Társoldalunk:

Szamszonov a magyar pingpong-válogatott fölé tornyosult

2017.04.10. 21:09

A magyar férfi csapat 3-1-re kikapott a vendég fehérorosz válogatottól az asztaliteniszezők Európa-bajnoki selejtezősorozatának rájátszásában a párharc hétfői első mérkőzésén, az Ormai László Csarnokban.

Eredmény, Eb-selejtező, férfiak, rájátszás, első mérkőzés:
Magyarország - Fehéroroszország 1-3
Szudi Ádám - Pavel Platonov 3-1 (6, 6, -8, 4)
Majoros Bence - Vlagyimir Szamszonov 0-3 (-5, -10, -6)
Lakatos Tamás - Aljekszandr Hanyin 2-3 (-10, -5, 5, 9, -10)
Szudi - Szamszonov 2-3 (-4, -5, 8, 10, -5)

A mérkőzés előtt egyperces néma felállással emlékeztek a napokban elhunyt Temes Péterre, a Postás SE és a férfi válogatott volt edzőjére, valamint a csapatban vb-ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok Bubonyi Zoltánra.

Az első párharcban a friss országos bajnok Szudi Ádám a vele hasonló játékerőt képviselő Pavel Platonovval csapott össze, és szinte végig ő irányított. Az ellenfél csak a harmadik játszmában kapta el a fonalat, de összességében Szudi magabiztos sikerrel juttatta előnyhöz a magyarokat.

A 41 éves Vlagyimir Szamszonov két meccset is megnyertForrás: AFP/Jim Watson

A folytatásban a világranglistán 195. Majoros Bence a vendégek sztárja, a nemzetközi szövetség rangsorában még 41 évesen is 12. Vlagyimir Szamszonov ellen lépett asztalhoz. A 20 éves magyar játékos hiába nyert meg néhány remek labdamenetet, sokat is hibázott, klasszis vetélytársa pedig nyugodtan gyűjtögette a pontokat, így a papírformát igazolva egyenlített.

Majorossal szemben Lakatos Tamásra verhető rivális, a nála 60 hellyel hátrébb rangsorolt Aljekszandr Hanyin várt, de nem tudta hozni a kötelezőt. A fehérorosz játékos megnyerte az első két játszmát, majd a harmadikban magára talált Lakatos, szépített, és a szoros negyedik szettet megnyerve az egyenlítés is összejött neki. A döntő felvonásban aztán ismét Hanyin irányított, a magyar pingpongos hiába hárított öt meccslabdát, a hatodikat már nem tudta, így a vendégek 2-1-re átvették a vezetést.

A negyedik párban ismét a közel 200 centi magas Szamszonov tornyosult az asztal egyik oldalán, és Szudira várt a feladat, hogy életben tartsa a magyar reményeket. A 21 éves hazai játékos remekül küzdött, 0-2-ről felállt úgy, hogy a negyedik szettben két mérkőzéslabdát is hárított, de végül győzött a rutin, és Szamszonov második sikerével nyertek a vendégek.

Aranyosi Péter együttese jövő kedden, Minszkben játssza a visszavágót. A győztes a szeptemberi, luxemburgi kontinensviadalon a legmagasabb osztály tagja lesz, a vesztes pedig a második vonalnak számító Challenge-divízióban szerepel majd.

A magyar női válogatott már befejezte szereplését a selejtezőben, százszázalékos teljesítménnyel megnyerte csoportját, így a bajnoki divízióban szerepelhet majd az Eb-n.