Társoldalunk:

Szombathely rendezi a 2018-as junior vízilabdavébét

2016.12.03. 16:49

Folytatódik a nagyüzem Windsorban, a jövő kedden kezdődő rövidpályás úszó világbajnokság helyszínén. Pénteken a FINA Bureau ülésezett, szombattól pedig megkezdődik a 4. FINA Convention, fókuszban a 2017-es budapesti világbajnoksággal. Sportdiplomáciai szinten két sikernek is örülhettek a magyarok.

A vizes világkiállításnak is tekinthető FINA Conventiont ezúttal a világhírű Ceasars-hotellánc helyi szálló- és kaszinó-komplexumában rendezik meg minden eddiginél több, 1028 delegátus részvételével. A 42 kiállító közül a legnagyobb érdeklődés a magyar pavilont, a jól ismert labdaházat övezi, amely a fő helyet kapta a hatalmas kiállítótérben.

A jelenlévők számos prezentáción vehetnek részt a Convention keretében, melyek közül kiemelkedik a 2017. évi budapesti és balatonfüredi FINA-világbajnokságról tartandó előadás.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Gyárfás Tamás, a szervező bizottság társelnöke, Szántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója és dr. Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos mutatja be 207 tagország képviselőinek, mi vár rájuk 2017. július 14-30. között a FINA-világbajnokságon, majd augusztus 7-20. között a Masters vb-n.

Phelps mentora is előadást tart

A Conventionnel párhuzamosan zajlik a FINA-diszciplinákban tevékenykedő sportorvosok világkongresszusa, amelyen Merkely Béla professzor képviseli hazánkat – továbbá az edzőknek is megrendezik a hagyományos Golden Clinicet, melyen többek között előad Bob Bowman, Michael Phelps mentora is.

A kedden induló rövidpályás világbajnokságon jelen helyzet szerint 162 ország versenyzői indulnak, bár Cornel Marculescu általános igazgató szerint ez a szám 170 is lehetett volna, ám a vízumkiadással kapcsolatos problémák mindezt meggátolták. Komoly kritikát kaptak a szervezők, amiért az orosz szövetség elnöke, az egykori olimpiai bajnok Vlagyimir Szalnyikov sem kapta meg időben belépési jogosultságot, így bár tagja a FINA Bureau-nak, nem lehetett jelen a testület pénteki ülésén – bár a nemzetközi szövetség közbenjárására szombaton talán már ott lehet Kanadában.

Budapest rövidpályás vébére is pályázik

A Bureau ülésén egyébként újabb magyar sportdiplomáciai siker született: 2018-ban Szombathely rendezheti meg a junior férfi vízilabda világbajnokságot.

Gyárfás TamásForrás: MTI/Marjai János

Ezen túlmenően a FINA július első szombatját az Úszás Napjának nyilvánította, az első ízben 2017. július 1-jén rendezik meg a 207 tagországban – a kezdeményezés Magyarországról indult, Gyárfás Tamás a Magyar Úszás Napjának sikerét véve alapul terjesztette elő tervét hónapokkal ezelőtt, a Bureau pedig most fogadta el az időközben részletesen kidolgozott javaslatot, melynek köszönhetően jóformán egyszerre úszik majd az egész világ jövőre.

Cornel Marculescu ügyvezető igazgató bejelentette, hogy a 2022. és a 2024. évi rövidpályás világbajnokság megrendezésére Tajpej, Kazany, Lausanne, Budapest és egy később megnevezendő német város pályázik – a Bureau a 2017-es, budapesti ülésén dönt majd a házigazdákról.