Vágólapra másolva!
Nincs annál borzalmasabb érzés, mint egy góllal kikapni a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A Telekom Veszprém most fenékig ürítette a méregpoharat, mert a világ leggazdagabb csapatának tartott francia Paris St.Germain 27-26-ra nyert a magyar bajnok ellen. A Veszprém vasárnap a bronzéremért léphet pályára a Barcelona lesz az ellenfél, a franciák pedig készülhetnek a Vardar elleni döntőre.

Ha van zseniális sportesemény, akkor a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának kölni négyes döntője mindenképpen az. Két nap alatt négy csúcsmeccs a világ egyik legmodernebb sportcsarnokában, a Lanxess Arénában, ahol több mint 20 ezer szurkoló üvölti végig az összecsapásokat.

A PSG fokozatosan őrölte fel a magyar bajnokot Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A meccsek előtt, után és között pedig sör-virsli versenyt játszanak azok, akik nem akarnak mást enni. (Mondjuk, Németországban nem is nagyon érdemes a kínai konyha rejtelmeiben elmerülni.)

A vasútállomással szemben magasodó és terpeszkedő dóm előtti tér pedig ilyenkor betonozott Hyde Parkká alakul át.

Itt mindenki mondja a magáét, és mindenki a kézilabdáról beszél. Magyarul, spanyolul, franciául, angolul, vagy éppen ahogy tud.

A kölni dóm előtti tér betonozott Hyde Parkká alakul át Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Csak egy ember nem volt hajlandó a kézilabdáról beszélni. Az a marokkói taxis, aki a pályaudvarról a Lanxess Arénába fuvarozott. Őt jobban érdekelte, hogy mi Csehország és Szlovákia fővárosa. Mire kiértünk a csarnokhoz, már azt is tudta, hogy Prága és Pozsony a helyes megfejtés.

Hogy a Telekom Veszprém-PSG elődöntőnek mi lett a megfejtése, arra közel két órát kellett várni.

Ebből a kettőből közel másfél kínszenvedés volt valamennyi veszprémi szurkoló számára. A szinte végig vezető franciák után csak loholt a magyar bajnokcsapat, ez pedig nagyon sok erőt kivett a magyar együttesből.

Míg az első félidőben a Veszprém többször is tudatosan lassította a játékot, addig a másodikban már nem maradt erő a kőkemény védekezésre. Ráadásul a franciák szinte minden támadása góllal fejeződött be. A kapusok közül Omeyer hozta az általa oly sokszor bemutatott bravúrokat, ugyanezt a másik oldalon sajnos nem láthattuk.

A PSG elleni meccs előtt még bizakodóak voltak a magyar drukkerek Forrás: Origo

Nem véletlen, hogy a Veszprém játékosai mérhetetlen csalódottsággal fogalmazták meg gondolataikat.

"A PSG a világ egyik legjobb csapata, de a Veszprém is az. Ezen a meccsen nüanszok döntöttek a franciák javára" - mondta az elvesztett elődöntő után Lékai Máté. - Az utolsó támadásunknál Nilsson mögé ment a passz, azt hiszem, talán 10 centin múlott az egész.

Lékai Máté hatalmasat küzdött, három gólt dobott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Gyakorlatilag az egész mérkőzésen a franciák vezettek, mi csak kapaszkodtunk utánuk, ami sok erőt kivett a csapatból. A második félidőben pár dolog hiányzott a játékunkból. Mindenekelőtt a védekezésünk keménysége, amely az első félidőben jellemezte a csapatot.

Ennyin múlik egy szezon - pedig nagyon készültünk erre a meccsre. Most arra kell odafigyelni, hogy nyerjünk egy meccset a Final Fouron, mert akkor éremmel térhetünk haza."

