Fejpántja miatt bukhatja az Eb-t a BL-győztes balszélső

Heidi Löke, Maria Fisker, Linn Jörum Sulland, Győri Audi ETO, CSM Bucuresti, kézilabda
Gyor Audi ETO's Heidi Loke (L) and Linn Jorum Sulland (R) vie for the ball with CSM Bucharest's Maria Fisker during the EHF Women's Champions League Final Four final match between CSM Bucuresti and Gyori Audi ETO KC at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 8, 2016. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség nyári szabályváltoztatása miatt elképzelhető, hogy a magyarok csoportellenfele, Dánia kénytelen lesz nélkülözni klasszis balszélsőjét, Maria Fiskert. Az ok elég furcsa: nem viselheti eddigi fejpántját.

Valószínűleg nem játszhat a svédországi Európa-bajnokságon Maria Fisker, a Randers 26 éves balszélsője, speciális fejpántja ugyanis nem felel meg a szabálykönyvben leírt előírásoknak.

A játékos pályafutása során többször is agyrázkódást szenvedett, ezért orvosaival egyeztetve egy speciális, keményebb fejpántot visel a mérkőzéseken, amely az esetleges eséseknél megóvhatja a fejét.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség a nyáron új szabályokat vezetett be, nem csupán a játékkal, de az öltözködéssel kapcsolatban is. Semmi olyan anyagot nem lehet viselni, amelynek keményebb összetevője veszélyeztetheti az ellenfél testi épségét. Az indoklás szerint semmilyen hivatalos kutatás nem támasztja azt alá, hogy a fejpánt véd az agykárosodás ellen.

Budapesti BL-döntő: a fejpántos Fisker a győri Löke és Sulland között harcol a labdáért Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Keményen dolgozunk, hogy elfogadtassuk a pántot" - nyilatkozta Klavs Bruun Jörgensen, a dánok szövetségi kapitánya. Fisker korábban a CSM Bucaresti csapatában is ezt használta, és nyert a románokkal Bajnokok Ligáját, de a tavalyi világbajnokságon sem okozott gondot a fejpánt viselése.

Dánia hétfőn Montenegró ellen kezd, a csoportban még Magyarország-Csehország mérkőzést rendeznek.

Fejpánt, térdvédő, maszk

Az IHF új szabályai miatt akadtak már komolyabb problémák, a Randers november 12-én a Lublin elleni hazai EHF-kupa-mérkőzésen nem küldhette pályára Fisker mellett a térdvédővel szereplő Josefine Dragenberget. A csapat így is nyert 28-27-re, és az idegenbeli döntetlennel végül kiharcolta a továbbjutást.

Ugyanazon a hétvégén a portugál szövetség is értetlenül állt a Szlovénia elleni Eb-selejtező bíróinak döntése előtt: a 23 éves játékos ugyanis speciális szemüvege miatt nem játszhatott.

Az orrtörésből lábadozó Szucsánszki Zita ugyancsak azért nem játszhat az Eb elején, és csak tartalékkánt számít rá a szakvezetés, mert a szabályok nem engedélyezik a speciális maszk használatát.