Vágólapra másolva!
Az Atomerőmű KSC Szekszárd egy elképesztően kiélezett meccsen kétszeri hosszabbítást követően 77-73-ra győzött a bajnoki címvédő Uniqa Sopron ellen a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik meccsén, ami így csütörtökön Sopronban folytatódhat majd. 

Bajnoki döntő, 3. mérkőzés
Atomerőmű KSC Szekszár - Uniqa Sopron 77-73 (23-7, 14-30, 10-12, 13-11, 7-7, 10-6- h.u.)

Két soproni győzelem - egy látszólag sima és egy nem csak látszólag végletekig kiélezett meccs - után futottak neki a csapatok a bajnoki döntő harmadik mérkőzésének. Djokics Zseljko, a szekszárdiak edzője ugyan úgy nyilatkozott, hogy számukra már a döntőbe jutás is felér egy bajnoki címmel, azért számítani lehetett rá, hogy nem lesz sétagalopp ez a meccs a címvédő számára.

A Sopron lehet a bajnok, de a Szekszárd már annak érzi magát

A női kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzése az utolsó is lesz?

Nulla kettőnél két forgatókönyv lehetséges: a hátrányban lévő csapat vagy feladja lélekben, vagy mindent egy lapra feltéve nekiront a már a bajnoki serleg fülét szorongató ellenfélnek.

A szekszárdiak az utóbbit válaszották, és egy fantasztikus első negyeddel próbálták a címvédő tudtára adni, hogy nem fogják három meccsel megúszni a döntőt. Sterbencz László, a Sopron vezetőedzője 0-6-nál, majd 7-16-nál kért időt, de egyik alkalommal sem tudta rendbe szedni az övéit -

a Szekszárd mint a tornádó, úgy söpört át rajtuk,

és Bálint Réka triplájával már 21-7-re vezettek. A hazaiak nagyon sok könnyű kosarat szereztek a festékből, 7/7-es mutatóval zárták az első tíz percet.

Beindult a bajnok

A második negyed elején aztán a Sopron is kezdett emlékeztetni egy bajnokcsapatra, 10-0-val nyitottak, Djokics Zseljkónak, a szekszárdiak edzőjének időt is kellett kérnie, a sokadik elrontott hazai támadásnál. Nem találta a Szekszárd a soproni védkezés ellenszérét, négy és fél percnek kellett eltelnie, mire Cherise Daniel bravúrós kosarával pontot tudott tenni a táblára a KSC, majd az amerikai triplája kicsit megnyugtatta a hazai híveket.

A második negyedben nyomasztó volt a soproni fölény Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd

33-27-es hazai vezetésnél Studer Ágnes harcolt ki szándékos hibát Ajdukovic kárára, azonban az akár öt ponttal (a két büntető után oldalról jöhettek) kecsegtető lehetőség nullázással zárult, amire viszont két soproni dupla volt a válasz, amivel már egy labdára jött vissza a Sopron.

Ha nincs Eva Lisec 15 pontja a hazaik részéről,

akkor Yvonne Turner triplája azt jelentette volna, hogy soproni előnnyel mennek szünetre a csapatok - így döntetlenről indult a harmadik negyed.

Szekszárdi részről a jó hír az volt, hogy kosárral kezdték a harmadik tíz percet, a rossz viszont az, hogy Studer Ágnes után Maja Erkic is begyűjtötte a harmadik faultot. Meglehetősen kapkodósan indult és folytatódott a meccs: elkapkodott, vagy csak szimplán rossz dobások, eladott labdák, kimaradt ziccerek jellemezték a játékrészt.

Az Yvonne Turner (22) mellett kosárra törő Studer Ágnes a hazaiak egyik legjobbja volt Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd

Aztán két hazai hibát kihasználva a negyed hajrájában a vendégek át is vették a vezetést, és minimális előnnyel mehettek az utolsó szünetre.

