Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 26-26-os döntetlent játszott az olimpiai bajnok orosz csapattal a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének szerdai zárónapján. A harcos pontszerzéssel sem előztük meg Spanyolországot, a 12. helyen végeztünk a svédországi tornán. 

Női kézilabda Eb, középdöntő, 3. forduló:
II. csoport (Helsingborg):
Magyarország-Oroszország 26-26 (14-13) - élő közvetítésünk
a magyar csapat gólszerzői: Kovács A. 6 (4), Hornyák, Klivinyi 4-4, Kisfaludy 3, Bódi, Görbicz, Lukács, Schatzl 2-2, Erdősi 1

Az első percek fogáskeresése után a magyarok a 8. perc végén, 5-4-nél vették át először a vezetést. A kapuba becserélt

Szikora Melinda védései és a javuló támadási hatékonyság

miatt a 20. percben először alakult ki kétgólos különbség: 10-8-ra lépett el Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese.

Erdősi Ildikó védekezik Antonyina Szkorobogatcsenkóval szemben Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Lindgren

Sőt a 23. perc elején 12-9-re nőtt a magyar előny. Az oroszok is időt kértek, ennek eredményeként három perccel a szünet előtt újra egyenlő volt az állás (12-12), a szünetre pedig egygólos magyar fórral vonulhattak el a csapatok.

A magyar csapat érezhetően fáradtan, de nagy szívvel harcolt,

és jól is játszott az olimpiai bajnok ellen, benne volt a meccsben, hogy elkapjuk az oroszokat.

Megrázták magukat az oroszok

A fordulás után Klivinyi Kinga állította vissza a kétgólos különbséget (15-13), és labdánk volt a négygólos vezetéshez is, de a 42. percben újra egyenlítettek az oroszok (19-19), így Kim Rasmussen időt kért. Ebben az időszakban nagyon felszívták magukat az oroszok, remekül védekeztek, a magyar csapatból pedig fogyni kezdett a szufla.

Darija Dmitrijeva lett a mérkőzés legjobbja Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Lindgren

A 48. percben 21-23 volt az állás, és úgy nézett ki, elmegy a mérkőzés, de

a kapuba nagyszerű védésekkel visszaálló Kiss Éva ziccert védett,

ennek is köszönhetően az utolsó kilenc percre fordulva újra döntetlen (24-24) állt az eredményjelzőn. Nyolc perccel a vége előtt Klivinyit már sokadszor kellett kemény ütközések után ápolni, ezúttal azonban Viktorija Zsilinszkajtye ütésért piros lapot kapott, a magyarok pedig egyenlítettek (25-25). A játékvezetők egyébként le sem fújták az esetet, videón nézték vissza, mi történt, ezután villant a piros.

Izgalmasan alakult a hajrá

Három és fél perccel a dudaszó előtt emberhátrányba került Rasmussen együttese, ám döntetlenre tudta menteni ezt a szakaszt, egy perccel a játékidő letelte előtt pedig azonos létszámnál a vezetésért támadhatott. A magyar válogatott hét a hat ellen próbált gólt szerezni, bár Kovács Anna lövése nem talált kaput, az oroszok időntúli szabaddobásából sem lett gól. Így akárcsak két éve Győrben, ezúttal is döntetlen született a két csapat találkozóján.

Pontot szereztünk az olimpiai bajnoktól Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Björn Lindgren

"Nagyon fáradtak a lányok, járni sem tudtak szinte, de büszke vagyok rájuk, mert mindent beleadtak" - értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Hozzátette, látta a hibákat és a lehetőségeket a fejlődésre, de később fogja értékelni mindazt, ami történt.

A másik középdöntős csoport délutáni mérkőzésén a világbajnoki ezüstérmes hollandok legyőzték a legutóbbi kontinenstornán döntős spanyolokat, ezzel

eldőlt, hogy a magyar csapat az Európa-bajnokság 12. helyén végzett.

Most fordult elő először, hogy nem jutottunk az első 10 közé.

Dánia Románia legyőzésével elődöntős

A dán válogatott bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután a középdöntő szerdai, utolsó fordulójában legyőzte a román csapatot. A négy között a dánok a világbajnoki ezüstérmes holland együttessel találkoznak.

középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
I. csoport (Göteborg):
Németország-Svédország 28-22 (12-9)
Hollandia-Spanyolország 29-24 (15-13)

II. csoport (Helsingborg):
Dánia-Románia 21-17 (12-10)
Magyarország-Oroszország 26-26 (14-13)