Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatottra viszonylag lazább nap vár. A csehek elleni siker után vasárnap konditeremben dolgoznak a lányok, majd este átmozgató edzés szerepel a programban. Vasárnap délelőtt betekintést kaptunk a színfalak mögé, testközelből nézhettük, hogyan dolgozik a válogatott gyúrócsapata.

Nem sokkal a reggeli elfogyasztása után Simon Zsófia érkezett meg elsőnek a hotelben kialakított gyúrószobába. A magyar válogatott bedobójának a csuklóját vette kezelésbe Dr. Trzaskoma Lukasz, a csapat erőnléti edzője.

„A feladatom, hogy a felkészülés fizikális részét megtervezzem az edzői stábbal. Mellette különféle regenerációs módszerekkel kezeljük a lányokat Burdi Szabolcs masszőrrel a meccsek előtt és után is.

Nem mondom, hogy huszonnégy órán át szolgálatban vagyunk, de a szobánk mindig nyitva van"

– mondta dr. Trzaskoma Lukasz, majd részletesen ismertette a feladatát.

Dr. Trzaskoma Lukasz kezeli Simon Zsófia csuklóját Forrás: Origo

– folytatta a magyar válogatott fizioterapeutája, elmondta azt is, hogy a szünnapon nem a megszokott módon fognak dolgozni a lányok. „Konditermi edzés lesz, de akik tegnap sokat voltak a pályán, azok kevesebbet fognak dolgozni. A lényeg, hogy megfelelő terhelést kapjanak" – tette hozzá dr. Trzaskoma Lukasz, aki zárszóként elmondta,

jelen pillanatban a kosárlabda-válogatott minden tagja egészséges az ukránok elleni utolsó csoportmeccs előtt.

Burdi Szabolcsnak, a csapat masszőrének az a feladata, hogy kordában tartsa a játékosok kisebb-nagyobb sérüléseit, hogy fitten tudjanak meccselni, vagy edzeni.

„Ha valamelyik játékosnak baja van, akkor azt Lukasszal együtt megkonzultáljuk, hogy milyen jellegű kezelés szükséges hozzá, majd felosztjuk a munkát, aszerint hogy az éppen kinek a szakterülete" – kezdte Burdi Szabolcs, majd elárulta, hogy legtöbbször együtt dolgoznak dr. Trzaskoma Lukasszal.

A magyar válogatott gyúrója éppen Krivacevic Tijanát kezelte miközben az Origónak nyilatkozott.

Burdi Szabolcs éppen Krivacevic Tijana vállán dolgozik Forrás: Origo

„Tia nem emlékszik rá, de én több olyan jelenetet is láttam a csehek elleni meccsen, amikor a lepattanóharcnál befogták a karját, és amikor elesett a jobb vállízület megrándult. A felkar a vállból csatlakozik, összeugrik körülötte az izomzat, így nincs meg a váll teljes mozgástartománya. Ez ilyenkor nagyon tud fájni. Ezt kell most manuál terápiával kimozgatni.

– mondta Burdi Szabolcs, akinek a kijelentésén Krivacevic Tijana hangosan felnevetett, de örülne, ha a próféta szólna belőle.

A magyar válogatott gyúróját arról is kérdeztük, hogy a lányok maguktól mennek az orvosi szobába, vagy kérik őket, hogy menjenek.

„Ez teljesen máshogy megy, mint kluboknál. Itt a válogatottnál olyan tudatos sportolók vannak, akik belátják, hogy nagy szükség van a dolgok preventív részére, vagyis a megelőzésre.

Ez bele van építve a mindennapokba" – árulta el Burdi Szabolcs, majd arról is beszélt, hogy miben különbözik a meccs előtti és utáni munkája.

Burdi Szabolcs Zele Dorinát sem kímélte Forrás: Origo

Majd a meccs után közvetlenül, este megkezdjük a regenerációt, sokszor éjszakába nyúlóan. Így megy a körforgás" – tette hozzá Burdi Szabolcs, majd végszóként elárulta, hogy a magyar válogatott továbbjutása nem változtat a regenerációs programon, és

reméli, hogy Hradec Králové után Prágában is masszírozhatja majd a lányokat.

A magyar női kosárlabda-válogatott a csoportkör záró fordulójában, hétfőn 12.30-kor az ukránokkal találkozik, akik szintén egy győzelemmel és egy vereséggel állnak.

Az egyenes kieséses szakaszban kedden este lépnek pályára Hradec Královéban, és ha a lányok azt az akadályt is átugorják, akkor a legjobb nyolc között már Prágban lépnek parkettre.