Társoldalunk:

Emelt fővel búcsúzott az Eb-től a magyar női röplabda-válogatott

2017.09.24. 21:23

Befejezte szereplését a magyar női röplabda-válogatott az Azerbajdzsánban és Grúziában zajló Európa-bajnokságon, miután harmadik csoportmérkőzésén is kikapott Bakuban. Alberto Salomoni együttese az azeriektől és a lengyelektől elszenvedett vereséget követően vasárnap a németekkel szemben maradt alul négy játszmában (3-1).

Két éve Antwerpenben a németek elleni összecsapás jelentette a végállomást a magyarok számára, idén májusban két felkészülési mérkőzésen találkoztak egymással a felek, Münsterben 3-1 lett a hazaiaknak, majd Oldenburgban 3-0, igaz, utóbbi helyszínen játszottak egy negyedik játszmát is, ami magyar sikerrel zárult. 

A németek esélyét növelte, hogy bár Tálas Zsuzsanna átöltözött, de az orvosi stábbal egyetértve nem kockáztatta a pályára lépést  azt követően, hogy szombaton a lengyelek elleni összecsapáson csúnyán aláfordult a bokája. A csapatkapitány Bokorné Liliom Rita, aki lábujjsérüléssel bajlódik, viszont vállalta a játékot.

Ahogyan a korábbi két meccsén, ezúttal is jól kezdett a magyar válogatott (8-5), de Denise Hanke parádés szerváival visszajöttek a németek, akiknek Pogány Anna személyében magyar játékosuk is volt (9-9). Egy rövid megingást kihasználva a németek lépéselőnybe kerültek (14-11), de gyorsan egyenlő lett újra.

Magyar játékosok pontszerzés után az azerbajdzsáni női röplabda-Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 24-énForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A magyarok szorosan tapadtak riválisukra, a végjátékra azonban több rossz nyitásfogadás miatt három pontra ismét leszakadtak, a németek pedig magabiztosan zárták le a szettet. 

A második játszma szinte ugyanilyen forgatókönyvvel kezdődött: magabiztos magyar vezetés (8-4) után német egyenlítés (9-9). Viszont ezúttal sorozatban négy magyar pont jött, majd egy remek sánc után tovább nőtt a különbség, amely már hétpontos volt, amikor időt kértek a németek. Ugyanakkor ez sem segített rajtuk, mert a magyar válogatott - elsősorban Szakmáry Gréta bombáival - magabiztosan menetelt a szettnyerésig. Noha a befejezéssel ezúttal is akadtak kisebb gondok, végül simán, hat pont előnnyel "behúzta" a játszmát az együttes.

Bokorné Liliom Rita (j) és Nagy Eszter, valamint a német Jennifer Geerties (k) az azerbajdzsáni női röplabda-Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 24-énForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Német pontokkal indult a harmadik felvonás, azonban sorozatban hat labdamenetet nyertek a magyarok és átvették a vezetést (7-4). Sokáig két-három pont maradt a különbség, a németek a játszma közepén egyenlítettek (13-13). A technikai időt követően fej fej mellett haladtak a csapatok, de a végjáték utolsó pillanataiban a németek koncentráltak jobban, és újra szettelőnybe kerültek.

A negyedik játszmában, a mérkőzés során először a németek vezettek az első technikai időnél (8-5), majd ezt követően a különbség fokozatosan nőtt. A sok sérüléssel küzdő, kevés cserével játszó magyarok erre a szettre érezhetően már nagyon elfáradtak, ennek ellenére a játékosok erejéből így is futotta egy-egy szép blokkra vagy ütésre. Ez azonban csupán arra volt elég, hogy a szettet "csak" hét ponttal veszítsék el. 

A magyarok így a 15. helyen zárták a kontinensviadalt. Két év múlva a csapat mindenképpen tagja lesz a mezőnynek, miután Magyarország Törökországgal, Lengyelországgal és Csehországgal társházigazdája lesz a kontinensviadalnak.

Eredmény:
A csoport (Baku):
Németország-Magyarország 3-1 (21, -19, 21, 18)
Baku, Nemzeti Tornacsarnok, 500 néző, v.: Jan Krticka (cseh), Harald Sodja (osztrák)
korábban:
Azerbajdzsán-Lengyelország 3-0 (14, 21, 23)
A csoport további programja:
hétfő:
Azerbajdzsán-Németország 16.00

A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Azerbajdzsán 6 pont/2 mérkőzés, 2. (már továbbjutott) Lengyelország 5/3, 3. (már továbbjutott) Németország 4/2, 4. Magyarország 0/3

A csoportelső a nyolc közé jut, míg a második és harmadik a negyeddöntőbe jutásért lép pályára.

 

B csoport (Tbiliszi):
Olaszország-Horvátország 3-2 (23, 21, -19, -10, 11)
Fehéroroszország-Grúzia 3-0 (8, 11, 12)
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 8 pont, 2. Fehéroroszország 5, 3. Horvátország 5, 4. Grúzia 0

C csoport (Baku):
Bulgária-Törökország 3-2 (17, -10, 16, -20, 18)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Oroszország 5 pont, 2. (már továbbjutott) Bulgária 4, Ukrajna 2, Törökország 1

D csoport (Gandzsa):
Hollandia-Csehország 3-1 (21, 15, -21, 22)
Szerbia-Belgium 3-1 (-24, 20, 22, 21)
A csoport végeredménye: 1. Szerbia 9 pont, 2. Hollandia 6, 3. Csehország 3, 4. Belgium 0