Vágólapra másolva!
Tíz új tagot iktatnak be pénteken a kosárlabda Hírességek Csarnokába, köztük Shaquille O'Nealt, Allen Iversont és Jao Minget is.

A ceremónián az észak-amerikai profiliga (NBA) közelmúltjának három legendás alakja mellett a háromszoros olimpiai aranyérmes, négyszeres WNBA-bajnok Sheryl Swoopes, a Michigan State Egyetem férfi csapatát 1995 óta irányító Tom Izo és a Chicago Bulls tulajdonosa, Jerry Reinsdorf kerül be a Hírességek Csarnokába, valamint négy posztumusz beiktatottja is lesz a gálának.

Shaquille O'Neal és Jack Nicholson Forrás: MTI/AP/Mark J. Terrill

Az új tagok közül a legnagyobb sztárnak O'Neal tekinthető, aki korának legmeghatározóbb centere volt. A 44 éves, 2011-ben visszavonult kosaras

a Los Angeles Lakersszel és a Miami Heattel összesen négyszer nyert bajnokságot,

2000-ben, 2001-ben és 2002-ben is ő volt a döntő legértékesebb játékosa, és 15-ször szerepelt az All Star-gálán. Ezentúl tagja volt az 1994-ben világbajnokságot, 1996-ban pedig olimpiát nyerő amerikai válogatottnak.

Iverson Forrás: EPA

A 41 éves, szintén 2011-ben visszavonult Iverson korának legszínesebb egyénisége volt. A kiemelkedő tudású irányító 1997-ben az év újonca volt, majd 2001-ben az alapszakasz legértékesebb játékosa. Négyszer volt a liga pontkirálya, és háromszor a legtöbb labdát szerzett játékosa.

Bajnoki címet nem tudott nyerni, ám 11-szeres All Star-játékos volt,

és háromszor választották be a szezon legjobb ötösébe.

A 2,29 méter magas Jao Ming 2002-ben került az NBA-be, miután a Houston Rockets első választottként szerezte meg az amatőr játékosbörzén. Óriási népszerűségre tett szert, nyolcszor szerepelt az All Star-gálán, és a Rockets vezéregyénisége lett.

Jao Ming Forrás: EPA

Karrierjét rengeteg sérülés nehezítette, végül 2011-ben, mindössze 30 évesen kénytelen volt visszavonulni, miután a 2009/10-es szezonban egyáltalán nem tudott játszani, a következő kiírásban pedig mindössze öt meccsen léphetett pályára. Az NBA-ben 486 alapszakasz-meccsen átlagban 19 pontot és 9,2 lepattanót szerzett meccsenként.