Vágólapra másolva!
Kétfrontos magyar-francia párharc következik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőiben, a tavalyi döntős Veszprém a Montpellier, a Szeged pedig a PSG ellen próbálja kiharcolni a Final Four-részvételt.

A Veszprém a várakozásoknak megfelelően a zágrábi 23-22-es siker után 29-19-re győzött otthon, és a Montpellier ellen folytatja a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

A francia csapat tavaly a negyedik helyen végzett, és csupán a BL alsó ágán, a C csoportba kapott besorolást. Az együttes tíz mérkőzés közül nyolcat megnyert, csupán a spanyol Naturhouse La Rioja (30-31), illetve az Iváncsik Tamással felálló norvég Elverum (31-32) otthonában kapott ki. De így is simán megnyerte csoportját, majd a keresztbejátszás során az ukrán Motor Zaporizzsját kiverve (idegenben 36-34-re nyert, otthon 29-29-es döntetlent játszott) jutott a nyolcaddöntőbe.

Patrice Canayer, a Montpellier edzője Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

A BL-címvédőt búcsúztatta

Ott senki sem adott esélyt a Kielce ellen, de a hazai 33-28-as sikert követően a címvédő hiába dolgozta le majdnem a hátrányát a visszavágó első félidejében (a 38. percben 19-14-re is vezettek már), a franciák a hétgólos Jure Dolenec és az ötgólos Mathieu Grebille vezetésével Lengyelországban is győztek 28-26-ra.

Két nagyszerű, magas színvonalú meccset vívtunk. Azt megmutattuk, hogy a PSG-vel otthon képesek vagyunk felvenni a harcot, de eddig Európában nem sikerült ugyanezt bebizonyítanunk" – nyilatkozta a vb-bronzérmes szlovén jobbátlövő, Dolenec.

Michael Guigou, Jure Dolenec és Nikola Portner Forrás: DPPI/Stephane Allaman

A 2003-as BL-győztes együttes 2011 óta először jutott el a legrangosabb kupában a negyeddöntőig, és bár jelenleg csupán a harmadik helyen áll a francia bajnokságban, nagyon jó játékosanyaggal rendelkezik. A kapuban a világ- és Európa-bajnok Vincent Gérard áll, a mezőnyben a hasonló sikerekkel rendelkező Ludovic Fabregas, Mathieu Grebille és Valentin Porte játszik, a legnagyobb sztár azonban kétség kívül az kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok balszélső, Michaël Guigou. A légiósok között három szlovén érdemel említést: Jure Dolenec és Vid Kavticnik mellett a beállós Miha Zvizej.

Tisztelik a Veszprémet

Patrice Canayer, a Montpellier edzője azt mondta, ez a siker az egész évben elvégzett munka eredménye, és hálás a városi önkormányzatnak, a részvényeseknek és a szponzoroknak, akik sohasem hagyták el a klubot a nehéz időkben és adtak esélyt az újjáépítésre."A negyeddöntőben a Veszprém következik, nagyon tiszteljük ellenfelünket, de nem kell félnünk tőle"
– tette hozzá.

A felek eddig hatszor meccseltek egymással a legrangosabb kupában, a Veszprém négyszer, a Montpellier kétszer győzött. A legutóbbi, 2014-15-ös párharcban a magyar bajnok kétszer is nyert: az otthoni 30-29-es győzelem után 2015. február 22-én történelmi csapást mért riválisára:

a Montpellier hazai pályán a BL-ben sohasem kapott még akkora verést, mint két éve (20-34).

Renato Sulic és Matej Gaber a 2014 októberi meccsen Forrás: AFP/ATTILA KISBENEDEK/Attila Kisbenedek

A negyeddöntő első mérkőzését Veszprémben, a visszavágót pedig a francia városban játsszák majd.

Óriási kihívás előtt a Szeged

A Szeged helyzete cseppet sem könnyű, Juan Carlos Pastor együttese már a csoportkörben öt vereséget szenvedett, többek között oda-vissza kikapott attól a Kielcétől, amely most nem bírt a Montpellier-vel. De ugyancsak két vereséget gyűjtött be a macedón Vardar ellen, és a Meskov Breszttel sem bírt Fehéroroszországban.

A nyolcaddöntőben a Silkerborg ellen úgy jutott tovább kettős győzelemmel, 59-48-as gólkülönbséggel, hogy a dánok az első meccsen öt, a másodikon két góllal vezettek, végül mégsem volt esélyük a továbbjutásra.

Denis Buntic (Szeged) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"A PSG elleni negyeddöntő még messze van, de tudjuk, hogy a franciáké a világ legerősebb kerete. Óriási kihívás előtt állunk, de eddig is megmutattuk, hogy versenyben tudunk lenni a BL-ben minden együttessel" – nyilatkozta Juan Carlos Pastor a párharc után. Az biztos, hogy a szegediek nem esélyesként lépnek pályára, a PSG ugyanis a 14 csoportmérkőzése közül 12-t megnyert (a Veszprém elleni mindkettőt többek között), csupán Kielben és Barcelonában szenvedett vereséget.

Csapdától tart a PSG

Egyértelműen javult a helyzet, amióta Philippe Gardent helyett Zvonimir Serdarusic az edző, és bár a Szeged ellen nem játszottak még tétmérkőzést a párizsiak, a világ legnagyobb költségvetésű kézilabdaklubjaként, bombaerős kerettel topfavoritnak számítanak.

Luka és Nikola Karabatic Forrás: DPPI/Stephane Allaman

„Könnyedén lehet csapda ez a párharc. Játszottunk már Magyarországon, nagyon nehéz abban a légkörben kézilabdázni és megtartani a higgadtságunkat. A lehető legkisebb különbséggel kellene a hazai visszavágóra érkeznünk" – nyilatkozta Luka Karabatic, a PSG kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok beállósa.

A francia bajnokságban 19 győzelemmel és egy vereséggel az élen álló csapat a nyolcaddöntőben a 2. helyezett Nantes-ot búcsúztatta egy idegenbeli 26-26-os döntetlen után elért hazai 35-27-es sikerrel.

A BL negyeddöntők párosítása:
THW Kiel (német) - Barcelona (spanyol)
Flensburg-Handewitt (német) - Vardar (macedón)
Mol-Pick Szeged - Paris Saint-Germain (francia)
Telekom Veszprém - Montpellier HB (francia).