Kézilabda BL: nagyon fontos két pontot szerzett a Győri ETO

Győri Audi ETO KC
Győr, 2017. november 6. A Győr játékosai örülnek a győzelemnek a női kézilabda Bajnokok Ligája Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don (orosz) mérkőzés végén a győri Audi Arénában 2017. november 6-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO KC nagy csatában 25-23-ra győzte le hazai pályán az orosz Rosztov Dont a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában. A címvédő öt góllal is vezetett a mérkőzés közepén, a végén azonban a hiányzók miatt elfogyott az erő, ekkor azonban Kiss Éva átvette a főszerepet és nagy védéseinek köszönhetően az ETO nem csak a meccset, de a két csapat egymás elleni külön párharcát is megnyerte.

Eredmény, Bajnokok Ligája, 4. forduló:
Győri Audi ETO–Rosztov Don 25-23 (13-9)
a győri gólszerzők: Mörk 4, Oftedal 4, Amorim 5, Althaus 1, Görbicz 5, Puhalák 3, Bódi 3

Három fordulót követően az ETO csak a második helyen állt a csoportjában, miután a címvédő a harmadik játéknapon 23-22-re kikapott a sokak által az idény végén a négyes döntőbe várt Rosztov Don otthonában. Vitatott módon maradt alul a Győr - az orosz csapat kapusa, Pessoa másodpercekkel a lefújás előtt nem adta oda a labdát miután passzív játék miatt elvették tőlük, de a bírók nem nem fújták be a jogos hétméterest. De ez nem lehetett akadálya a visszavágásnak, ahogy az sem, hogy a hét elején a bajnokságban is rangadót bukott a magyar bajnok, miután 27-25-re kikapott a Ferencváros otthonában.

Moszkvai idő szerint este 9-től:

Rosztovban több meghatározó játékosa - Anna Mette Hansen, Nycke Groot, Tomori Zsuzsanna és Knedliková - nélkül állt fel, ahogy ezúttal is.

A Rosztov felkészülése jelezte, ezúttal nyerni jöttek Magyarországra: két hete csak erre a meccsre készültek, olyannyira, hogy Frederik Buzsan még azt is kiharcolta, hogy Jevgenyij Trefilov ne hívja be a csapatban játszó orosz válogatottakat a nemzeti csapat összetartására.

Nora Mörk és Stine Oftedal jóvoltából norvég gólokkal kezdett az ETO, amire viszont rendre tudtak válaszolni az oroszok. Nem potyogtak a gólok, a 10. percben 3-3 volt az állás. Két percen belül azban két remek támadást is vezettek a győriek, és gyorsan kétgólosra növelték az előnyüket.

A pályán riválisok, a lelátón barátok:

A Rosztovban öt oroszz olimpia bajnok, és összesen hét világbajnok - oroszok és brazilok - mellett még a francia Dembele és az elnyűhetetlen montenegrói átlövő, Katarina Bulatovics is pályára lépett. Az ETO-ban is volt azért olimpiai és világbajnok: Kai Aalvik Grimsbö több bravúrt is bemutatott a kapuban. A játékrész közepén 7-4-es hazai vezetésnél kért időt a vendégek edzője.

Sokat nem segített, mert öt perccel később Puhalák góljával már 10-5-re vezetett az ETO. Ez a különbség szinte végig megmaradt, az utolsó percben azonban az ETO két helyzetet is kihagyott, míg az oroszok az utolsó másodpercben egy góllal közelebb lopakodtak.

A második félidő kezdetén az akadozó ETO-támadásokból vezetett gyors kontrákkal kicsit közelebb lopakodott a Rosztov, úgyhogy a legjobbkor jött Mörk két gólja és Kiss Éva hetes védése. A zöld-fehéreknek arra kellett ügyelniük, hogy ne lőjék be Pessoát, mert, ha a brazil kapus elkapja a fonalat, az nagy baj.

Görbicz azért egy védjegyszerű csípő mellől eleresztett bombával tett róla, hogy ne épüljön túl gyorsan a brazil önbizalma.

A túloldalon pedig Kiss Éva fogott egy újabb hetest, így a félidő közepén maradt a megnyugtató négy gólos előny (19-15).

Kiss Éva fontos pillanatokban védett nagyokat Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Amorim két gólja után Puhalák és Mörk két perces kiállításával indult az utolsó tíz perc. A Grisbőt váltó Kiss Éva ziccert védett, ami nagyon jól jött 22-19-nél, azonban Dembele és Rodrigues góljával a 24. percben egyetlen gólra olvadt a győri előny, izgalmunkat csak Bódi két szélső gólja enyhítette.

Két és fél perccel a lefújás előtt újra az egyenlítésért támadhattak az oroszok, de Barbosa lövését megfogta Kiss Éva. Egy perc tízzel a vége előtt Ambros Martin is időt kért, Oftedal pedig lentről kilőtt a sarkot, amivel meg is nyerte a meccset az ETO-nak. Kiss Éva időn túli védése - Barbosa szabaddobását fogta meg - pedig azt jelentette, hogy az ETO a két csapat egymás elleni összevetésében is jobb lesz a végelszámolásnál.

Sikerével a Győr már továbbjutott a B csoportból a középdöntőbe, ahol a mostani négy csapatos csoportok három-három továbbjutója két hatos csoportban küzd majd a májusi FINAL4-ért.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Team Esbjerg 14 11 3 0 449-412 37 22
GY
V
V
GY
GY
2.
Metz 14 11 3 0 470-402 68 22
GY
GY
GY
V
GY
3.
Ikast Haandbold 14 10 3 1 476-435 41 21
GY
GY
GY
GY
GY
4.
Vipers Kristiansand 14 7 6 1 445-403 42 15
GY
GY
GY
GY
V
5.
Krim 14 6 7 1 389-384 5 13
V
GY
V
V
GY
6.
Ferencváros 14 4 8 2 387-408 -21 10
V
V
GY
V
V
7.
Rapid Bucuresti 14 4 9 1 366-399 -33 9
V
V
V
GY
V
8.
Zaglebie Lubin 14 0 14 0 327-466 -139 0
V
V
V
V
V