Tanári védekezéssel jutott FINAL4-ba az ETO

Eduarda Amorim győri mezben
Gyor Audi ETO's Eduarda Amorim celebrates scoring during the EHF Women's Champions League Final Four final match between CSM Bucuresti and Gyori Audi ETO KC at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 8, 2016. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO KC magabiztos 28-22-es győzelmet aratott a francia Metz ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján és összesítésben öt góllal jobbnak bizonyulva bejutott a májusi budapesti FINAL4-ba.

Eredmény, Bajnokok Ligája-negyeddöntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC – Metz 28-22 (17-12)
A magyar csapat gólszerzői: Amorim 7, Groot 6, Broch 5, Görbicz 4 (2), Mörk 3, Tomori Zs. 2, Knedliková
továbbjutott a Győr 59-54-es összesítéssel

Egygólos hátrányból vágott neki a visszavágónak az ETO, ahol mindenki azt mondta, hogy a Franciaországban kissé puha védekezést kell rendbe, igazán „etóssá" tenni.

A franciák is hasonlóan gondolkozhattak, ugyanis ők is rendkívül feszes, pattogós védekezéssel kezdték meccset, ha kellett, simán elmentek egy-egy sárga lapig. A kapuban pedig Laura Glauser a hatodik percben már a harmadik védést mutatta be.

Ezek után nem csoda, hogy a 10. perc elején még csak három gól volt a táblán, 2-1-re vezetett az ETO. Eztán kicsit felpörögtek a lányok, és jöttek a gólok is. Groot úgy lőtt egyet, hogy a lécről magasra pattanó labdát elszámolták a franciák, a holland viszont tökéletesen kombinálta ki, hová fog pattani, és a kapuig meg sem állt vele.

Eduarda Amorim végig parádésan kézilabdázott Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

De igazából Eduarda Amorim volt elemében:

az első negyedórában lőtt három gólt, kiharcolt két hetest és egy kiállítást

– ami dupla lett, ugyanis a jogosulatlanul pályán tartózkodó Ana Grosnak kellett leülnie, méghozzá négy percre.

Nem sikerült belőle előnyt kovácsolni, 2-2-vel megúszták a franciák, de ez is azt jelentette, hogy három góllal vezet az ETO a 20. percben (8-5).

Amikor már-már úgy tűnt, hogy megnyugtató előnyre tesz szert az ETO, a franciák két percen belül felzárkóztak mínusz négyről mínusz egyre (10-9) – szerencse, hogy volt Amorim és Groot, akik villámgyorsan visszahoztak legalább két gólt az elveszített háromból.

A félidő vége azonban parádésra sikerült magyar szempontból, miután az utolsó öt percet 7-3-ra nyerte az ETO, a félidőben pedig magabiztosan vezetett az ETO 17-12-re, összesítében pedig négy gól volt a magyar bajnok előnye.

Mintha nem is lett volna szünet, Mörk és persze Amorim lőtt gólt, Grimsbö pedig négy percen belül három ziccert fogott. Emmanuel Mayonnade 21-14-én elkeseredetten kért időt, de semmi nem mutatott arra, hogy a Metz meg tudná fordítani ezt a meccset.

A félidő középső harmadában kissé megakadt az ETO támadójátéka, és újra a játék küzdő jellege, azaz a kőkemény védekezés dominált mindkét oldalon, amit csak itt-ott tört meg egy-két gól.

500 BL-gól Amorim neve mellett!

A győriek elég rutinosak voltak ahhoz, hogy őrizzék az előnyüket, a védekezésük továbbra is stabil volt, és hosszú lefolyású, rendre passzívig játszott támadásokkal ölték az időt, és végül nagyon magabiztos 28-22-es győzelemmel, 59-54-as összesítéssel jutottak be a májusi négyes döntőbe.

Délután biztossá vált, hogy az ETO egyedül magyar csapatként jutott be a legjobb négy közé, az FTC ugyanis hazai pályán is kikapott a címvédő román CSM Bucurestitől.

Budapestre nyerni jár a Bukarest, a Fradi nem jutott az elődöntőbe

Aki a lehetetlent nem próbálja meg, az a lehetségest sem éri el soha. Ezzel a mottóval állt neki a Ferencváros női kézilabdacsapata a CSM Bukarest elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágójának. Mivel az első mérkőzést a címvédő Bukarest 30-25-re megnyerte, a BOK-csarnokban valóban kisebb csodára lett volna szükség ahhoz, hogy a Fradi jusson be a sorozat május elején Budapesten rendezendő négyes döntőjébe.

A negyeddöntők eredményei:
Győri Audi ETO KC - Metz 28-22 (összesítésben 59-54)
FTC Rail-Cargo - CSM Bucuresti 26-27 (51-57)
Larvik - Buducsnoszt Podgorica 30-35 (47-66)
Vardar Szkopje - Midtjylland 26-24 (50-54)

A vastaggal szedett csapatok jutottak a FINAL4-ba, amit május 6-7-én rendeznek a budapesti Papp László Sportarénában. Érdekesség, de nem meglepetés, hogy egy évvel ezelőtt ugyanez a négy csapat jutott el a Bajnokok Ligája utolsó felvonásáig.