Időn túli hetessel loptak el egy pontot a dánok

Dánia Magyarország kézilabda EB-selejtező Bánhidi bence
Denmark's Anders Eggert (R) celebrates his last second penalty score against Hungary's Bence Banhidi (L) during an EHF 2018 Men's European Championship qualification handball match between their teams in Papp Laszlo Arena in Budapest on May 4, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 25-25-ös döntetlent játszott az olimpiai bajnok Dánia csapatával a Papp László Budapest Sportarénában rendezett csütörtöki Európa-bajnoki selejtezőn.

A két együttes 36. alkalommal találkozott, 19 magyar és 14 dán siker mellett ez volt a harmadik döntetlen.

Eredmény:
férfi Eb-selejtező, 3. forduló, 1. csoport:
Magyarország-Dánia 25-25 (14-11) - élő
a magyar gólszerzők: Jamali, Lékai 7-7, Császár 5, Balogh Zs. 3, Nagy L., Juhász, Bodó 1-1

A meccs kezdődobását a 88 éves id. Nádori Pál végezte el. Ő a legidősebb élő kézilabdaedző, aki magyar bajnokcsapat trénere volt. 1953-ban játékosként nyerte meg az NB I-et a Bp. Dózsa SK együttesével, majd 1960 és 1965 között, illetve 1967-ben hétszer lett bajnok a Bp. Spartacus női együttesével, amellyel ráadásul 1965-ben BEK-döntős volt.

Anders Eggert (7) a legvégén örülhetett Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két ország himnuszát a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskolának az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmből megismert növendékei énekelték el.

A dánoktól Nikolaj Markussen és René Toft Hansen, a magyaroktól Nagy Kornél hiányzott sérülés miatt, az előzetesen kijelölt keretből pedig Szita Zoltán és Borbély Ádám maradt ki. A mérkőzésre mintegy ötezer néző látogatott ki, nem volt telt ház.

A két csapat legutóbb a januári, franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott egymással, ahol a magyar válogatott emlékezetes csatában 27-25-re nyert, így ezúttal is szoros találkozóra lehetett számítani.

Imán Dzsamáli góljaival és Mikler Roland védéseivel kezdődött a meccs, ezért a dánok új szövetségi kapitányának, Nikolaj Jacobsennek már a kilencedik percben időt kellett kérnie.

Budapest, 2017. május 4. Imán Dzsamáli (középen) a mezőny egyik legjobbja volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A különbség tovább nőtt (9-4), ám ezután összeállt a vendégek védekezése, és megkezdték a felzárkózást,

Lékai Máté találatai és Mikler újabb bravúrjai

miatt azonban egyenlíteni nem tudtak (11-8). A folytatásban is energikus támadójátékot mutattak be a magyarok, akik közelről és a szélső posztokról ezúttal kevésbé voltak hatékonyak, látványos távoli átlövéseik azonban szinte mindig a hálóban kötöttek ki, így az első félidő végén három góllal vezettek (14-11).

A szünetben ünnepélyesen elbúcsúztatták Zubai Szabolcsot és Iváncsik Gergőt, akik visszavonultak a válogatottól a világbajnokság után.

A második felvonás is remek magyar játékkal kezdődött (17-13), a kapusteljesítmény kiemelkedő, a támadásvezetés pedig továbbra is hatékony volt.

Jól támadtunk, és ebben Nagy Lászlónak is szerepe volt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A dánok azonban egy emberelőnyt kihasználva Hans Lindberg találataival felzárkóztak (18-17). A hazaiak 21-18 után holtpontra kerültek, és az 52. percben – a mérkőzés során először – a skandinávok átvették a vezetést (21-22).

A hajrában ismét a magyaroknál volt az előny, Balogh Zsolt egy középkezdés után az üres kapuba talált be. A csapat ötven másodperccel a vége előtt a kétgólos vezetésért támadhatott, de nem járt sikerrel, a dánok egy másodperccel a lefújás előtt hétmétereshez jutottak, amit Anders Eggert értékesített, így döntetlennel zárult a rangadó.

"Gratulálok a csapatomnak, mert remekül játszott ezen a nagyszerű mérkőzésen – mondta a lefújás után Javier Sabaté. – Gratulálok a csapatomnak, óriásit játszottunk. Nagyon sokat tettünk a győzelemért, büszke vagyok a fiúkra. Elbűvölő volt a védekezésünk és Mikler Roland teljesítménye. Fantasztikus volt ilyen kiváló hangulatban játszani a Papp László Aréna történetének első férfi kézilabdameccsén.

A vendégek legeredményesebb játékosa Magnus Landin, Hans Lindberg és Kasper Söndergaard volt egyaránt négy góllal.

A két csapat vasárnap 20.30-tól Aarhusban ismét megmérkőzik egymással.

Szerdán játszották:
Lettország-Hollandia 27-29 (13-15)
Az állás: 1. Dánia 5 pont (90-68), 2. Magyarország 5 (77-68), 3. Hollandia 2, 4. Lettország 0
A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja vehet részt a 2018 januárjában Horvátországban sorra kerülő kontinensviadalon.