tízezer nézőt várnak a debreceni 3x3-as kosárlabdatornára

Horizontal
Spain's Jose Ignacio Martin Monzon (R) vies for the ball with Turkey's Kivanc Dinler in the men's 3x3 basketball match Turkey vs Spain at the 2015 European Games in Baku on June 23, 2015. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Szerdától vasárnapig Debrecenben rendezik meg a kosárlabda 3x3 World Tour Masters selejtezőjét és az U18-as Európa-bajnokságot, amelyre a szervezők tízezer nézőt várnak.

Papp László polgármester a versenyt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, a mérkőzésekre a Nagytemplom előtti Kossuth téren kerül sor.

A World Tour Mastersen 12 csapat indul, Magyarországot két együttes képviseli: a Mohácsi Máté, Ivosev Tamás, Bíró Olivér, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású Team Budapest és a Nagy Szabolcs, Koma Dániel, Bihari Máté, Kovács Ádám négyessel felálló Team Debrecen. Az U18-as Európa bajnokságon a fiú és a leányválogatott is pályára lép majd.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) főtitkára elmondta, hogy a szervezet az utóbbi években kiemelt figyelmet és sok pénzt fordított a 3x3-as szakágra, s ennek az eredménye, hogy vasárnap

a magyar női válogatott veretlenül (5-0) megnyerte a bukaresti Európa-bajnokságot.

A szakág iránti elkötelezettséget mutatja az is, hogy a szövetség a debreceni versenyt csaknem 100 millió forinttal támogatja - tette hozzá az MKOSZ főtitkára, aki bízik benne, hogy a 3x3-as kosárlabda már

a 2020-as olimpia programjába bekerülhet.

Bodnár Péter jelezte, a tavalyi, debreceni U18-as világbajnokság sikerén felbuzdulva a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) hároméves szerződést kötött az MKOSZ-szel hat világesemény megrendezésére, és ezek mindegyikének Debrecen ad majd otthont.

1 óra 27 perctől látható a magyar csapat Eb-döntője:

Papp László polgármester hangsúlyozta, Debrecen igazán előkelő névsorba került, hiszen olyan városok mellett rendezheti meg a World Tour Masters egyik selejtezőjét, mint Mexikóváros, Prága, Peking vagy Rio de Janeiro,

a döntő pedig Abu-Dzabiban lesz.

A tavalyi U18-as világbajnokságon tapasztalt hatalmas érdeklődés miatt idén több néző befogadására alkalmas lelátót építettek a Kossuth téren, és a szerdától vasárnapig tartó ingyenes versenyre mintegy 10 ezer nézőt várnak - fűzte hozzá.

A debreceni Kossuth tér Forrás: MTI/Oláh Tibor

A magyar csapatok közül a Team Debrecen a 4. helyen kiemelt brazil Sao Paulo és az 5. holland Amsterdam ellen mérkőzik a csoportkörben. A Team Budapestnek a második kiemelt Ljubljana és az ukrán Dnipro lesz az ellenfele. Az U18-as Európa-bajnokságon a női válogatott Izraellel és Fehéroroszországgal, a fiúk pedig Törökországgal és Lettországgal vannak azonos csoportban.