Hiába Bujka parádéja, elbuktuk a világliga bronzmeccsét

Bujka Barbara, női vízilabda-válogatott
Hungary's Barbara Bujka celebrates a goal against Russia during their Rio 2016 Olympic Games waterpolo Bronze medal match on August 19, 2016 at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A negyedik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott a világliga sanghaji szuperdöntőjén, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 9-7-re kikapott Oroszország csapatától. A döntőben az olimpiai bajnok amerikaiak könnyedén verték Kanadát.

A magyar együttes a negyedik helyezéssel 25 ezer dollár pénzdíjat kap.

Eredmény, a 3. helyért:
Oroszország-Magyarország 9-7 (3-1, 1-2, 2-0, 3-4)
a magyar gólszerzők: Bujka 4, Antal D., Illés, Csabai 1-1

Bujka Barbara szerezte a meccs első gólját, ennek ellenére az oroszok kezdtek jobban, szinte a teljes első negyedben uralták a játékot, és a szünetben már 3-1-re vezettek. A folytatásban egyre hatékonyabban védekezett a magyar válogatott, amely Antal Dóra és Bujka révén egyenlített (3-3).
Gangl Edina jó teljesítményt nyújtott a kapuban, de mivel a támadójáték erőtlen és pontatlan volt, az oroszok ismét elhúztak (3-6).

Bujka Barbara kiemelkedett a mezőnyből Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az utolsó negyed elején eldőlt a mérkőzés, ennek ellenére Bíró Attila együttese az utolsó pillanatig próbálkozott, de ez, valamint Bujka és Gangl jó teljesítménye csupán a kétgólos vereséghez volt elég.

A magyar együttes 2005, 2010 és 2013 után negyedik alkalommal zárt a negyedik helyen a világligában.

Eddig a 2004-ben indult sorozat nyitányán szerepelt a legeredményesebben, amikor második lett.

Bronzérmet még sosem szereztek a magyarok, akik hét alkalommal nem is jutottak a selejtezőből a - hol hat-, hol nyolccsapatos - döntőbe, kétszer pedig el sem indultak a világligában.

"Az utolsó két mérkőzés kivételével minden a várakozásainknak megfelelően alakult – mondta a találkozó után Bíró Attila, szövetségi kapitány. – Benne volt a pakliban, hogy a végére egy kicsit elfáradunk.

Ha frissebbek lennénk, nyilván ez is másként alakult volna" - nyilatkozta az edző az M4 Sportnak.

A döntőben az olimpiai és világbajnoki címvéő Egyesült Államok 12-6-ra legyőzte Kanadát, ezzel megvédte címét. A sorozat 2004-es kezdete óta csupán három alkalommal fordult elő, hogy nem az amerikai együttes nyert: 2005-ben a görögök, 2008-ban az oroszok, 2013-ban pedig a kínaiak győztek.

további eredmények:
az 5. helyért: Hollandia-Kína 14-4 (4-0, 2-3, 4-0, 4-1)
a 7. helyért: Ausztrália-Japán 10-8 (5-2, 2-3, 1-2, 2-1)