Társoldalunk:

Dobogós helyezést vár az április vb-n a hokisok új kapitánya

2017.09.06. 14:56

Új szövetségi kapitánnyal készül az április, hazai rendezésű divízió I-es világbajnokságra a magyar jégkorong-válogatott.

Az új szövetségi kapitány, Jarmo Tolvanen szerdai bemutatásán a magyar szövetség (MJSZ) elnöke, Such György úgy fogalmazott: az észak-amerikai dominancia után - az elmúlt időszakban kanadai és amerikai edzők töltötték be a posztot - ezúttal egy észak-európai szakember irányítja a nemzeti csapat munkáját, aki új szemléletet hozhat a hazai jégkorongsportba.

Hozzátette, reméli, hogy hosszú távra sikerült megtalálni a megfelelő embert a felnőtt és a junior válogatott élére a Rich Chernomazt váltó 61 esztendős finn szakvezető személyében.

Az MTI kérdésére elmondta, a közvélemény és természetesen a szövetség is feljutást szeretne, ám hangsúlyozta, a reális célkitűzés az első háromba kerülés lesz a hazai világbajnokságon.

„Rendkívül kiegyenlített a mezőny, minimális lélektani mozzanatok döntik majd el a mérkőzéséket" - szögezte le Such György.

Egri Gergely sportigazgató arról beszélt, hogy az új, főállású szakvezető kiválasztásakor fontos szempont volt többek között, hogy legyen kapcsolata a magyar jégkoronggal, s ne legyen számára ismeretlen a közeg. Márpedig ennek Tolvanen maradéktalanul megfelelt, hiszen 2009-ben egy évig irányította a fehérvári csapatot, amely története során először vele jutott be az osztrák liga rájátszásába.

Jarmo Tolvanen, a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya (balra) és Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke (jobbra)Fotó: Mudra László - Origo

Tolvanen kiemelte, nagyszerű lehetőség számára, hogy visszatérhet Magyarországra, ahol szorosabb és jobb kapcsolatot szeretne kialakítani az edzőkkel és klubokkal, mint amilyen a korábbi kapitányoknak volt. Hozzáfűzte, teljes állásban sok játékost tud majd megfigyelni, így számára elődeinél könnyebb lesz a kiválasztás, s nem kellenek majd nagyon bő keretek. Leszögezte ugyanakkor, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a válogatottba kerüléshez, aki közel áll a nemzetközi szinthez.

A szakember jelezte, tisztában van azzal, hogy nagyok az elvárások a szurkolók részéről, akiket szeretne győzelmekkel megörvendeztetni. A világbajnokságon kemény mérkőzésekre számít, mivel meglátása szerint a csapatok hasonló játékerőt képviselnek: a vb-n a riválisok közül hárman megelőzik a ranglistán jelenleg 19. magyar csapatot, a lengyelek és a britek vannak mögötte.

A finn kapitány azt is elmondta, örömmel látja, mennyit fejlődött az utánpótlás rendszer és hogy a mai U20-as játékosok milyen szinten állnak a 7-8 évvel ezelőttiekhez képest.

Jarmo Tolvanen szeptember 30-án, az MJSZ 90. születésnapi ünnepsége keretében a lengyelek ellen debütál a nemzeti csapat kispadján, míg novemberben a magyar együttes a négy nemzet tornán készül a jövő évi vb-re.

Jarmo Tolvanen örül, hogy ismét Magyarországon dolgozhatFotó: Mudra László - Origo

Such György elmondta azt is, hogy a Korcsolyázó Szövetséggel együtt terveznek egy nemzeti jégcsarnokot építeni, amely várhatóan három éven belül lesz készen és mintegy 5-6000 néző befogadására lesz alkalmas.

A 2018. április 22. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő világbajnokságon a feljutó Nagy-Britannia, a világelitből kiesett Olaszország és Szlovénia, valamint az idei, kijevi vb-s riválisok közül Lengyelország és Kazahsztán lesz a magyar együttes ellenfele. Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Jegyek várhatóan novembertől lesznek vásárolhatóak a világversenyre.