Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott 84-72-re elvesztette az ukránok elleni utolsó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon, Királyváradon, így Stefan Svitek csapata az A csoport harmadik helyezettjeként jutott tovább a keddi nyolcaddönttőbe.

Eredmény, csoportkör 3. forduló:
Magyarország-Ukrajna 72-84 (18-26, 12-21, 17-20, 25-17)

A magyar válogatott pontszerzői: Zele 13, Fegyverneky 10, Vandersloot 10, Határ 10, Raksányi 7, Medgyessy 6, Krivacsevics 6, Nagy-Bujdosó 4, Dubei 2, Varga 2, Simon 2

A magyar válogatott a spanyolok elleni vereséggel kezdte a tornát, majd a csehek felett aratott nagyszerű diadalt. Az ukránok a nyitómeccsen győzték le a házigazdát, majd szombaton papírforma vereséget szenvedtek a spanyoloktól.

Ha a magyar lányok legyőzik az ukránokat, akkor várhatóan másodikként, ha nem, akkor harmadikként zárnak az A csoportban. Előbbi esetben a számítások szerint a B csoportban harmadik szlovákok jönnek a keddi nyolcaddöntőben, akiket nemrég felkészülési meccsen kétszer is sikerült nagy különbséggel legyőzni. Csoportharmadikként valószínűleg az olasz válogatott lesz az ellenfél, amelynek játékerejét jelzi, hogy szombaton mindössze egy ponttal kapott ki a végső diadalra is esélyesnek tartott törököktől.

A magyar lányok az ukránok ellen is győzelemre játszanak Forrás: fiba.com/eurobasketwomen

A magyar válogatott tagjai már a parketten végzik a bemelegítést. Szűk negyedóra múlva kezdetét veszi a mérkőzés. A Hradec Králové Arénában egyelőre kevés a magyar szurkoló, de nagyon hangosan buzdítják a lányokat.

Stefan Svitek szövetségi kapitány konzultál Varga Zsófiával Forrás: Origo

Az Arénába kilátogató hazai szurkolók is a magyarokért szorítanak. Zúg a lelátóról a

Az első negyed

Az első magyar támadás után megszületett a mérkőzés első kosara: Courtney Vandersloot értékesített egy ziccert. A fordulás után azonnal egyenlítettek az ukránok, de Fegyverney remek labdaszerzése után Vandersloot dobhatott újabb közeli ziccert. Gyors egyenlítés, majd Malashenko hármasa után átvették a vezetést az ukránok.

Az első személyi hibáját begyűjtő Krivacevic helyére Határ Bernadett érkezett, aki gyorsan értékesített is egy ziccert. Sokáig azonban nem örülhettünk, mert a fordulás után Alina Iagupova engedett el hármast. Öt percnyi játék után 16-8-ra vezetnek az ukránok.

Fegyverneky és Raksányi kétpontos tempójára Iagupova válaszolt egy hármassal, azonban a mieink csapatkapitánya újabb kettest szerzett, ezzel hét pontra faragva a hátrányunkat. Az ukrán időkérés előtt az eredmény 21-14 az ukránoknak.

Két perccel az első negyed vége előtt Fegyverneky Zsófia duplázott, majd fél perccel később egy gyönyörű tempót engedett el, és mivel szabálytalankodtak vele, még büntetőt is dobhatott, de az már sajnos kimaradt. Az ukránok sem álltak le, előbb Udodenko értékesített egy ziccert, majd dobott ismét egy csontnélküli tempót. Az első negyed után nyolcpontos hátrányban a magyar válogatott.

A magyar válogatott legjobbja Fegyverneky Zsófia, aki 8 pontot és két gólpasszt hozott össze az első negyedben. Az ukránoknál Taisiia Udodenko dobott 9 pontot és adott egy gólpasszt.

Nagy-Bujdosó Nóra és Courtney Vandersloot már az egyenes kieséses szakasz felé tekintenek Forrás: fiba.com/eurobasketwomen

A második negyed

Zele Dorina ziccerével indult a második negyed, majd Krivacevic is értékesített egy könnyű kosarat. Két perc után ismét Zele Dorina villant, most egy hármassal jelentkezett, majd Fegyverneky kontrázott rá egy ziccerrel.

A magyar válogatott egy pontra feljött, ezért időt is kértek az ukránok.

