Történelmi vereség az Eb-rajton

Kim Rasmussen, kézilabda
GSM Bucharest's Romanian coach Kim Rasmussen reacts during the EHF Women's Champions League Final Four final match between CSM Bucuresti and Gyori Audi ETO KC at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 8, 2016. ATTILA KISBENEDEK / AFP
Vágólapra másolva!
Csúnya vereséggel kezdte a női kézilabda-Eb-t a válogatott. Gyenge első félidő után fordított a csehek ellen, ám a hajrára teljesen szétesett, és végül sima, 27-22-es vereséget szenvedett. A folytatás biztosan nem lesz könnyebb, máris veszélyben van a továbbjutás.

Női kézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló:
Magyarország-Csehország 22-27 (10-13) - élő közvetítés
A magyar góldobók: Kovács 7, Klivinyi 4, Kisfaludy 3, Görbicz 2, Erdősi 1, Bódi 1, Lukács 1, Hornyák 1, Triscsuk 1, Schatzl 1

Bizakodva várhatta a női kézilabda-válogatott az első, csehek elleni meccsét a svédországi Eb-n, elvégre eddig kilencből kilencszer legyőzte a cseheket. Másfelől azonban Kim Rasmussen szövetségi kapitány több kulcsjátékosára sem számíthat ezen a tornán, Tomori Zsuzsától Kovacsics Anikón át Zácsik Szandráig, de Szikora Melinda, Korsós Dorina és Mayer Szabina sem játszhat, Szucsánszki Zitát pedig csak tartalékként nevezték sérülés miatt.

Ráadásul a kezdés előtt egy inkább focira jellemző probléma is felbukkant: Görbicz Anita kijelentette, hogy

göröngyös a pálya,

ilyen rossz talajon még soha nem kellett játszania világversenyen.

Csehül kezdtünk

A rossz talajon a csehek kezdtek jobban, Erdősi Ildikó a harmadik percben szépített (1-2), de az első félidő feléig őrizték egy-kétgólos előnyüket a csehek. A magyar válogatott többször emberhátrányba került, majd amikor a Győrben játszó Knedlikova háromra növelte a különbséget, Rasmussen időt kért. Görbicz és Triscsuk Krisztina góljaival fel is jött mínusz egyre a magyar válogatott, azonban a 20. percben újabb magyar kiállítás következett, miközben a csehektől addig senkit nem küldtek ki.

Következett egy 1-4-es sorozat, amely végén Rasmussen kapitány kikérte a második idejét is.

A szünetig lényegében Klivinyi Kinga tartotta meccsben a magyarokat. Az érdi balátlövő 8/3-as aránnyal lőtt, de ha nem vállalkozik nehéz helyzetben is, könnyen korán elúszhatott volna a meccs. Rajta kívül Kiss Éva kapusteljesítménye is dicsérhető - a félidő előtt közvetlenül például ziccert védett.

"Nagyon könnyen kapjuk a két perceket, emberhátrányos támadásunkban pedig nem rendeződünk rendesen, de nem hiszem, hogy ez a szövetségi kapitány hibája lenne.

- összegzett Elek Gábor, a Ferencváros edzője a szünetben az M4 Sporton.

Hirtelen fordulat

Az első félidőben mi hat, a csehek csak kettő labdát adtak el, ráadásul ahogy Tomori elmondta, a csehek "folyamatosan másfél-két percig támadnak, ami őrlő. Próbálunk belefaultolni, ezt kell egy kicsit jobban összerakni, és ebből futnunk kellene."

Mintha csak hallották volna, Klivinyi szépített, majd Kovács Anna zsinórban dobott három gólt, és ezzel máris átvettük a vezetést, és a csehek kértek időt. Az ellenfél 12 perces gólcsendjét Kordovska törte meg, a találkozó teljesen nyílttá vált.

Az első magyar emberelőnyt a 38. percben jegyezhettük fel, majd rögtön utána újabb két cseh kiállítás következett.

Kovács Anna újabb "mesterhármast" szerzett

, már hat gólnál járt, mindet a második félidőben szerezte (17-16 ide). A Dunaújváros 25 éves jobbátlövőjéről ráadásul kiállították Adamkovát, úgy tűnt, nyerő ember lehet belőle a magyarok első meccsén.

A második félidő első felében Kovács vs. Csehország meccs zajlott a pályán, ám a 45. perc után egyenlítettek, majd kettővel elhúztak a csehek (18-20), így jutottunk el az utolsó tíz percig.

Görbicz bedobta az első magyar hetest, ám utána három cseh gól következett. Az utolsó öt percet 20-23-ról kezdtük, emberhátrányban. A magyar válogatott játéka nagyon nehezen állt össze, eladott labdák, rossz lövések keserítették a szurkolókat, gólt csak mínusz négynél sikerült szerezni (22-25), miközben a csehek elszórakoztak több ziccert is.

Mala a legvégén a szélről ejtette át Kisst, szimbolikus lezárása volt ez egy fájóan gyenge meccsnek.

Szerdán Dánia, pénteken Montenegró következik

- mindkét csapat erősebb a cseh válogatottnál.

"Nagyon idegesek voltak a lányok. Sok új játékosunk van, de ez nem mentség. A második félidőben megpróbáltuk gyorsítani a játékot, kipróbáltunk ezt-azt, de a csapatunk stresszes és bizonytalan volt sok területen - hangzott Rasmussen kapitány gyorsértékelése. - Túl sokat játszottunk oldalra, ezzel sokszor a csehekhez került a labda, akik megérdemelték a győzelmet, én pedig vállalom a felelősséget."