Vágólapra másolva!
Huszonöt éves lett az a férfi kosárlabda-mérkőzés, amelyet a mai napig minden idők legnagyobb meccsének tartanak Sopronban. 1992. március 15-én este az akkor bajnok Szolnoki Olajbányász látogatott el a leghűségesebb magyar városba. A találkozó abszolút esélyesének a Tisza-parti csapat számított, hiszen a Soproni KC csak abban az évben jutott be először a rájátszásba. A mérkőzést végül úgy fordította és nyerte meg a Sopron, hogy a kipontozódások miatt csak négy játékosa maradt a pályán. Ráadásul a Szolnokkal nem először esett meg az, ami Sopronban történt. Emlékezés a 25. évfordulóját ünneplő drámai estére és egy botrányos budapesti találkozóra, amelyen egy másik csapat három emberrel verte meg a Szolnokot. 

„Sopronban ilyen fantasztikus kosárlabda-mérkőzést évtizedek óta nem látott a közönség” – ezzel a felütéssel indult a Nemzeti Sport 1992. március 16-i számában Weisz Ferenc tudósítása a hihetetlen végjátékot hozó mérkőzésről. Weisz Ferenc a továbbiakban sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel, csak azt sajnálhatta, hogy az újság mindössze 15-20 soros összefoglalót kért tőle.

Ennek az volt az oka, hogy ugyanezen a napon, Budapesten a Dózsa György úton játszották a férfi bajnokság szuperrangadóját, a Budapesti Honvéd–Tungsram találkozót, amelyet botrányos körülmények között nyert meg a Honvéd.

A Tungsram már a meccs végén óvást jelentett be, az események pedig szinte a teljes újságoldalt elfoglalták. Ezért a többi mérkőzésre csak pár sor és az összeállítások közlése jutott. Nemcsak a soproni meccsről, de a későbbi bajnok Zalaegerszeg csepeli vereségéről is alig írhattak az egykori kollégák – nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a forduló szenzációs meccseket hozott.

Íme, a Nemzeti Sport 1992. március 16-i száma Forrás: arcanum/Nemzeti Sport

Ezekben az időkben a Sopron férficsapatának valamennyi hazai mérkőzésén félelmetes hangulat uralkodott. A nyugat-magyarországi város szurkolói legfőképpen azért szerették az együttest, mert abban szinte csak saját nevelésű kosárlabdázó lépett pályára. A vidéki kosárlabda ekkor olyan fellegvárakat épített, mint a körmendi, a zalaegerszegi, a szolnoki, vagy éppen a bajai. Miközben Budapesten a sportág iránt fokozatosan csökkent az érdeklődés, vidéken minden egyes bajnoki meccs elképesztő hangulatban zajlott. Nem véletlen, hogy Weisz Ferenc így fejezte be a tudósítását:

Rasid Abeljanov, a szolnokiak óriása 75-75-nél hagyott ki egy büntetőt Forrás: Origo

Egy perccel a lefújás előtt tehát 75-75 volt az állás, amikor a Toók–Smiedt játékvezetői kettős kipontozta a Sopron litván irányítóját, Gintaras Bacanskast. A két játékvezető ekkor már az életét is félthette, hiszen a keményen védekező Sopronból korábban Molnár, Bakk, Liepa, Tóth Zoltán és Sterbenz Tamás is eljutott az ötödik személyi hibáig. Vetési Imre vezetőedzőnek a litván Bacanskas kipontozódásakor már nem volt kit pályára küldenie.

A bírók ellen őrjöngő közönség minden bizonnyal darabokra szaggatta volna a játékvezetőket, ha ebben a kiélezett helyzetben nem történik meg a csoda. 75-75 után a négy emberrel játszó Sopron 7, míg a bombaerős kerettel rendelkező Szolnok mindössze 1 pontot dobott, így alakult ki a 82-76-os végeredmény a Sopron javára.

Az alaphangot Szlávik Gábor futtából bevágott hárompontosa adta meg, ami pedig ezután jött, arra szavakat nehéz találni.

Rezák László, a Szolnoki Olajbányász vezetőedzője el sem hitte, ami a csapatával Sopronban történt Forrás: digisport.hu

„Akkoriban nagyon más volt a magyar férfi kosárlabdázás, mint ma” – idézte fel negyedszázaddal ezelőtti emlékeit a ma is Sopronban élő Szlávik Gábor. „Csapatunkban akkor két profi idegenlégiós játszott, mellette az összes többi játékos amatőr volt, azaz vagy dolgozott, vagy tanult. Akkoriban testnevelő tanárként a Nyugat-Magyarországi Egyetemen dolgoztam.