Az időkérés után Dorogobuzova szorgoskodott össze egy hármast, de az ellentámadás során Krivacevicet tüntették el a büntetőterületen belül, aki két dobást is értékesített. Malashenko duplája után négy pont a különbség a két csapat között. Az ukránok vezetnek 33-29-re.

Nagy-Bujdosó Nóra hárompontos kísérlete után a labda beragadt a gyűrű és a palánk közé.

Négy perccel a második negyed vége előtt parkettára lépett Varga Zsófia, aki az előző két mérkőzésen nem kapott lehetőséget.

Két és fél perccel a vége előtt Határ Bernadett büntetőjére Udodenko válaszolt egy szépségdíjas lefordulással. Stefan Svitek mester kért időt, mert ismét kezdenek elhúzni az ukránok, 37-30-ra vezetnek.

A folytatást ismét az ukránok kezdték jobban: Bilotserkivska dobott balról egy hármast, majd Malashenko értékesített egy ziccert a palánk alól. Az utolsó percben Zele Dorina személyi hibája után Malashenko értékesített két büntetőt, majd az utolsó támadásból egy ziccert is dobhatott. A félidőben:

Magyarország-Ukrajna 30-47

Liudmyla Naumemko és Krivacevic Tijana mennek a lepattanóért Forrás: fiba.com/eurobasketwomen

A magyar válogatott legjobbja továbbra is a 8 pontos Fegyverneky Zsófia, az ukránoknál Olesia Malashenko és Taisiia Udodenko egyaránt 13 pontos.

A harmadik negyed

Vandersloot kétpontosával kezdett a magyar válogatott, majd Fegyverneky átadása után Raksányi Krisztina dobott egy triplát balról. Udodenko ziccerére Fegyverneky válaszolt egy gyönyörű tempóval, majd Olkhovyk jelezte két hármassal, hogy ő is a pályán van. Négy perc játék után 18 pont a különbség a két csapat között.

Öt perccel a negyed vége előtt azt a Licskai Zsófiát küldte parkettre Stefan Svitek, aki még egy percet sem játszott az Európa-bajnokságon.

Három és fél perccel a vége előtt Medgyessy Dóra faragta volna a hátrányt egy kétpontossal, de Olkhovyk rátriplázott, így már 19 pont a különbség.

Két és fél perccel a negyed vége előtt Dubei Debóra is beszállt a meccsbe, így a magyar keret összes játékosa lehetőséget kapott az Európa-bajnokságon.

A mai meccsen kissé háttérbe húzódó Alina Iagupova egy hármassal, majd egy leindítás után könnyű ziccerrel vetette észre magát. Medgyessy Dóra gyönyörű asszisztja után Zele Dorina dobott ziccert, de Vita Horobets azonnal válaszolt egy hárompontossal. A negyed utolsó kosarát ismét Zele szerezte, aki ezzel 20 pontra csökkentette a magyar hátrányt. Az állás 67-47

Medgyessy Dóra védekezik Arina Biotserkivskával szemben Forrás: fiba.com/eurobasketwomen

A negyedik negyed

Másfél perc telt el a negyedik negyedből. A magyar lányok derekasan küzdenek, de egyelőre nem született kosár egyik oldalon sem. Dubei Debóra törte meg a csendet, aki két büntetőt is értékesített.

Négy perc elteltével még nem szereztek pontot az ukránok, ellenben Medgyessy négy pontot dobott, és Határ Bernadett is jelentkezett egy duplával. Stefan Svitek csapata 11 pontra jött fel.

Ukrán időkérés után Dorogobuzova dobott egy ziccert, majd Udodenko egy hármast. Magyar részről Határ Bernadett dobott egy duplát, majd Nagy-Bujdosó Nóra értékesített egy ziccert. Négy perccel a vége előtt 13 pont a különbség a két csapat között.

Három perccel a vége előtt Malasehnko duplája után 19 ponttal vezetnek az ukránok. Stefan Svitek kért időt, de érezhető, hogy a mieink lélekben már a keddi nyolcaddöntőre koncentrálnak.

20 másodperccel a vége előtt a mieink 12 pontra faragták le a hátrányukat, így a végeredmény 84-72 az ukránok javára.

A magyar női kosárlabda-válogatott ezzel a vereséggel az A csoport harmadik helyén zárt, ez azt jelenti, hogy a keddi nyolcaddöntőben a B csoport második helyezettje lesz az ellenfele, nagy valószínűséggel az este 20.30-kor kezdődő Szlovákia-Olaszország összecsapás győztese.