Vágólapra másolva!
A szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott fiatal kerettel vág neki a kazanyi nemzetközi felkészülési tornának. Szerdán este a Baskonia és a Barcelona között őrlődő Hanga Ádám is ott volt a mieink edzésén, és elköszönt társaitól. A honosított amerikai DeAndre Kane ezt sem tette meg - nem is lett volna rá módja, hiszen eddig meg sem érkezett Kecskemétre.

„Türelmesek vagyunk Ádámmal.

Megértjük és sajnáljuk, hogy ilyen helyzetbe került. Ő nagyon hasznos tagja a csapatunknak, várjuk. Ezt az egész csapat nevében mondhatom, drukkolunk neki, hogy megoldódjon a helyzete" - nyilatkozta a Bb1.hu-nak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.

Hanga Ádám egyelőre nem léphet parkettre a válogatottban Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az esetről tudni kell, hogy Hanga Ádám klubja, a Baskonia még mindig nem végezte el a magyar játékoson az idény előtti kötelező orvosi vizsgálatot.

Márpedig ennek hiányában a magyar kosarasnak nem él a biztosítása, ezért sem edzésen, sem mérkőzésen nem léphet pályára.

Még szerencse, hogy azt nem tiltották meg neki, hogy elutazhasson Kecskemétre.

Más a helyzet a nemrégiben honosított amerikai DeAndre Kane esetében, aki szintén nem csatlakozott a magyar válogatotthoz. A csapat vezetői már az elmúlt hét vasárnapjára várták a honosított légióst, aki helyett egy üzenet érkezett meg. Ennek lényege, hogy Kane később jön, hogy mikor, azt egyelőre senki nem tudja megmondani.

Úgy tudjuk, hogy amennyiben Kane mégsem vállalja a válogatottságot, akkor komoly kötbért kell fizetnie.

Mindez azért nagyon furcsa, mert Kane ennek a honosításnak nagyon sok mindent köszönhet - mást ne mondjunk, a Maccabi Tel-Avív által ajánlott szerződését is. Ehhez ugyanis "uniós állampolgárként" sokkal könnyebb volt hozzájutnia, mint szimpla amerikaiként.

DeAndre Kane (fehér mezben) - szerepel-e valaha a magyar válogatottban? Forrás: Sputnik/Mikhail Kireev

Az ügy sok kérdést vet fel, amelyre nem feltétlenül most kell válaszolni, de hamarosan mindenképpen érdemes lenne tiszta vizet önteni a pohárba. A játékosok nincsenek elkeseredve, mert Kane jelenléte semmiképpen sem létkérdés a magyar válogatott életében. Azt mindenki elismeri, hogy a jelenléte segítene - bár, ebben sem lehetünk biztosak, hiszen Kane soha nem játszott együtt a csapattal. Márpedig az összeszokottság hiánya ebben a sportágan is végzetes lehet.

Ne feledjük, hogy ez a keret négy éve van együtt, ezek a játékosok - Hangával, de Kane nélkül - harcolták ki az Eb-re jutást. Mégpedig úgy, hogy - többek között Macedónia és Nagy-Britannia ellen - mind a hat selejtezőjüket megnyerték.

A magyar férfikosárlabda-válogatott 18 éve nem járt Európa-bajnokságon, ez most megadatott. Az más kérdés, hogy Hanga Ádám hiánya tényleg érzékenyen érintene mindenkit.

A válogatott csütörtökön kora délután Moszkva érintésével repül el Tatárföld fővárosába, Kazanyba, ahol sorrendben az orosz, az izlandi és a német válogatott ellen mérheti fel, hol tart a felkészülésben. Ivkovics Sztojan tehát továbbra is erős ellenfelek ellen teszteli a csapatot, amelyre a kolozsvári Eb után még az ősszel világbajnoki selejtezők is várnak.