A nevezetes mérkőzés utolsó 10 perce (7 perctől az extatikus végjáték):

Bár 1992 óta 25 év telt el, azt a meccset nem lehet elfelejteni. Szerintem sem előtte, sem azóta nem voltak annyian a Sportcentrumban, mint azon az estén. A Szolnok bajnokként érkezett Sopronba, amikor pedig a 40. percben 75-75-nél négyen maradtunk a pályán, szerintem elkönyvelték a győzelmüket. Mondjuk épeszű ember nem is vélekedhetett másképpen, hiszen a Szolnok óriási magassági és súlyfölényben volt velünk szemben. Sokat gondoltam már erre az utolsó percre, amelyet valamiféle önkívületi állapotban játszottunk végig.

Tudom, mert ma is ebben a városban élek. Bár ez a történet idén 25 éves, de ha most megkérdezne 100 soproni embert, hogy melyik volt a férfi kosárlabdacsapattal kapcsolatos legnagyobb élménye, hatvanan egészen biztosan ezt a meccset említenék. Amikor felidézem magamban ezt a győzelmet, mindig az jut az eszembe, hogy mennyire szerencsés vagyok azért, hogy ezt átélhettem. Minden ma kosárlabdázónak, minden sportolónak azt tudom kívánni, hogy legyen legalább egy hasonló élménye a sportpályafutása során” – fejezte be a nyilatkozatát Szlávik Gábor.

A legendás edző, Vetési Imre vezette győzelemre a négy emberrel játszó Sopront a Szolnok ellen Forrás: SMAFC

A visszaemlékezésekben sok szó esett arról, hogy a tomboló közönség szinte darabokra szaggatta a sportcsarnokot. A fantasztikus győzelem után sokan a radiátorokon táncoltak, mások nemes egyszerűséggel felszaggatták a helyükről a székeket.

A 82-76-os soproni győzelemnek a helyiek mellett a két játékvezető örülhetett a legjobban, mert a lefújás pillanatában már senki nem foglalkozott velük.

A Rezák László–Szalay Ferenc edzőkettős sem hitte el, hogy velük ez megtörténhetett, Sopronban pedig 25 éve minden március tizenötödike kettős ünnepnek számít.

Ötszázért életveszélyben

A Szolnoknak két évvel korábban volt már egy olyan mérkőzése, amelyet úgy veszített el, hogy az ellenfél kevesebb játékossal küzdhetett. Az 1990. január 11-i MAFC–Szolnoki Olajbányász Magyar Kupa-összecsapás sokkal nagyobb vihart kavart, mint a születésnapját ünneplő soproni diadal. Ma már kevesen emlékeznek, de ez a Dózsa György úton megrendezett összecsapás az akkori politikai napilapok sportrovatát sem hagyta hidegen. Márpedig 1992-ben felettébb ritka esetnek számított, hogy az országos napilapok féloldalas cikkben foglalkozzanak azzal, mi történt egy szimpla férfi kosárlabda-kupameccsen. Az „Ötszázért életveszélyben” című Népszabadság cikk azonban tökéletesen visszaadta, mi játszódott le egy nappal korábban a Dózsa György úton. Sokatmondó kijelentés, hogy a valóban botrányos összecsapás után egyesek a magyar férfi kosárlabdázás agóniájáról beszéltek. Anélkül, hogy a részletekbe belemennénk, álljon itt erről a mérkőzésről két nyilatkozat. Dankó Jenő, a MAFC szakosztályvezetője: „A szolnoki szurkolók lincshangulatot teremtettek, az első perctől kezdve pocskondiázták, iráni cigánynak nevezték Szaid Armaghanit, csapatunk legjobb játékosát.” Cziffra Mihály, a mérkőzés ellenőre, a Játékvezetői Bizottság elnöke: „Nem is csodálom, ha egy bíró elveszti a fejét egy ilyen hangulatú meccseken. Az 500 forintos játékvezetői díj fejében az életüket kockáztatják.”
A mérkőzést három (!) emberrel befejező MAFC 84-83-ra verte meg a Szolnokot.