Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 24 pontos, 72-48-as vereséget szenvedett Montenegrótól a férfi Eb C-csoportjának szombati mérkőzésén Kolozsváron. Sztojan Ivkovics csapatának nem volt esélye a keményen védekező ellenféllel szemben, de a dobóforma ezen a mérkőzésen katasztrófális volt.

Pénteken az első fordulóban a montenegrói csapat azzal a spanyol válogatottal játszott, amelyet az egész Európa-bajnokság abszolút esélyesének tartanak.

A hispánok számukra habkönnyű mérkőzésen 99-60-ra, azaz 39 ponttal verték meg Montenegrót.

A meccset látva az embernek szinte az volt a meggyőződése, hogy a montenegrói válogatott ezt az összecsapást eleve feladta. Ezért nagyon kárhoztatni sem lehet őket, hiszen Gasolék ellen akkor sem lett volna semmi esélyük, ha ők hatan vannak a pályán, a spanyolok meg öten.

Egy jelenet a spanyol-montenegrói mérkőzésről, amelyet a spanyolok 99-60-ra nyertek meg péntken Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Montenegró elleni mérkőzés előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy Hanga Ádám tud-e játszani. Egy órával a kezdés előtt Hanga ott melegített a pályán, majd kiderült, hogy nem lesz akadálya a játékának. Az mindenesetre nem jött jól, hogy az ellenfél feladta a spanyolok elleni meccsét.

A montenegrói sajtó gyakorlatilag ízekre szedte emiatt a játékosokat, akik minden bizonnyal ellenünk akarták helyreállítani a renoméjukat.

Arra lehetett tehát számítani, hogy az ellenfél teljes erőbedobással esik majd neki Sztojan Ivkovics csapatának.

Első negyed: Magyarország-Montenegró 11-14

Remek hangulatban, mintegy 800 magyar szurkoló előtt kezdődött meg a Magyarország-Montenegró mérkőzés Kolozsváron.

A kezdőcsapatunk ugyanaz volt, mint egy nappal korábban, azaz Allen, Keller, Wittmann, Hanga, Vojvoda.

Amikor Hanga Ádám betakarta, azaz lesapkázta a montenegrói Djurisicset, szinte felrobbant a csarnok, olyan szép jelenet volt. Aztán Hanga a másik oldalon megszerezete az első magyar kosarat. 2 perc 50 másodperc elteltével 2-2 volt az állás, hektikusan és pontszegényen indult a meccs.

A montenegrói Nemanja Djurisics (balra) és Hanga Ádám a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A montenegrói csapat azonnal időt kért, mert a játékuk ekkor szétesettnek tűnt. Sajnos, a mieink támadójátéka sem volt fenomenális, egymás után rontottuk el a dobásokat.

Bármennyire is hihetetlen, de több mint 4 perc elteltével még mindig 2-2 volt az állás.

A kosárcsendet Djurisics törte meg egy triplával (2-5), erre egy büntetővel tudtunk válaszolni. Nem volt egy szép meccs, de ezt nem is várta senki, a küzdelem viszont elképesztő volt. Montenegró lépésről-lépsre húzott el, a 7. percben 3-8 volt az állás. Nem ment a dobás, ez a 7 perc alatt szerzett 3 pont döbbenetesen kevés volt. Ráadásul az ellenfelet sokszor csak szabálytalankodva tudtuk megállítani, a büntetőket pedig bedobta Montenegró.

Mi 10 dobásból egyet értékesítettünk - ehhez nem kell különösebb kommentár.

Vojvida büntetői legalább ültek, ebbő szereztünk négy pontot, kettő perccel a negyed vége elptt 7-12 volt az állás. Majd ugyanő szép betöréssel szerzett kosarat, 9-12, kissé más lett a leányzó fekvése. A közönségen semmi nem múlt, a magyarok fantasztikus hangulatot teremtettek a csarnokban.

Magyar szurkolók a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Idegesen játszott a montenegrói csapat is, ez volt a mi szerencsénk. Rosco Allen büntetőivel 36 másodperccel a negyed vége előtt jöhettünk volna feljebb, de mind a kettő kimaradt.

Az utolsó pillanatban Eilngsfield János duplájával 11-14 lett az állás, itt ért véget az első negyed.

Második negyed: Magyarország-Montenegró 29-39

A magyar csapat legjobbja Vojvoda Dávid volt. A második negyed az ő kosarával indult (13-14), majd ismét Vojvoda okozott megoldhatatlan feladatot az ellenfélnek, majd Perl Zoltán szerzett szép kosarat (15-17.) Ha egy picit jobban sültek volna a dobásaink, simán vezethetett volna a magyar válogatott. Todorovics betörésével 15-19, majd Hanga félkézzel szórt egy duplát.

