Vágólapra másolva!
A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége csütörtökön délután a 42 éves Märcz Tamást választotta a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának. A szavazás második fordulójában kapta meg az elnökségi tagok bizalmát a BVSC edzője, aki lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a 2017-es év lesz a legnehezebb számára. Interjú.

Önről azt mondják, hogy kitartó típus. 26 évesen nyert olimpiai bajnokságot Sydney-ben, majd 12 évvel később majdnem kijutott a londoni olimpiára - igaz, az olasz válogatott tagjaként. Szövetségi kapitányi munkáját is ez a végtelen kitartás jellemzi majd?

Ha én valamit elhatározok, addig csinálom, amíg célba nem érek - nyilatkozta az Origónak az új szövetségi kapitány.

Vallom, hogy a hit és a koncentráció a két legfontosabb dolog, amelyet a szövetségi kapitánynak és a játékosoknak is mindig szem előtt kell tartaniuk.

Märcz Tamás, a magyar vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya Forrás: Keresztes Noémi - bvscvizilabda.hu

A kapitányi posztra tizenhárman pályáztak. Mit gondol, miért az ön pályazata lett a legjobb? Egyáltalán, mennyire bízott magában?

Abban mindenképpen bizakodtam, hogy ott lehetek a legjobb három vagy négy pályázó között.

Viszont előre semmiképpen sem szerettem volna inni a medve bőrére.

Nagy boldogsággal töltött el, amikor dr. Kemény Dénes szövetségi elnök felhívott és közölte az elnökség döntését.

Gondolkodott már azon, hogy miért ön nyerte el ezt a posztot?

Az élmény még nagyon friss, de úgy gondolom, hogy az elnökségi tagok nagyon sok mindent mérlegre tehettek. Azt is megnézhették, hogy a pályázók közül ki hogyan dolgozott az elmúlt időszakban. Szerintem sokat nyomott a latban, hogy kinek milyen az ars poeticája. Ami a pályázatomat illeti, a legfontosabb elem, hogy 1+3 éves tervet írtam le benne. Ez sem véletlen, hiszen a 2017-es év rendkívül nagy feladatot ró rám és a csapatra is.

A világbajnokságot Budapesten rendezik meg, mondanom sem kell, mekkora elvárás lesz a válogatottal szemben.

A magyar vízilabdában van akkora erő, hogy ezt a feladatot megoldja. Ha túl vagyunk a budapesti világbajnokságon, akkor elkezdődhet egy olyan építkezés, amelynek a végén, a 2020-as tokiói olimpián ütőképes csapattal állhatunk ki. De hangsúlyozom, hogy most a 2017-es év feladatai élveznek prioritást. A feladat nehéz, de szép. Egy hazai rendezésű világbajnokság előny és hátrány is lehet a magyar csapatnak. Bízom abban, hogy mi az előnyöket tudjuk kihasználni.

2000, Sydney. Az olimpiai bajnok Märcz Tamás a kép bal szélén 3-as sapkában Forrás: AFP/Greg Wood

Sokan a sportág arculcsapásának nevezték volna, ha az elnökség külföldi kapitányt választ. Erről mi a véleménye?

Az, hogy nekem ezzel szerencsére nem kell foglalkoznom.

Viszont az is biztos, hogy a pályázat színvonalát nagyban emelte az, hogy külföldiek is jelentkeztek.

Lehet már tudni arról, hogy milyen összetételű stábbal képezli el a munkát?

Erről most nem szeretnék nyilatkozni, de a jövő héten minden kiderül.

Egy gondolkodó ember lett a kapitány

"Nagyon konstruktív, egymást megértő, két és fél órás beszélgetés zajlott le a mai elnökségi ülésen" - mondta az Origónak dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. "A diskurzust nem is vitának nevezném, sokkal inkább információcserének. Az új szövetségi kapitány személye mellett szakmai és nem szakmai érvek is döntöttek. Egykoron kiváló játékos volt, nem véletlenül lett olimpiai bajnok. Az utóbbi időben edzőként is nagyon komoly fejlődésen ment keresztül. A feladata nem egyszerű, hiszen 2017-ben Budapesten lesz a világbajnokság, de ezt valamennyi pályázó tudta. A magyar férfi vízilabda-válogatottnak most egy olyan edzőre volt szüksége, aki jó eredményt tud kihozni abból a játékosanyagból, ami a rendelkezésére áll. A magyar férfi vízilabda-válogatott játékosainak jelenlegi tudásszintje jelenleg nem a legjobb a világon. De Märcz Tamás az a tréner, aki képes arra, hogy 2017 júliusában a lehető legjobb eredményt érje el a válogatottal a budapesti világbajnokságon."