Obama volt az amerikai hoki kabalája

Barack Obama, Pittsburgh Penguins, NHL, jégkorong
US President Barack Obama (R) looks on as Pittsburgh Penguins captain Sidney Crosby (L) and NHL Commissioner Gary Bettman (C) give him a jersey and replica Stanley Cup during an event at the White House in Washington, DC, October 6, 2016, honoring the Penguins 2016 Stanley Cup victory. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Barack Obama távozó amerikai elnök a Fehér Házban csütörtökön fogadta NHL bajnokát, a Pittsburgh Penguins csapatát.

Obama ünnepi beszédét számos humorral színesítette. Kiemelte, hogy 2009 januárjában lépett hivatalba, és az első NHL-es klub, amelyet fogadott, az akkor éppen a Pittsburgh volt, és most, amikor utolsó alkalommal lát vendégül hokisokat, ismét a Penguins jött el hozzá a Stanley-kupával.

"Hogy mi változott? 2009-ben a hajam színe még a korong színéhez hasonlított, most viszont inkább a jég színéhez" - mondta Barack Obama, aki megkapta a klubtól a 44-es számú Obama feliratú mezt. Ez utalás arra, hogy ő az Egyesült Államok történelmének 44. elnöke.

Az USA 44. elnökeként megkapta a klubtól a 44-es számú Obama feliratú mezt Forrás: AFP/Jim Watson

Hozzátette, hogy nyolcévi hivatala során kizárólag egyesült államokbeli klub nyerte meg a Stanley-kupát, és erre majd a sportág őshazájának, Kanadának miniszterelnökét, Justin Trudeau-t is emlékeztetni fogja.

A nagy sportrajongó Barack Obama hangsúlyozta, a Penguins figyelemre méltó fordulattal lett bajnok. Tavaly december táján a csapat még majdnem utolsó volt az alapszakaszban, majd egy edzőváltás után szárnyalni kezdett, és júniusban ért fel a csúcsra. Az elnök jelezte, többek között azt szereti a csapatsportbeli sikerekben, ha úgy érik el azt, hogy senki nem is gondol rá, és a meglepetés erejével hat. Külön köszönetet mondott azért, mert a kupát a játékosok sok gyermekkórházba is elvitték, és jótékonysági akciókat szerveztek.

A csapatkapitány Sidney Crosby - aki a rájátszás legértékesebb játékosa volt - az ünnepségen elmondta: most, a második fehér házi látogatását jobban megbecsüli, mint az elsőt, mert látja, milyen nehéz Stanley-kupát nyerni.