Idén nem sikerült. A Veszprém vasárnap a bronzéremért játszhat Kölnben Forrás: AFP/Ina Fassbender

"A kihagyott helyzeteken múlott ez a meccs - mondta az Origo kérdésére Iváncsik Gergő. - Ugyanakkor arra most nincs lehetőségünk, hogy bosszankodjunk, vagy dühöngjünk, mert vasárnap délután pályára kell lépni a bronzéremért.

Ugyanakkor a franciák semmi új dologgal nem leptek meg bennünket. Az egész csapat nagyon akarta a győzelmet, borzasztóan sajnálom, hogy nem sikerült. Bár a játékvezetőknek akadt pár tévedése, semmiképpen sem rajtuk múlott ez a meccs. Ha bedobjuk a helyzeteinket, akkor nem ez a vége."

Iváncsik Gergő próbálja megállítani a PSG játékosát, Mikkel Hansent Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A Veszprém kapusa, Mikler Roland őszintén beszélt az érzéseiről. "Elemezni felesleges, mert vasárnap nyerni kell a bronzmeccsen. Össze kell szedni magunkat, legfőképpen fizikailag. Nem egy agyonvert Veszprém jött le a pályáról, óriásit küzdöttünk, le a kalappal a csapat előtt. A PSG támadásai rettentő gyorsan jöttek. Ha mi dobtunk egy gólt, ők szinte azonnal betaláltak. Erre a második félidőben már nem volt válaszunk.

Egy labdán múlt minden. Tavaly hosszabbítás után jutottunk a döntőbe, most ugyanennyi hiányzott a hosszabbítás kiharcolásához. Szeretném az összes magyar szurkolónak megköszönni azt, hogy eljöttek Kölnbe. A bronzmeccs nem egy lehetőség, hanem kötelesség. Akinek ez smafu, az nem ilyen szintre való sportoló."

A vereség után mindent elmond Mikler Roland arckifejezése Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Nem sokkal a meccs vége előtt Nagy Lászlónál elszakadt a cérna. A magyar átlövő joggal nehezményezte a két macedón játékvezető ítéletét, amely hétméterest adott a franciáknak, kiállítást a Veszprémnek. Bár a büntetőt Mikler megfogta, Narcisse szépen megetette a játékvezetőket.

Nagy László szerint nüanszok döntöttek a PSG javára Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

"Igazából nem ezen a fújáson múlt a meccs, de ott, akkor ez súlyos ítéletnek tűnt" - mondta Nagy. - Jó lett volna legalább semleges pályát kapni, ezt olykor nem éreztük. A második félidőben gyorsabban kellett volna visszarendeződnünk, a PSG átrohant rajtunk, könnyű gólokat lőttek. Talán ezen múlt minden. Mindig ők vezettek, mentünk utánuk, ez óriási erőt felemészt. Egy ilyen meccsen ez is számít.

Javier Sabaté, a Telekom Veszprém vezetőedzője nehezen találta a szavakat a meccs végi sajtótájékoztatón:

nyilatkozta a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Sabaté. Hozzátette, a PSG a magyar csapat hibái miatt tudott többször is két-három góllal vezetni a találkozó folyamán.

A Veszprém edzője, Javier Sabate győzelemmel szeretne búcsúzni a csapattól Forrás: AFP/Sascha Schuermann

"Több tiszta helyzetük volt, és a gyors ellentámadásaik nagyon jól sikerültek. Egy labda volt a különbség, de előre megmondtam, hogy apróságok fognak dönteni. Az utolsó percben volt lehetőségünk, de sajnos nem sikerült" - tette hozzá. A spanyol szakvezető az idény végén távozik posztjáról, így vasárnap irányítja utoljára a veszprémieket. Mint elmondta, okvetlenül szeretne győzelemmel búcsúzni.

Este az is kiderült, hogy a Veszprém ellenfele a Barcelona lesz a harmadik helyért folyó vasárnapi mérkőzésen.

A katalánok ugyanis egy góllal, 26-25-re kikaptak a macedón Vardartól. Így a Vardar és a PSG vívja az idei BL-döntőt Kölnben.