A harmadik negyed előtt felvillantott statisztikák szerint a Szekszárd ugyan jobban célzott mezőnyből (56-47 % volt a javukrak a duplák tekintetében), azonban míg ők csak öt büntetőt dobhattak - abból is kihagytak kettőt - addig a túloldalon ugyanez 14/13 volt.

Az utolsó tíz perc?

Ha nem tud fordítani a Szekszárd akkor igen, azaz véget ér a párharc és a bajnokság is, címvédéssel. A hazaiak azonban nem voltak hajlandóak feladni, és Daniel triplájával 51-51-nél utolérték a Sopront. A rutinos vendégek a vezetést azonban nem engedték át, és még szerencséjük is volt, amikor Shenise Johnsonnak a kezébe hullott vissza egy védők által elütött labda, ő pedig kosarat szerzett belőle.

Eva Lisec (1) a mezőny legeredményesebbje volt Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd

Egy perccel a vége előtt egy pontos soproni előnynél kért időt Sterbencz László, majd Daniel 2/1-es büntetőzése után újból, tudva, hogy az órán lévő 29 másodpercből 24-el ők sáfárkodhatnak. Johnson egy gyönyörű leforgás után dobott egy duplát, 15 másodpercet hagyva a hazaiaknak az egyenlítésre és a negyedik meccs kicsikarására.

De tíz is elég volt, hogy a 23. pontját megszerző Eva Lisec egy ziccerrel kiegyenlítsen.

Jöhetett a hosszabbítás!

Az ötperces ráadás az egyik oldalon Lisec, a másikon Sara Krnjic kosaraival indult, a szekszárdiak szlovén centere már 27 pontnál járt a 44. percben. A zöld-sárgáknél Fegyverneky Zsófia és Johnson is besegített, de ez is csak az újabb hosszabbításra volt elég. Amelyből tíz másodperc telt el, amikor Lisec kipontozódott, vagyis elveszítette legfontosabb játékosát a Szekszárd.

Yvonne Turner (22) és Cherise Daniel Forrás: Origo

Az addig totális betlit terítő Maja Erkic (az alapszakasz legjobb szekszárdi játékosa 1/7-tel állt) bedobott két büntetőt, majd Bálint Réka is egy duplát, négy pontos, szinte szakadéknyinak ható különbséget varázsolva a csapatok közé. Sőt, a hazaiaknak két labdájuk is volt a hat pontos előnyhöz, ehelyett egy pontra visszaengedték a Sopront, de Erkic újra talált egy duplát, 15 másodperccel a vége előtt azonban a remekül játszó Studer Ágnes kipontozódott, újabb kulcsembert veszített a Szekszárd. Maja Erkic azonban ettől fogva már nem tudott hibázni, négyből négy büntetőt bedobott, a Szekszárd pedig kiharcolta a negyedik mérkőzést, amit csütörtökön rendeznek Sopronban.

A vége a szívről szólt

"Semmi különös nem történt, higgadtnak kellett maradni a végén, türelmesen járattuk a labdát, játszottuk a játékunkat" - mondta a második hosszabbítás hőse, Maja Erkic.

"Center poszton nagyon gyengén kezdtünk, egy bajnoki döntőben nem engedhetjük meg magunknak, hogy tizenhatpontos hátrányba kerüljünk - mondta a mérkőzés után az M4 Sportnak nyilatkozva Sterbencz László, a Sopron edzője. -

"Ahogy korábban mondtam, mi már megnyertük a bajnokságot, nekünk ezek a meccsek már csak a habot jelentik a tortán - mondta ugyanott Djokics Zseljko. - Tapasztalatot szerzünk, meccsről meccsre egyre jobbak vagyunk, és

ma is bebizonyosodott, hogy a meccseket a csapatok nyerik.

Büszek vagyok rá, hogy 40 perc után hatvan ponton tudtuk tartani a dream teamet, amelyik még az Euroligában látottnál is erősebb."