Otthagyhatja a válogatottat a legjobb magyar pólós

vízilabda-válogatott, sajtónyilvános edzés
Budapest, 2016. március 22. Varga Dénes a férfi vízilabda-válogatott sajtónyilvános edzésén a budapesti Császár-Komjádi Sportuszodában 2016. március 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Dénes, a magyar pólóválogatott csapatkapitánya úgy érzi, az előző év háromszezonnyi amortizációt végzett benne, és a következő fél évben sok mindent át fog gondolni. Akár úgy is dönthet, hogy lemondja a válogatottságot.

A 29 éves pólós a vlv.hu-nak adott terjedelmes interjújában azt mondta, nem lehetett véletlen, hogy a magyar válogatott kikapott a riói olimpián a Montenegró elleni negyeddöntőben. "Valamiért nem nyertünk ott, és ennek azóta már látom pár okát. (...) Az elsődleges magyarázat: szarul mentünk bele abba meccsbe, és sajnos későn változtattunk."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azt is mondta, hogy a tavalyi szezon körülbelül két- vagy háromszezonnyi amortizációt végzett benne. Az elején a bajnoki meccsek mellett a Világligában is szerepelt a válogatottal, aztán jött a kupadöntő, majd a felkészülés az Eb-re, aztán Rio előtt a tíznapos trieszti kvalifikációs torna következett, végül az ötmeccses bajnoki döntő és a budapesti BL-Final Six. "Olyan igénybevétel volt mindez, hogy én nem szeretném még egyszer végigcsinálni. Ezt csak azért mondom, mert jó lenne, ha kvalifikációs tornán nem kellene részt venni többé soha."

Mint elmondta, 2006 óta folyamatosan olyan csapatokban szerepel, amelyekben nem volt ritka, hogy három-három és fél negyedet kellett játszania meccsenként, és ez alól 2009 óta a válogatott sem kivétel. "Rengeteg meccset kellett úgy lejátszanom, hogy folyamatosan rajtam volt az a már sokszor említett teher, tudtam, tudom a dolgomat, el is fogadom mindezt, de

Sokkal jobban amortizált, égetett engem személy szerint ez a tíz év, mint mondjuk egy második számú kapust – ez természetes. Úgyhogy sok mindent át fogok gondolni az elkövetkező féléves időszakban."

Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy esetleg a válogatottságtól visszalép-e a gondolkodási idő legvégén.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A döntését az is befolyásolja, hogy jön a szövetség tisztújító közgyűlése, új elnökség lesz, amely a szövetségi kapitányi posztról is dönt. Benedek Tibor a vlv.hu-nak nemrég azt mondta, egyáltalán nem biztos abban, hogy egyeznek az új elnökség és az ő elképzelései. "Természetesen foglalkoztat a válogatottal kapcsolatos minden kérdés" – fogalmazott Varga Dénes.

"Most van egy félévnyi klubszezon, nincs Világliga, és tekintettel arra, hogy milyen hosszú volt a előző klubszezonom, amit már taglaltam korábban, én idén már nem akarok válogatottedzésre menni, ezt itt és most kimondom, és vállalom. Biztos, hogy sokat foglalkozom majd ennek a kérdésnek az átgondolásával, de egyelőre nem tudom megmondani, hogy mi lesz. És ez nem is annyira edzőfüggő, inkább rajtam áll, az számít, hogy mit érzek, hogy érzek."