14. perc, 17-19, nem tudtunk átlépni a tű fokán.

Olyannyira nem, hogy innetől kezdve megint csak Monetengró dobott pontot. A 16. percben már 23-17-re ők vezettek. Ráadásul Eilngsfield János ellen színészkedésért megint technikait ítéltek, mintha utaznának rá a bírók. Montenegró a második negyed második felére 10 ponttal, 27-17-re húzott el.

Velük csak Vojvoda tartotta a lépést, nagyon kellett az ő hárompontosa ahhoz, hogy ne szakadjunk le végzetesen.

Rosco Allen (balra) és a montenegrói Filip Barovics a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első napi horvátok elleni meccsen látottakhoz képest sokkal visszafogottabban játszott a magyar válogatott.

Nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy mind a két centerünk ekkorra 3-3 személyi hibával játszott. Kellernek és Karahodzsicsnak innetől kezdve minden lépésére figyelnie kellett.

Perl duplájára ráfújtak egy személyit a bírók, a büntető is bement, így másfél perccel a vége előtt 27-34 állt a táblán. Hanga Ádámnak sem ment ekkor a játék, le is ültette őt Ivkovics kapitány. Ha nincs Vojvoda talán már a meccs is eldől, de a második negyedet így is elvesztettük 25-18-ra. A magyar együttesből az első félidőben összesen négy játékos dobott pontot.

Így a nagyszünetben Magyarország-Montenegró 29-39.

Harmadik negyed: Magyarország-Montenegró 40-60

A vesszőfutás a harmadik negyed elején folytatódott. A dobószázalék borzalmasan rossz volt, Hanga játéka sem volt az igazi (talán az újabb sérüléstől félt?), a passzok sem sikerültek. A 23. percben 45-31-re vezetett Montenegró, a magyar válogatott teljesen széteső játékot mutatott be a semmi különöset nem produkáló balkániak ellen.

A montenegrói Marko Todorovics (balra) és Vojvoda Dávid a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 24. percben Hanga Ádám triplája végre jó volt, de ezzel is csak 34-45-re zárkóztunk fel. Olykor megcsillantott valamit a magyar csapat a tudásából, de összességében nem tudtuk megoldhatatlan feladat elé állítani Montenegrót, amely a 27. percben 48-37-re vezetett. Amikor pedig Rice bevágott egy triplát, akkor már 53-37 állt a táblán.

37 dobott pont majdnem három teljes negyed alatt - ez megmagyarázhatatlan teljesítmény.

Vojvoda hármasa még a negyed vége előtt esett (40-55), de Rice-nak erre is volt válasza a túlodalon. Húsz ponntal. 60-40-re vezetett Montenegró a negyedik negyed kezdetekor.

A montenegrói Nikola Pavlicsevics (balra) és Vojvoda Dávid a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Negyedik negyed: Magyarország-Montenegró 48-72

A szörnyű az egészben az volt, hogy továbbra sem volt semmi esélyünk. Így kellett nézni a negyedik negyedet. Amelynek az elején megint úgy kaptunk 6 pontot, hogy egyet sem dobtunk (40-66.)

Montenegró azt csinált velünk, amit akart, a kinti dobások nem jöttek be, nekik viszont minden sikerült. A vége 24 pontos vereség lett. Amely azért sem jó, mert egy esetleges hármas körbeverés esetén könnyen rosszul jöhetünk ki az egészből.

A magyar válogatott gyenge teljesítménnyel szenvedett vereséget, az egyetlen ember, aki értékelhető produkciót nyújtott, Vojvoda Dávid volt, aki 20 pontot dobott.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, C-csoport, 2. forduló: Magyarország-Montenegró 72-48 (11-14, 18-25, 11-21, 12-18)

Magyarország: Wittmann 2, Vojvoda, 20/6 Hanga 8/3, Allen -, Keller -.
Csere: Kovács -, Tóth -, Ferencz -, Perl 13, Karahodzsics 2, Eilingsfeld 3.

Montenegró: Rice 5/3, Sehovics 4, Djurisics 9/3, Barovics -, Vucsevics 13.
Csere: Pavlicsevics 6/6, Todorovics 4, Dubljevics 13/3, Mihajlovics -, Ivanovics 10/3, Vranjes 8/6.

A csoport másik két mérkőzésén:

Spanyolország - Csehország 93-56

Románia - Horvátország 58-74

Vasárnap szünnap lesz Kolozsváron, a magyar csapat legközelebb hétfőn lép pályára Csehország ellen.